Vloerverwaming obv constante vloertemperatuur regelen

Plint79

  • #1
Goedemiddag,

Al met veel interesse meerdere topics en reacties hier gelezen maar nog niet helemaal het antwoord gevonden wat op mijn situatie van toepassing is.

Sinds enkele weken is er vloerverwarming bij ons in huis, de regeling is echter nog niet zoals ik het graag zou willen.

Even wat info:
Direct gestookte luchtverwarming (en airco) in alle ruimtes op begane grond en 1e verdieping, geregeld middels Honeywell Chronotherm Modulation (in woonkamer).
Vloerverwarming op begane grond, 8 groepen ca 80 m2, aangesloten op separate CV-ketel (Intergas 28/24), nu nog geregeld via kamerthermostaat in bijkeuken waar LV-rooster dicht is. Vloerverwarming is aangelegd als hoofdverwarming.

Bedoeling is om de vloerverwarming als basis te laten dienen met een constante vloertemperatuur en de LV in bijvoorbeeld de avond als aanvulling te laten dienen.

Ik realiseer mij dat het op de 1e verdieping wellicht te koud gaat worden in de winter, ik wil echter eerst even eea aan kijken voordat wij (dure) aanpassingen in het systeem gaan doen zoals het aanbrengen van regelbare kleppen in LV oid.

Mbt de vloerverwarming lijkt het mij geen ideale meting/regeling zoals het nu is, in verschillende topics las ik dat wordt aanbevolen om de vloertemperatuur als uitgangspunt te nemen, mijn vraag is echter hoe ik dat kan verwezenlijken. Ik heb me rot gezocht naar mogelijkheden hiervoor alleen kom ik niet verder dan complete zoneregelingen die deze mogelijkheid bieden of thermostaten met een vloersensor die specifiek voor elektrische vloerverwarming zijn. In de vloer zitten overigens al koperen buisjes die vanuit de kruipruimte bereikbaar zijn om bijvoorbeeld een sensor in te doen.

Alvast bedankt voor het meedenken en ik hoor het graag als er extra info nodig is.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
1. een vloerverwarming zonder een goede regeling is geen vloerverwarming !
2. wanneer in een ruimte meerdere warmtebronnen zijn, wordt het altijd lastig om alles goed te regelen.
3. Een thermostaat in de bijkeuken die de temperatuur in de woonkamer moet gaan regelen: beetje vreemde plaats (tenzij je het daar net zo warm wenst te hebben als in de woonkamer)

Al met al dus een vreemde installatie, maar is wel een mogelijkheid. Je kunt de vloerverwarming regelen met een thermostaat met vloersensor. De sensor meet dan de temperatuur van de vleor en daarop kan je je cv-ketel laten werken.
Op zich niet moeilijk en zo'n thermostaat heb je al voor ca. € 60,00 incl. BTW.

De vloersensor moet je IN de vloer zien te bevestigen, zodat deze de juiste temperatuur meten van de vloer (beste is ergens tussen 2 lussen van de vloerverwarming)

Indien je de 8 groepen van de vloerverwarming ook nog in zones wilt verdelen, wordt het een complexer verhaal (zeker wanneer je ook zeker wilt zijn van een verwarmde bovenverdieping)
 

Plint79

  • #3
Bedankt voor je reactie en ja, het is inderdaad een vreemde installatie, luchtverwarming zat al in het huis maar bevalt ons minder goed, vandaar besloten om vloerverwarming aan te leggen. We willen echter niet direct afscheid nemen van LV, eerst even kijken hoe het naast gaat.

De thermostaat voor vvw hangt nu tijdelijk in de bijkeuken, simpelweg omdat daar ook de ketel hangt. Vloertemperatuur zal uiteindelijk in de woonkamer gemeten gaan worden.

Wbt die sensoren in de vloer, dat is geen probleem, tijdens het frezen van de leidingen heb ik ook koperen buisjes in de vloer gelegd, tussen de lussen zoals je aangeeft, waar ik vanuit de kruipruimte een sensor in kan doen.

Juist het vinden van die thermostaat met sensor blijkt (voor mij dan) lastig te zijn. Misschien zoek ik verkeerd maar ik heb al diverse groothandels en fabrikanten gebeld en steeds hetzelfde antwoord, nl of via module voor zoneregeling of alleen geschikt voor elektrische vvw. Waar kan ik zo'n thermostaat vinden?

Of kan toch beter meteen kiezen voor een zoneregeling waarbij ik tegelijkertijd ook de LV of in de toekomst andere warmtebronnen mee aan kan sturen? Vind het alleen zoveel geld om dat nu al te investeren, wil eigenlijk eerst even kijken of het anders kan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Waarom is het niet mogelijk om de vloertemperatuur op een constante temperatuur te regelen,
b.v. 18°C, en de luchtverwarming bij te laten verwarmen tot 20° of 21°C.
Het enige probleem wat je vermoedelijk gaat krijgen is dat de ruimte snel op temperatuur is
en dat de vloer niet meer warm wordt.
Dit kun je dan weer oplossen door een minimale aanvoertemperatuur aan te houden vanuit de ketel
naar de vloerverdeler. (b.v. door een weersafhankelijke regeling)
 

Plint79

  • #5
Is zo'n weersafhankelijke regeling dan noodzakelijk om de vloer op temperatuur te houden? Wanneer er een vloersensor gebruikt wordt zal de vvw niet veel invloed van de LV ondervinden toch?

De luchtverwarming zou ik overigens vanaf een bepaalde tijd kunnen laten werken middels de klok-functie. In dat geval zorgt de vvw voor een basis-warmte en vult de LV die in de avond aan.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Dat is ook zo, als er een vloersensor gebruikt wordt
en de temperatuur daarmee geregeld wordt dan is dat goed.
Je moet er alleen voor zorgen dat de aanvoer vanuit
de ketel op het moment dat het nodig is ook warm is.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Als je maar de juiste thermostaat toepast is regelen op vloertemperatuur geen enkel probleem.

Niet alleen bij elektrische vloerverwarming wordt geregeld op de vloertemperatuur: dat kan ook heel goed bij CV, warmtepomp of stadsverwarming.

Je hebt al aangegeven dat de vloerverwarming op een separate CV-ketel is aangesloten, dus onafhankelijk regelen lijkt me geen enkel probleem.

Weersafhankelijke regeling raad ik altijd af: m.i. een totaal achterhaald principe.
De buitentemperatuur is totaal niet interessant om de vloer op een constante temperatuur te houden.
 

Plint79

  • #8
Duidelijk verhaal, fijn om te horen dat het idee in elk geval goed is. Nu nog de betreffende thermostaat vinden, ik vind er namelijk genoeg die geschikt zijn voor elektrische vvw, kun je die ook gebruiken om rechtstreeks een cv aan te sturen of stuur je daar dan een klep mee aan, en zo ja, hoe krijgt de cv dan een signaal dat ie in actie moet komen?

Dit is een aansluitschema van zo'n thermostaat voor elektrische vloerverwarming, hoe zou ik het in mijn situatie dan op de cv aan moeten sluiten?

 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Op deze thermostaat kunt u GEEN cv-ketel aansluiten.
Ik zal u een PB sturen met een thermostaat waarbij dat wel mogelijk is.
 

Plint79

  • #10
Ontzettend bedankt voor meedenken en de uitleg, zo zou het moeten lukken!
 

Bernhard

  • #11
Prima idee. De vloerverwarming als basisverwarming gebruiken en de luchtverwarming als naverwarming.
De thermostaat voor de VV kan een leiding/aanlegthermostaat zijn. Deze thermostaat instellen op een minimale watertemperatuur. Afhankelijk van de buitencondities een paar keer per seizoen lager hoger stellen. De VV regelen op basis van de vloertemperatuur gaat niet lukken. Het regelen van de naverwarming wordt dan lastig. bernhard
 

Plint79

  • #12
Dag Bernhard,

Bedankt voor je reactie! Kun je me uitleggen waarom het op basis van vloertemperatuur niet gaat lukken? Dat is namelijk wel hoe ik het van plan ben om te gaan doen: in eerste instantie alle groepen obv één thermostaat met een vloersensor in de woonkamer en later wellicht uitbreiden naar zoneregeling met vier zones.
En wat maakt het verschil met een leiding/aanlegthermostaat?
Naast dat ik wil dat het goed werkt probeer ik het ook te begrijpen ;-)

Groeten,
Martijn
 
  • Like
Waarderingen: Borculo 43

Borculo 43

  • #13
Hier zit ik met hetzelfde probleem graag zou ik vernemen hoe het nu is opgelost? de leveranciers kunnen me namelijk niet verder helpen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu