Hoe klein lek vloerverwarming te sealen?

DaDaDavid

  • #1
Ons huis heeft een vloerverwarming die zo’n 25 jaar geleden door de vorige bewoners is aangelegd. Op hetzelfde systeem zijn ook drie radiatoren aangesloten. Ruwweg een half jaar geleden merkte ik dat de druk heel langzaam terugliep, ongeveer 0,1 bar per 2 a 3 dagen, en dan steeds langzamer tot het zich zo’n beetje lijkt te stabiliseren op 1,2-1,3 bar. CV en expansievat zijn een jaar geleden vernieuwd. Omdat ik geen vochtplekken heb gevonden, of lekkende leidingen of knoppen heb ik een detectiebedrijf laten komen. Die zijn met allerlei apparatuur een hele tijd bezig geweest maar hebben niets concreets kunnen vinden. Het is mogelijk dat er een klein lek zit in de verbinding van CV naar de pomp voor keuken en badkamer, en zo niet daar, dan ergens anders… De CV en pomp staan beiden in de bijkeuken en er loopt waarschijnlijk een leiding van de CV onder de beton-met-plavuizen vloer naar de tegenoverliggende muur waar de pomp voor die groep staat. Er zit aan de CV kant geen kraan die ik dicht kan draaien om te testen of dan het drukverlies stopt.

Het detectiebedrijf raadde aan een sealer te proberen. Ik heb een sealer van Spirotech gevonden, nog niet gekocht, want ik weet niet hoe ik dit zou moeten toepassen.

Gebruiksaanwijzing
• Watertemperatuur tot onder 40°C brengen.
• Pomp uitschakelen en door aftappen de druk in de installatie tot 0 verlagen. • Daarna per 250 liter waterinhoud van de installatie, 1 liter water aftappen. • Evenveel Lekdichter toevoegen als water werd afgetapt.
• De installatie weer op druk brengen door bijvullen van water en gedurende
minstens 1 uur op 60 - 80°C laten draaien.
• Het installatiewater naar de gewenste temperatuur brengen.
• Na vier jaar behandeling herhalen.
Ik heb geen idee hoe ik er achter kom wat de waterinhoud van de installatie is. Of hoe ik die vloeistof in het systeem krijg… Is dit wel door een amateur als ik te doen?

Dank voor adviezen :)
 

Auto-Geen

  • #2
Voor ouderwetse systemen van vroeger kon je dit wel toepassen. Bij de moderne fijn mechanische installaties van tegenwoordig is het vragen om problemen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Meestel ketelfabrikanten gevem aan dat dit spul niet in hun ketel kan.
 

KlusserHein

  • #4
Zeker dat het aan de vloerverwarming ligt?
Geen klein lekje in bijvoorbeeld de warmtewisselaar?
Wat voor ketel heb je?
 

DaDaDavid

  • #5
@KlusserHein
Nee, ik weet niets zeker. Ik ben alle zichtbare leidingen en radiatoren diverse keren nagelopen terwijl het systeem onder druk stond en alles heet was, maar heb nergens vocht gevonden. Het lek detectie bedrijf heeft ook niets gevonden. De installateur van de cv (een Nefit ProLine NxT HRC 30/CW5) is langs geweest en heeft ook niets kunnen vinden. Die zegt dat het kan gebeuren dat omdat de druk er af is geweest tijdens de installatie ergens een lekje in het oude systeem dat dichtgeslibd was, weer open is gegaan.
Misschien moet ik gewoon weer beginnen met elke week bijvullen totdat ik ergens vocht schade zie? De verwarming heeft nu een maand of vijf uitgestaan, maar het wordt binnenkort toch wel weer tijd…
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Het stabiliaeerd rond 1.2 bar....
Dat lijkt of een druppende overstort.
Maar stabiel op 1.2 bar dan zeg ik mooi zo laten staan.
0.1 bar zegt ook niets over de hoeveelheid volume wat lekt.
 

DaDaDavid

  • #7
@The headhunter
Helaas is de minimum druk 1.3 bar, zegt ook de gebruiksaanwijzing. Hier onder slaat de verwarming niet aan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu