Vloerverwarming opbouw icm gevlinderde betonvloer.

Mr.Klus

  • #1
Beste klussers,

In mijn nieuwe aanbouw en bestaande woonhuis wil ik, op de complete begane grond, vloerverwarming als hoofdverwarming aanleggen.
Vloer in het bestaande huis is eruit gehaald en vervangen door iso+10cm gewapende beton. Aanbouw is bijna klaar en hier ook iso+10cm gewapende betonvloer gelegd. Omdat wij een gevlinderde betonvloer willen, hebben we voor deze constructie gekozen op advies van de betonman, zodat de laatste 10cm beton in 1 keer gestort en gevlinderd kan worden over de complete begane grond en kleur en structuur verschil geen issue word.
Nu is de vloerverwarming aan de beurt en na op, diverse plaatsen informatie en advies te hebben opgevraagd en ook net zoveel verschillende adviezen te hebben gekregen, ben ik het spoor even bijster.
Een opsomming;

-Nog aan te schaffen cv ketel met alleen vloerverwarming (En warm water voor keuken en badkamer)
-10cm betonlaag gevlinderd (bovenop de 10cm die er nu al ligt)
- 4 te verwarmen zone's; (woonkamer,gang,keuken 79m2)(slaapkamer 14m2)(werkkamer 8m2)(badkamer 6m2)

Graag zou ik jullie advies krijgen over;
-De vloeropbouw om de kans op scheuren minimaal te houden.
-CV ketel advies in combinatie met een pomploze of verdeler met pomp.
-evt extra isolatie te plaatsen tussen de 2 betonvloeren?

Bedankt alvast
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
De betonvloer zou ik zwevend leggen, de slang hoh 10cm 16mm geknoopt op draadstaalmatten groepslengtes tussen de 60 en 70 mtr.
Kwa verdeler zou ik pomploze rvs verdelers nemen met flowmeters en voorzien van ventielen waar motoren op kunnen, voor de woonkamer zou ik een aparte verdeler toepassen met 1 klep met motor in de aanvoer zodat je minder motoren nodig bent, op de andere verdeler zou ik de overige ripuimtes zetten met hun eigen motoren op de groepen.
De ketel zou ik instellen op een maximale aanvoer temperatuur van 40 graden en de minimale pompcapaciteit ergens richting de 50 a 60% om mee te beginnen. Tevens zou ik een aanleg thermostaat plaatsen ol de aanvoerleiding en deze verbinden met het externe beveiliginscontact, voor 1 van de verdelers een bypass plaatsen. Eventuleel zou je ook nog een 3wegmengventiel kunnen plaatsen als extra beveiliging tegen een te hoge aanvoertemperatuur.
Kwa cv ketel zou ik kijken naar een toestel met een rvs wisselaar.
Per ruimte zou ik een (bedrade) thermostaat aansluiten op een zone regelaar en de zone regelaar de ketel laten aansturen.
 

Mr.Klus

  • #3
Thanks voor de info.
Waarom 16mm en niet groter?
Laatste gedeelte met die 3 wegklep en bypass, zou je me dat eens uit kunnen leggen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Groter dan 16 mag cker maar minimaal 16mm
De bypass is er voor dat er stroming over de ketel gewaarborgd is als alle zones sluiten en de pomp nog naloopt.
Het 3 weg mengventiel kun je gebruiken als een mechanische beveiliging van de aanvoertemperatuur in de verdelers.
Als de voeler van deze klep te warm water voelt wordt de poort naar de retourleiding geopend en de poort ricjting de verdeler gesloten net zolang tot de temperatuur weer lager is als ingesteld op de knop dan sluit wordt de retour weer afgesloten en wordt het warme water weer aan de verdeler geleverd
 

Mr.Klus

  • #5
Top, bedankt voor de uitleg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu