Vloerverwarming; noppen of draadsysteem?

Beste klussers,


Thuis ga ik binnenkort starten met het leggen van vloerverwarming.
Mijn b.g. vloer is een broodjesvloer, afgewerkt met een druklaag (geen dekvloer).
Na het leggen van de buizen laat ik een anhydriet vloer storten.

Nu vraag ik mij af welk systeem ik het best kan gebruiken.

Noppen systeem of draad systeem.

Mijn voorkeur gaat uit naar noppen i.v.m. gemak en dat de buizen minder makkelijk beschadigd raken voordat de dekvloer wordt gestort.
Alleen ik hoor wel vaker dat de vloer voor noppen helemaal egaal moet zijn. Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik denk erover om eens rond te gaan lopen met een latje van 140 cm (ongeveer de afmetingen van die noppen) en kijken of ik niet hele grote verschillen zie door deze op de vloer te leggen.
 
Noppen plaat en een gietvloer vergt wat meer voorbereiding alles moet afgeplakt worden om er voor te zorgen dat er niets onder de noppen platen komt (anders drijven deze omhoog).
Maar waar je beter eerst na moet kijken hoe is de huidige vloer geisoleerd of misschien wel helemaal niet.
Indien niet dan zou ik kiezen voor noppen plaat.
 
Huidige vloer is niet geïsoleerd maar ik heb een vrij toegankelijke kruipruimte. De vloer ga ik aan de onderzijde isoleren met PIR of iets dergelijks

Dan ga ik voor netten, ook iets goedkoper.
 
Ok bedankt.

Ik ga sowieso voor een kunstof verdeler.

Op dit moment heb ik een cv ketel en in de toekomst ga ik naar een warmtepomp. In het hele huis heb ik geen enkele radiator meer (volledig gestript). In de toekomst LT radiatoren.

Is het handig om een verdeler met pomp aan te schaffen? Of kan ik gerust voor een pomploze verdeler gaan?

Mijn idee is dat ik de ketel ook op 40 graden zet en voor een pomploze verdeler ga (een stuk goedkoper) dan kan het water direct de vloer in...
 
ik zou een pomploze verdeler adviseren, houd er dan direct rekening mee dat de voedingsleidingen meteen uitgelegd worden op ltv
 
Voedingsleidingen uitgelegd worden op ltv?
Dat begrijp ik even niet.


Ik heb nu 32 mm meerlagenbuis naar de verdeler getrokken (aanvoer en retour)
 
de leidingen naar de verdeler uitleggen op Laag Temperatuur Verwarming, maar dat hebt u dus met 32mm leidingen al gedaan
 
Toch nog aanvullend een vraag m.b.t. legplan.

Mijn idee is om diameter 16 mm met hart op hart afstand 10 cm aan te houden.
De totale lengte nooit groter dan 90m.

Overwegend een slakkenhuis patroon en ter plaatse van de pui (veel glas/koudeval) een meander patroon aan te houden. Zou je dit adviseren?
 
bij 16 mm en voorbereid voor een warmtepomp de groepen zo rond de 60 a 65 meter maken, bij gevels op glasoppervlakten kun je beter naar hoh5 gaan en dan ook slakkenhuispatroon aanhouden je krijgt alleen op de binnenste lussen wat uitwaaieren van de bocht
 
Ik weet niet of ik max de 65 meter haal. Sowieso kom ik nu al op 12 groepen voor 70 m2.
Nu van 9 naar 12 groepen (meer groepen verdeler hebben ze blijkbaar niet) gegaan en richting de pui ga ik mij zoveel mogelijk houden aan die lengte van 60m.
 
Komend weekend ga ik de vloerverwarming bestellen. Nog voor de zekerheid;


Een pomploze verdeler gaat goed met een CV ketel?
Mijn CV ketel moet dan het water rond pompen.
De temperatuur maakt niet uit (ik zet de CV gewoon op 40 graden).
 
Overigens is het het mooiste als je vooraf een legplan laat maken. Dan zijn de groepen nagenoeg gelijk lang en weet je wat je nodig hebt aan lengtes.

Overigens dacht ik dat een verdeler voor de ketel altijd een pomp nodig had. Een warmtepomp gebruikt een pomploze verdeler.
 
Ik maak inderdaad eerst een legplan, dit doe ik in LoopCad (gratis te gebruiken tot 1 maand).

Over de verdeler ben ik inderdaad ook niet zeker, toch eerst bevestigen inderdaad.
 
de cv pomp in de ketel is dezelfde pomp als in een wp, deze kan dus prima verdelers zonder pomp voeden zolang de groepen maar niet te lang zijn waardoor er een grotere installatieweerstand ontstaat.
Vandaar ook het advies om de groepen zo ronde de 60 a 65 mtr te houden bij 16mm slang
 
Is het trouwens erg als er meerdere leidingen direct naast elkaar liggen?
De software die ik gebruik kan blijkbaar bij een slakkenhuispatroon de lijnen richting de verdeler niet genereren.

In de praktijk betekent het dus dat meerdere aan/afvoer leidingen richting de diverse groepen direct naast elkaar liggen. Bijvoorbeeld langs de muur. Ik reserveer dan wat ruimte langs de muren als 'transport' richting de groepen en op deze route kunnen de leidingen pal naast elkaar liggen.

Of is dit volkomen acceptabel? Ik neem aan van het laatste...



1733494278772.png
 
idealiter laat ikzelf tussen de transportleidingen van en naar de groepen meestal ook 10 cm tenzij het langs een buitenmuur oid is dan ga ik vaak naar hoh5
 
Hier lopen bij enkele groepen de aanvoer en retour ook met en langs elkaar richting het betreffende vertrek (160 m2 vloerverwarming, 2 x 10 groeps).

De verdelers (1 boven en 1 beneden) hebben we expres zo centraal mogelijk geplaatst om zo weinig mogelijk transportleiding te hebben. Dan ontkom je bijna niet aan het dicht bij elkaar lopen meerdere aanvoeren en retouren.

Hier is wel zoveel mogelijk transportleiding gesitueerd in de overloop en gang en zo min mogelijk in de vertrekken zelf. Dan kun je de afzonderlijke vertrekken beter / mooier regelen qua temperatuur (elk vertrek heeft een eigen thermostaat en op de groepen zitten servo's).

Zodra je de slangen hebt gelegd is het handig om alles op foto en video te zetten. Zo heb ik van elke afzonderlijke groep op video vastgelegd hoe de aanvoer loopt, naar het slakkenhuis en weer terug naar de verdeler. Je kan het nog maar eens nodig hebben.
 
Ja, ik weet alleen dat ik nu op dit moment taatsdeuren wil plaatsen op een later moment (boren in de vloer) op die plekken moet ik dan geen buizen hebben. Maar goed punt om fotos te maken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan