Vloerverwarming 1e etage wordt niet warm, na regeling aanwezig

Betski

  • #1
In juli 20 is mijn nieuwbouwhuis opgeleverd met vloerverwarming op de begane grond en 1e etage (2 slaapkamers en badkamer). Er is stadsverwarming.
Voor €1480,= ex btw heb ik op de 1e etage zo genoemde "na levering" aangeschaft; te weten 3 bedrade thermostaten.
Echter nu het kouder wordt, blijkt dat de verwarming op de 1e etage werkt op de kamerthermostaat. Als beneden de temperatuur is bereikt gaat daar de klep dicht, waardoor er boven geen warmte -meer- geleverd wordt op de eerste verdieping. Er is op de 1e verdieping wel een verdeler.
De bouwer geeft op klachten aan dat ik ook niet van de nalevering + thermostaten mag verwachten dat die de temperatuur op de 1e etage onafhankelijk van de kamerthermostaat kunnen regelen. Op de vraag waarom ik dan die nalevering heb aangeschaft en wat dan het nut van die na levering + thermostaten is, krijgen ik geen antwoord.
De installateur van de vloerverwarming heeft zo hier en daar laten vallen dat al bij de bouw geconstateerd was dat de nalevering niet gaat werken op de wijze waarop het is aangebracht. De bouwer zou opdracht gegeven hebben het wel zo door te zetten. Inmiddels laat de installateur informeel weten de handen er van af te trekken.
Overigens wordt bij de woningen waar geen na levering + thermostaten werd aangeschaft als meerwerk, de verdiepingsvloer ook niet warm als de kamerthermostaat afslaat.

Ik ben zeer erkentelijk als iemand mij zou kunnen uitleggen wat hier nu aan de hand is cq. waar het fout is gegaan?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Dat s toch de verantwoordelijkheid van de bouwer en ingeschakelde installateur?
Je kunt als leek toch ook zien, dat als de klep van de stadsverwarming wordt gesloten, je verder nooit iets warm krijgt, als die klep bij de stadsverwarmingsunit ook niet geschakeld wordt.

Juist bij stadsverwarming is het super eenvoudig:
  • plaats een 2-weg-klep in de aanvoer van de verdeler van de vloerverwarming. Laat regelen (openen/sluiten) door een (draadloze) thermostaat in de ruimte waar die vloerverwarming ligt.
  • Zo ook voor de ruimten boven: dan kan je boven en beneden onafhankelijk van elkaar regelen (als daar ook een verdeler is geplaatst......., maar daaraan twijfel ik, want in de bouw werkt men vaak, heel dom, met één verdeler, die beneden wordt opgesteld en de bovenliggende etage(s) ook van warmte moet voorzien)
  • Je kunt bij een verdeler op elke etage ook nog de ruimten apart regelen (als die bij de bouw ook maar zo gelegd zijn, dat elke ruimte een eigen groep heeft op de verdeler.
  • Voorwaarde hierbij is dat de klep bij de stadsverwarmingsunit constant open gezet moet worden, zodat er constant warm water beschikbaar is voro boven en beneden.
Deze oplossing werkt voortreffelijk, maar voordat de installateurs dat door hebben moet er nog heel wat veranderen.
Het is dus wel afhankelijk hoeveel verdelers in de bouw zijn aangebracht: alleen beneden en wordt boven daarop aangesloten of op elke etage een eigen verdeler?
Er zijn nog veel installateurs, die als een berg opkijken naar stadsverwarming, ze snappen gewoonweg niet hoe het werkt. En dat terwijl ze wel een weersafhankelijke regeling op een cv-ketel promoten.......

Ze laten je een vermogen betalen voor een paar extra thermostaten (die mogelijk maar elke tientjes kosten) voor een regeling die nog niet eens werkt: schandalig!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Wat ik eigenlijk nog best grappig vind is dat je de 1500 euro bij iemand uit de zak kan trekken zonder dat het hoeft te werken en hoeft te garanderen, de klant mag het zelf oplossen.

Stel de aannemer in gebreke middels je rechtsbijstand.
Of maak even 1500 euro over aan mij dan kijk ik er wel even naar en krijg je nog garantie en 24 uursservice ook.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie, Vonken_trekker en In gedachten

Betski

  • #4
@Degooijer: ik heb op de begane grond zowel als op de 1e etage een verdeler en pomp
@headhunter, die 1500 euries kan ik helaas geen 2 keer uitgeven
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Oke, dat is toch nog iets wat goed is gegaan (kom nogal eens wat anders tegen)
Wanneer je de diverse ruimten boven in zones wilt regelen: zoneregelingskast+ motortjes op de groepen en thermostaten voor de diverse zones.
Wanneer je geen zones wilt: in de aanvoerleiding van de verdeler een 2-weg-klep die geregeld wordt door een thermostaat.

Maar dan wel de bestaande klep bij de stadsverwarmingsunit open laten staan, zodat elke etage direct warm water vanuit de stadsverwarming krijgt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Als ik dan zo lees is het simpel op te lossen door beide verdeler te voorzien van een klep in de voeding.
Boven kan die dan gekoppeld worden aan de zone verdeler die er al zit.
Beneden kan hij gekoppeld worden aan de bestaande kamerthermostaat of de bestaande vervangen voor een Rf thermostaat.

Maar ik zou eerst even goed lezen wat je bestelt hebt en betaald hebt.
Dan kijken wat je hebt gekregen, en klopt dat niet de aannemer in gebreke stellen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik kom dit in de nieuwbouw helaas vaker tegen, waarbij gezegd wordt het is een na regeling oftewel de kamerthermostaat is leidend en de overige thermostaten kunnen alleen naar beneden regelen dus
In de wk 20 graden dan kun je in de overige ruimtes alleen lager regelen dan 20.
Zoals aangegeven 1 klep in de voedingsleiding van de verdeler beneden en 1 voor de verdeler boven, kijk wel even of de zoneregelaar eventueel een extern schakelcontact voor een ketel of pomp heeft die deze klep kan aansturen.
Dan gebeurt bij warmtevraag het volgende, de zoneregelaar vraagt warmte en stuurt zone klep open als deze geopend is wordt de klep in de voedingsleiding geopend en kan er warmte worden geleverd
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en In gedachten

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Marcn.88 schreef:
Zoals aangegeven 1 klep in de voedingsleiding van de verdeler beneden en 1 voor de verdeler boven, kijk wel even of de zoneregelaar eventueel een extern schakelcontact voor een ketel of pomp heeft die deze klep kan aansturen.
Dan gebeurt bij warmtevraag het volgende, de zoneregelaar vraagt warmte en stuurt zone klep open als deze geopend is wordt de klep in de voedingsleiding geopend en kan er warmte worden geleverd
Het is niet een kwestie van die zoneklep in de aanvoer van de verdeler(s) openen of sluiten, want dan moet ook de klep bij de stadsverwarmingsunit worden geopend. Meestal wordt deze nu geregeld door de kamerthermostaat)
Die klep moet je dus gewoon constant open zetten (en dat is eenvoudig te doen)
Alleen dan kan je boven en beneden onafhankelijk regelen.


Ik heb foto's ontvangen van betreffende installatie ontvangen. Daar is wel een regeling voor boven aangebracht, maar die zal weinig effect hebben ondat de centrale regelklep van de stadsverwarming dicht blijft. (en niet gestuurd wordt door die regeling)

Er worden bij het regelen van stadsverwarming behoorlijk veel fouten gemaakt en veel te dure regelingen aangebracht, terwijl het zo eenvoudig is.
Het regelen van de stadsverwarming boven (met bijv. radiatoren) en beneden (met bijv. vloerverwarming) gaat juist zo makkelijk, omdat je in dat geval ketel aan/uit geschakeld moet worden.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
@Degooijer dat is wat ik ook bedoelde klep stadsverwarming handmatig open of meesturen met de klep voor de verdeler boven of beneden
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #10
@Marcn88; mee laten lopen kan. Vaak wordt een 24 volt stelmotor gebruikt met een adapter. M.i. zonde m.b.t. sluipverbruik en eigenlijk overbodig.
Ik vraag me al lang af waarom dit soort oplossongen niet standaard worden aangebracht.
Wij verkopen er behoorlijk veel van met een keuze uit diverse thermostaten, dus niet altijd die afgezaagde "round".....
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu