Vloerverwarming: hoe bepaal je de juiste wattage per m2?

HvanderM

  • #1
Goedendag,

Mijn installateur geeft aan dat het vermogen van mijn vloerverwarming 79,75 w/m2 is. Hoe weet ik dat dit voldoende is om de ruimte comfortabel (en 'normaal snel') te verwarmen?

Ruimte temperatuur = 20C
Gem. watertemperatuur = 35C
Aanvoertemperatuur = 40C
Verlegafstand = 150mm
Betreft hoofdverwarming, geen verdere verwarmingsbronnen.
PVC als vloer

Vloeroppervlakte = 110 m2
Inhoud woonruimte = 375 m3 (verbouwde boerderijschuur, goed geïsoleerd)

Ik zie jullie reacties, tips en adviezen graag tegemoet.

Groet, Hans
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Met bijna 9kw aan warmte krijg je een ruimte van 375m3 echt wel warm, mits er goed is geisoleerd. De vraag is even, hoe goed is goed? Dus welke isolatie is er toegepast?

De opwarmsnelheid is een ander ding. Een hoge ruimte zul je nooit snel kunnen opwarmen met vloerverwarming. Reken eerder op 0,5 graad per uur. Sneller is ook niet nodig, in de praktijk is het comfortabeler én zuiniger een vaste temperatuur aan te houden.
 

HvanderM

  • #3
@Hessie Bedankt. Zijn hier tabellen voor? Watt/M2 versus M3?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je moet even uitzoeken hoe dik en met welk isolatie materiaal er is geisoleerd. M3 is ook belangrijk de snelheid waarmee de woning afkoelt idem.
 

Tumkie

  • #5
Normaal snel opwarmen ? Gewoon continu op temperatuur houden ...
 

Bernhard

  • #6
Verlegafstand moet 10cm zijn. Het warmteverlies ontstaat aan de buitengevel, binnenmuren en dak. Het warmteverlies van de vloer wordt bij een VV niet berekend. De inhoud van een ruimte is niet van belang voor de capaciteits berekening.
Het snel opwarmen van de ruimte is afhankelijk van de omstandigheden. Het opwarmen van de ruimte zal in het najaar sneller gaan dan in de winter. Een VV geeft stralingswarmte af. Een eigenschap van gas/lucht is dat het niet kan worden opgewarmd door stralingswarmte. De hoogte van een ruimte met VV is geen negatieve factor. Voor een optimaal werkende VV zal er voldoende isolatie direct onder de slangen gelegd moeten worden, min 4-6cm. Met voldoende isolatie direct onder de slangen wordt voorkomen dat de betonvloer wordt opgewarmd.
De VV kan dan snel de ruimte opwarmen. bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu