Vloerverwarming frees sleuven dichten : Welke materiaal is aan te raden?

De Merel

 • #1
Hi allen,

Graag zou ik wat advies willen over het volgende.

Recentelijk heb ik vloerverwarming laten installeren. De vloerverwarming buizen zijn ingefreesd in een zandcementen ondervloer (zie foto). Ik wil PVC klik vloeren leggen aan het eind.

De aannemer heeft op de 1e verdieping meteen egaline hierover gedaan. Egaline heeft dus ook de frees sleuven gevuld. Zoals jullie kunnen snappen heeft dit behoorlijk wat zakken egaline gekost....

Vraag 1: Direct de frees sleuven vullen met egaline. Kan dit de vloerverwarming buizen beschadigen? Heeft het effect op de afwerking? Ik wil namelijk PVC vloeren leggen wanneer alles recht is.

Toen de aannemer op de 1e verdieping erachter kwam dat het niet een goed idee was om maar meteen overal met egaline te strooien heeft hij besloten om op de begane grond de frees sleuven eerst te dichten met flexibele tegellijm.

Vraag 2: Is Flexibele tegellijm een juiste materiaal om de sleuven mee te dichten? Is het schadelijk voor de buizen of de hitte doorvoer straks wanneer er ook nog een pvc op komt?

Op de begane grond is er op sommige plekken nogal wat verschil in hoogte, paar cm zelfs. Met egaline dit verschil vullen kost onwijs veel geld. Ik dacht zelf om Vloeibare zandcement mortel (voor laagdiktes van 3 tot 10cm) te gebruiken om grof alle frees sleuven te dichten en zo glad mogelijk krijgen. Vervolgens kleine oneffenheden afwerken met egaline. Is dit een juiste werkwijze? Ik heb ergens gelezen dat zandcement kan uitzetten door de hitte van de vloerverwarming buizen. Klopt dit en kan het kwaad?

Vraag 3: Welke type mortel / materiaal is aan te raden om te gebruiken in mijn situatie om de sleuven te dichten en de grond strak te krijgen voor PVC?

Ik wil simpelweg gewoon zonder zorgen kunnen genieten van een PVC vloer op de huidige vloerverwarming systeem.... Ik hoor graag jullie advies.
vloer.jpg
v
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Egaline of tegellijm is geschikt voor het dichten van de sleuven.
  De vloeibare zand/cement niet.
   

  De Merel

  • #3
  Dank voor de reactie Peter.

  Wat als ik :

  1- De sleuven dichtmaak met tegellijm omdat het kost efficiënter is. Wachten tot het is gedroogd.

  2- Vervolgens met vloerbare zandcement de vloer zo vlak mogelijk proberen te krijgen. Zoals ik zei zijn er op sommige plekken echt verschil in hoogte. Vloer moet 4-5 cm verhoogd worden. Wachten tot het is gedroogd.

  3- Als laatst met egaline alles strak egaliseer?

  Is dit een juiste methode? Laag 1 tegellijm, laag 2 vloeibarezandcement , laag 3 egaline. Gaat dit werken?
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Als je toch gaat egaliseren zou ik een pvc dryback vloer leggen. Oftewel verlijmd op de ondervloer. Icm vloerverwarming is dit de meest optimale keuze. Verder geeft dit ook de minste klachten, dus als je een zorgeloze vloer wil is dat de weg.
   

  Jackd

  • #5
  Weet je het merk van de leidingen? Sommige merken schrijven een bepaald merk/type tegellijm voor. Andere merken mogelijk weer wat anders.

  4 a 5 cm ophogen: hoe kom je dan uit bij de achter pui en die deur daar?
   

  De Merel

  • #6
  Ik heb liever pvc klik omdat het later makkelijker is om te verwisselen.

  Merk van de leidingen zijn als het goed is Altherm PE- RT Type II 5 laags.

  4-5 cm ophogen is op een andere locatie niet in die kamer op de foto :)

  maar weet iemand het antwoord op mijn vraag betreft de verschillende lagen (tegellijm > zandcementmortel > egaline ? Dank !
  Is er trouwens een bepaald maximum hoogte wat betreft de laag wat over de leidingen komt?
   

  Jackd

  • #7
  tegellijm > zandcementmortel > egaline
  Dat is prima, als het vloerbare zandcement helemaal goed gaat is egaline niet eens nodig.Ik neem dan aan dat er nog een ondervloer opkomt.

  Om nog even weer wat lastiger te maken.
  Opbouw vloerverwarming kan in het vloeibare zandcement. Vloeibare zandcement (in ieder geval degene die ik bekeek) is geschikt voor vloerverwarming. (en genoeg video's waar het zo gedaan wordt, allemaal reclame, dus kan geen link plaatsen)
  Ik kan alleen niet vinden of dat in dit geval ook kan. Dat scheelt weer een stap.
   
  Laatst bewerkt:

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #8
  Klick pvc op vloerverwarming is niet altijd een succes. Ik zou het zelf niet doen.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  De Merel

  • #9
  Ik zal er nog goed over nadenken of het klik of plak wordt op het eind :)

  maar ik ben blij om te lezen dat in ieder geval tegellijm met daarop vloeibare zandcement combi mogelijk is. Als het inderdaad vlak genoeg is hoef ik helemaal geen of minimaal egaline te gebruiken. Heb nog wel 16 zakken van 20kg egaline thuis liggen.
   

  Kimmeke1981

  • #10
  Onze pvc man zei juist dat tegellijm niet aan te raden is omdat de vloerverwarmingsbuizen nog omhoog kunnen ‘drijven’ (bij het opstookprotocol kan de tegellijm weer flexibel worden). Dit ging wel over een plak-vloer, dus misschien is het bij klik pvc minder een issue
   

  Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #11
  Ik adviseer altijd om het de vloerenlegger van het PVC te laten doen.
  Heb in verleden ook altijd aangegeven, dat de goedkoopste tegellijm goed gebruikt kan worden, totdat daarover een discussie over ontstond bij een leverancier van een PVC vloer. Die vond het allemaal maar niets en keurde de vloer af om er PVC over te kunnen verlijmen.
  Laat ze het dus zelf doen, dan ben je van de verantwoordelijkheid af, wanneer je volgens die partij iets niet goed doet en je voor dubbele kosten komt te staan.

  Bij gewoon laminaat, hout en tegels is de goedkoopste tegellijm overigens geen probleem: juist bij PVC en gietvloeren is de afwerking heel kritisch, dus laat ze het lekker zelf doen!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu