Betonnen vloertje verwijderen met haakse slijper

kleefdoek

  • #1
Ik ben voornemens om een betonnen vloertje van ongeveer 2m2 te gaan verwijderen.
Het vloertje is in het verleden over een luik in de vloer gestort en ik wil de ruimte onder het luik weer in gebruik nemen.
Ik heb al een deel weggehaald met een boorhamer met beitel.
Om het resultaat wat mooier af te kunnen maken (strakkere randen) vraag ik me af of het mogelijk is om het vloertje in te slijpen met een haakse slijper en vervolgens e.e.a. weg te halen. Ik ben benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft en zoek natuurlijk advies m.b.t. de beste slijpschijf ik het best kan gebruiken.
Het beton is niet gewapend en liet zich met de boorhamer ook te pakken nemen, maar het spreekt vanzelf dat hierdoor een krater ontstaat en niet een mooi afgekaderd geheel.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ja hoor dat kan prima. Afhankelijk van de dikte kun je dat met een normale 125 mm slijper doen of bij een dikkere vloer met een grotere machine.

Leg of schroef een lat op de vloer en slijp daar langs voor een extra rechte snede.
Met diamantblad er op gaat dat prima.

Zonder water wordt het wel een gi-gan-ti-sche stofbende. Zelfs met een stofzuiger er naast. Ik heb vorig jaar op de benedenverdieping 80 cm vloer 1 cm verder weggeslepen voor een nieuwe dorpel die iets breder was dan de oude en het stof lag tot op zolder terwijl er iemand bijstond die de stofzuiger bij de machine hield.

Wellicht is het beter om een slijper te huren met water (of spuit voorzichtig met een plantenspuit je werk nat als de machine daar tegen kan). Vergeet ook geen goede beschermingsmiddelen voor je ogen, oren en vooral ook neus / mond.
 
  • Like
Waarderingen: kleefdoek

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als het strak moet is een betonzaag beter de aan haakse slijper.
 
  • Like
Waarderingen: kleefdoek

kleefdoek

  • #4
Bedankt voor de adviezen, vooral de tip met de lat op de vloer voor een rechte lijn is fijn. Dat het helaas stof op gaat leveren is me bekend. Dat was ook al het geval met de boorhamer en beitel. Het stof zat tot achter mijn oogleden, al droeg ik een gesloten veiligheidsbril. De vorige keer had ik van zeil een tentje gebouwd waarin ik de klus klaarde. Stervensbenauwd, maar het helpt wel enigzins om het stof tegen te houden (al gaat er toch nog behoorlijk wat langs). Ik heb een slijptol en wat diamantschijfjes 125mm dus ik ga het gewoon maar doen binnenkort.
 

stefan9

  • #5
Ik heb onlangs een stofkap voor mijn haakse slijper gekocht en het is verbazingwekkend hoe goed dat werkt. Vrijwel geen stof meer.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zuigt die ook af?
 

stefan9

  • #7
Zeker. Dat wil zeggen: er zit een aansluiting voor een stofzuiger op. De kap klemt als het ware om de beschermkap van de haakse slijper en heeft aan de onderzijde een smalle sleuf waar de slijpschijf doorheen steekt. Je kunt een paar mm minder diep slijpen, maar bent wel bijna alle stof kwijt. Ik had gelezen dat het zo'n 80% zou schelen, maar het is eerder 95% of meer.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu