Vloerverwarming klasse A-Pomp draait continu?

Louis Verhagen

  • #1
Bij mijn “oude
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je mag gewoon een pompschakelaar gebruiken. zou ik ook aanraden. de terugverdientijd is enkel iets langer dan bij een gewone pomp.
Hangt ook een beetje af van het type pomp. sommige pompen gaan wel degelijk langzamer draaien bij een lagere temperatuur.

sommige pompschakelaars werken niet met een relais maar met halfgeleiderschakelaars (b.v. transistor) om te schakelen. Deze kunnen schadelijk zijn voor de a-label pompen!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Is helemaal afhankelijk van type label-A pomp wat is toegepast, maar in het algemeen onnodig om een pompschakelaar toe te passen.

Ik raad het te allen tijde af, omdat de Label A pompen zich in de regel aanpassen aan de warmtevraag. Bij gebruik van de pompschakelaar kan het gedrag van de label A pomp verstuurd worden, zodat deze niet meer goed functioneert.

Wij verkochten jaarlijks 7000-8000 pompschakelaars en leverden deze gratis bij elke installatie, maar sinds de invoering van de Label A pomp is dat aantal behoorlijk terug gelopen.
Ik zie nog steeds dat men bij nieuwe installaties een pompschakelaar wordt "aangesmeerd" van € 100,00 ......onnodig dus.

Overigens: je wint er nauwelijks iets mee.
In rust zal de pompschakelaar ook vermogen opnemen (ca 3-5 Watt, afhankelijk van het type) Een label A pomp, zal bij juiste instelling (en daaraan mankeert het nogal eens !!!) in ruststand ook ca 5 Watt aan vermogen opnemen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Maar als je een pomp hebt die op constante druk draait, en je hebt geen regeling per groep, en de pomp doet niets met de temperatuur, dan gaat hij nooit naar die 5 watt.

Ik vindt het een beetje het idee van ik heb een nieuwe zuinige auto, dus waarom nog de motor uitzetten.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Sorry, maar verdiep je eerst even in de werking van deze pompen.....wij passen ze al 3 jaar toe. Ondanks de EU voorschriften worden er nog steeds energievretende pompen gemonteerd door installateurs die het niet zo nauw nemen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Ik ben prima op de hoogte van deze pompen. Daarom weet ik dat niet alle pompen regelen op basis van de temperatuur. Ook dat pompen niet kapot gaan door ze uit te schakelen.
Wat niet wegneemt dat de terugverdientijd wel langer is dan bij een gewone pomp natuurlijk.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Nogmaals sorry, maar het gaat hier om de vraag pompschakelaar of niet bij label A pompen.
Overbodige uitgave! Ik verkoop ze graag, maar alleen als het nodig is.
Licht de klant goed in: er wordt al genoeg geleuterd. Veel onderwerpen op het forum komen voort uit verkeerde voorlichting!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Hoezo overbodig? Een pomp die niet draait kost geen stroom, en slijt niet. Dus wat is er mis met een pompschakelaar?

Mijn led zaklamp is ook super zuinig, maar dat wil toch niet zeggen dat ik m maar moet laten branden als ie in de kast ligt???

DeGooyer, misschien kun je de werking even toelichten? Want ik ga toch echt met Ingmar mee, wat valt er door de pomp te regelen in een verdeler met een constant debiet, dus zonder zonekleppen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Hessie schreef:
DeGooyer, misschien kun je de werking even toelichten?
Nee, ik ga dat hier niet toelichten: zie voor uitvoerige beschrijvingen van de werking van die label-A pompen de diverse documentatie van de fabrikanten.

Het is niet aanbevolen om een label-A pomp via een pompschakelaar aan te sluiten.
Je moet het zo zien, dat hetgeen de pompschakelaar deed bij label B (en slechter) pompen, nu eigenlijk zit ingebouwd in de label-A pompen.
Uiteindelijk is het energieverbruik van een label A pomp ongeveer gelijk aan een label B pomp met pompschakelaar.

Aan iedereen, die een label A pomp gaat toepassen (of al gebruikt): laat je geen pompschakelaar aansmeren. Weggegooid geld, want je verdient er niets mee. (maar bent wel de prijs voor een pompschakelaar kwijt. Je wilt niet weten wat daarvoor door sommige installateurs gevraagd wordt....)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Mijn Alpha2 pomp draait voor de vloerverwarming op een continu drukverschil. Met de 12 groepen die eraan hangen, gebruik hij dan continu 18 Watt. Er is geen naregeling, dus altijd 18 Watt.

Door toepassing van een pompschakelaar bespaar ik (gemeten) 80 kWh. Ik zie niet in waarom ik deze 80kWh over de balk zou moeten gooien in een pomp die de hele zomer nodeloos draait?
 

Kees2021

  • #11
Beetje laat wellicht..

Een paar jaar geleden heb ik mijn Wilo RS vloerverwarmingspomp ook vervangen door een Yonos Pico. Ik had destijds al een Magnum pompschakelaar waar je het schakelmoment kunt instellen (temperatuur). Destijds heb ik contact gehad met Wilo over het toepassen van de pompschakelaar i.c.m. de Yonos Pico. Wilo gaf aan dat dit zeker mogelijk was, maar dat ik er wel voor moest zorgen dat de pomp niet vaker dan 4x per uur schakelde. Dat is te regelen met de drempelwaarde van de pompschakelaar.

Mijn Wilo staat ook op de verschildruk-constant modus (12w - volgens display). Hierbij draait de pomp altijd op hetzelfde vermogen/toerental. De vloerverwarmingsinstallatie wijzigt ook niet d.m.v. kleppen o.i.d. Dus ik ben het helemaal met Hessie eens. De pomp laten draaien terwijl er geen warm water aankomt is gewoonweg zonde! Wel zorgen dat ie niet 10x per uur schakelt, dat verkort de levensduur.

Ik kan me voorstellen als je een 'intelligente' pomp hebt, die zelf het toerental of de druk regelt, dat je er geen pompschakelaar tussen moet zetten want dat verstoort de regellus natuurlijk. Maar de Yonos Pico zoals in mijn VVW-systeem is gewoon een 'domme' gelijkstroompomp, met een lager wattage dan de oude (dus terugverdientijd van de pompschakelaar is iets langer), de regeling is aan/uit.

Bovendien laat de pompschakelaar de pomp ook in de zomer eens in de 24u even draaien.

Gr. Kees
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu