Vloerverwarming lek bij pomp / verdeler

Speciesxx

  • #1
Hoi allen,

we hebben 2 jaar geleden ons huis gekocht met een bestaand vloerverwarming systeem. Ik verwacht dat dit al minimaal 10-15 jaar oud is, wellicht nog ouder. Ik zie op de verdeler / pomp ook (oude) lekkage sporen.

Vandaag constateerde ik dat er water druppelt uit het einde van de verdeler. Ik weet niet of dat een aftap punt is, maar er lijkt schroefdraad op te zitten. Hier zit een temperatuurdraad 'tussen' te zitten. Deze temperatuurdraad loopt naar de thermostaat knop op de verdeler. (de draad zit tevens een heel stuk opgerold nog, kan dat verder nog kwaad?).
Verder zie ik ook dat er een hoop bruine smurrie (lijkt op smeer) uit komt. Dit lag ook op de vloer waar het gedruppeld heeft.

Mijn vraag is of ik dit zelf kan oplossen, en zo ja, wat is de beste manier? Kan ik het wellicht 'gewoon' aandraaien? Of moet ik het helemaal eruit draaien en opnieuw teflon tape gebruiken om het weer dicht te krijgen? Of is het verstandiger om hiervoor iemand in te schakelen?

Excuses voor de wellicht verkeerde naamgevingen voor een en ander. Kan iemand mij ook uitleggen hoe de draad icm de thermostaat knop werkt? ik begrijp dit niet helemaal namelijk.

Alvast bedankt voor het meedenken in deze.

Tevens een aantal foto's:

3 foto's van waar het lekt. Foto's maken is lastig, omdat dit helemaal tegen de muur zit. Van boven komt de temperatuurdraad erin:

Het water lijkt echt uit het gat zelf te komen:


Hier 2 foto's van de totale opstelling.


De temperatuurdraad loopt van links (kopse kant van de verdeler, dus links van de 1ste groep) naar helemaal rechts naar de thermostaat knop:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Wat ik op de foto's zie, is overal en alleen maar lekkage's.

Hier moet wel het een en ander aan gerepareerd worden.

Verdeler compleet vervangen is naar mijn smaak de beste oplossing.
Let op bij bestellen voor de aansluiting van de juiste slangmaat.

Ik kan niet zien van af hier wat uw capaciteiten zijn om het zelf aan te pakken, ander door de vakman laten uitvoeren.

Vr Gr
 

Speciesxx

  • #3
Bedankt voor het advies. Ik was hier al een beetje bang voor, het ziet er inderdaad allemaal niet erg rooskleurig uit. Het lekker lijkt zich momenteel enkel voor te doen op de plek van de foto, maar het heeft zeker op meerdere plekken gelekt.

Ik hoop het vervangen nog te kunnen uitstellen tot na de het stook seizoen. Waarschijnlijk kom ik nog wel 1 seizoen erdoor, want het is achteraf gezien al langer lek (moet de ketel elke 2-3 maanden bijvullen).

Is er voor nu een tijdelijke oplossing die ik zou kunnen toepassen om het ergste lekker voor nu te verhelpen?

Wat betreft het zelf vervangen, op zich ben ik best handig met klussen in huis. Ik zou dit ook wel aandurven, al heb ik dan wel liever dat er geen tijdsdruk aan vastzit ivm koud weer :). En ik zal het een en ander moeten uitzoeken voor wat betreft de verdeler.

Zou ik de pomp ook meteen vervangen, of zijn dat onnodige kosten die ik dan maak?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Ik vermoed dat je nog meer problemen zult ondervinden: het capillaire buisje ziet er ook niet erg ongeschonden uit. Hierdoor zal het juist instellen van de gewenste vloertemperatuur worden bemoeilijkt, zo niet onmogelijk worden.
Ik zou je ook adviseren om deze verdeler maar te vervangen door een nieuwe met een label A pomp. (en dan maar hopen dat het inde vloer niet net zo'n rommeltje is.......: deze installatie met 3 groepen is voor hooguit 30-35 M2)
 

Speciesxx

  • #5
Dankje dan ga ik deze in zijn geheel vervangen. Twijfel alleen nog even of ik dat meteen ga doen of wacht tot na de winter. Is dit om het algemeen een klus wat in 1 dag geklaard is?

Tot dusverre nog geen problemen met stoken ondervonden. De temperatuur die op de thermostaatknop staat ingesteld wordt ook gehaald.

Ik hoop inderdaad dat het in de vloer beter is. We willen in de komende jaren nieuwe tegels over de bestaande leggen dus hopelijk is dat in orde. Uitbreken zie ik niet zitten. Tenzij de vloerverwarming ook vervangen zou moeten worden uiteraard. Neem aan dat er geen manier is om dit te toetsen :(.

Qua oppervlakte is het rond de 50 m2. Maar we hebben er 3 radiatoren bijhangen. Echter weet ik niet of die meedraaien met de vw of dat het aparte buizen zijn. In de aanbouwkeuken verwacht ik dat deze meedraait. In de woonkamer weet ik het niet. We hebben geen kruipruimte en de buizen komen uit de vloer.

EDIT: nu ik dit zo terug lees vraag ik me af of dit uberhaupt mogelijk is. Zo ja kan ik dit achterhalen?

Qua stoken duurt het tijdens de echte koude dagen even uit mijn hoofd ongeveer 2 uur voordat de zaak op temperatuur is van 16.5 naar 19.5 graden. Dit jaar ga ik de temp snacht sowieso hoger houden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu