Vloerverwarming leidingenplan

PenH

  • #1
Ik begrijp hoe je leidingen legt van een vloerverwarming. Maar wat doe ik met drie kleine ruimtes die ik minder warm wil verwarming?
Ik heb een regelbare unit gekocht, dus ik kan een groep regelen.

Ik dacht zelf om drie slakkenhuispatronen te leggen achterelkaar in elke ruimte resp. hal - gang - wc. Het nadeel daarvan lijkt mij dat de aanvoerwarmte van het tweede patroon lager is en van het derde weer lager. Maar dat is voor mij gezien de ruimte waar ze liggen geen probleem (misschien zelfs gewenst).

Frustrerend detail: Ik krijg de leverancier van het geheel niet uitgelegd dat de aanvoertemperatuur - als je meerdere slakkenhuispatronen achter elkaar legt - steeds lager wordt!!!

Mijn vraag: Is dit een goede oplossing? Of moet het anders?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het moet anders.

Aanvoer en retour lopen altijd side by side.
Je moet dus met beide leidingen eerst je toilet in en dan naar de gang.
Doe je dit niet dan krijg je een ongelijkmatig verwarmde vloer.
Je kan beter de hal op een apparte groep zetten, anders kan je het geheel niet best inregelen.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #3
Ik denk dat je nog beter 3 aparte groepen kunt maken.
Als U het maakt volgens de tekening, dan komt het m.i niet goed.
Als je het goed wil doen sluit je niet meer dan 70 strekkende meter buis aan per groep.
Reken even uit hoeveel strekkende meter slang erin gaan, en je weet hoeveel groepen je moet leggen, die ook nog eens afzonderlijk te regelen zijn.

suc6
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi PenH,

Ben even aan het rekenen geweest, wat u wil moet zo wel kunnen.

Het is bij elkaar op geteld maximaal 10 m² voor deze 3 ruimtes.

Daar zal u met moeite 60 mrt slang in krijgen buiten de transport lengtes om gerekend.
Het temperatuur verloop zal zeer gering zijn tussen de onderlinge ruimten omdat in bv het toilet maar heel weinig slang kan liggen van wege de geringe vloeroppervakte.

Ik ben het met de vorige schrijvers wel eens dat er normaal in een dubbellus of meander patroon gelegd wordt, maar of dat in deze geringe oppervlakte leidt tot temperatuur problemen kan ik me bijna niet voorstellen.

Het verhaal dat na iedere ruimte vanaf het eerste patroon de temperatuur iets minder wordt is natuurlijk waar, u onttrekt warmte uit het warme CV water, maar of het in de praktijk echt merkbaar is betwijfel ik wel.

Het temperatuur traject is te gering en doorstroomsnelheid van het water is vrij hoog, en een temperatuur verschil in de vloer van 0,5 a 1 graad zal u niet voelen

Als ik het goed begrijp is deze groep er een van een grotere verdeler met meedere groepen?

Vr Gr en succes ermee
 

PenH

  • #5
Cvolieboy,

Hé, heel bedankt voor je tijd en voor je duidelijk antwoord.

Ik dacht ook dat zo de patronen "op zichzelf" in een dubbelluspatroon worden gelegd. Je feedback over het temperatuurverschil is mij ook helder.

Om op je vraag terug te komen. Ik heb een regelbare unit voor 8 groepen. Ik heb speciaal een regelbare genomen 1) omdat ik niet in één keer de vloerverwarming kan leggen en 2) vanwege die groep in de betreffende drie ruimtes die ik lager wil kunnen regelen.
Mijn bedoeling is om 8 groepen van 90 m te gaan leggen hoh 10 cm. De totale netto vloeropp. is 70 m².

Weet jij waar ik het beste de overige 30 m kan leggen? Misschien verdelen over de ruimte tussen hal en gang?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi PenH,

Ik denk dat u niet moet proberen er meer slang in te leggen dan er plaats voor is :?:

Uitgaande van het patroon hart op hart 10 cm zal u per ruimte een aantal meters slang kwijt kunnen, en vol is vol in dat geval.
Als u op de tekening die ik zou maken, of vragen aan de leverancier van de vloerverwarmingsspullen, bijhoud hoeveel meters er per groep in de vloer liggen, kan u ze later per groepskraan instellen op de juiste hoeveelheid water.

Met de water hoeveelheid regelt u eigenlijk de temperatuur van de vloer, met de hoofd thermostaat kraan regelt u de echte maximale watertemperatuur die de vloergroepen in gaan, maar met de nageregelde hoeveelheid water kan u de temperatuur verminderen.

Als de groepsslang van 90 meter dus maar 80 of 75 meter lang wordt is dat niet erg want als de ruimte niet groter is kan het gewoon niet.
Als de slang te kort wordt heeft u een groter probleem, vandaar mijn advies een tekening te(laten) maken zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Want met de 70 M2 meter vloer oppervlakte zal het toch al moeite kosten daar 7 groepen van 90 meter in te leggen, het is erg veel slang :mrgreen:

Vr Gr en veel succes ermee
 

Chathanky

  • #7
Met een slimme legpatroon kom je op een gemiddelde temperatuur van 35 graden uit. Uitgangspunt is dat de aanvoer 40 graden is en retour 30.

Het getekende patroon voor de gang, hal en wc is niet goed zo.
Ik weet niet of je het nu in 1 of twee groepen wilt uitvoeren. Een gemiddelde temperatuur voor de 3 ruimten zijn mogelijk (ik heb niet de lengte bekeken maar het kost wat extra leiding.

Je begint met een slakkenhuispatroon in de hal te leggen. Met de 2 leidingen ga je naar de wc en legt deze in een slakkenhuis. Met de 2 leidingen ga je naar de gang en daar maak je het laatste slakkenhuis.
Als laatste komen de 2 leidingen op de verdeler uit. ( verdeler kun je het eigenlijk niet noemen het is maar 1 groep.

De gemiddelde temperatuur is zo exact gelijk verdeeld in alle ruimten omdat naast elke aanvoer een retour zit.

Enige wat je zelf even moet bekijken en/of berekenen is de lengte. En even uit tekenen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu