Vloertegels om een cv-leiding

Barnhoorn

  • #1
Ik ga een badkamervloer tegelen maar er is een bestaande cv-leiding die de vloer in gaat. Die leiding zal wellicht midden in een tegel uitkomen. Hoe pak ik dat aan?

Ik ga onder de tegels een afdichtpasta en natuurlijk tegellijm aanbrengen. Kan ik beiden tegen de cv-leiding aanbrengen? En moet ik de cv-leiding later met siliconenkit afkitten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
In het hart van de tegel of in het midden langs de kant van de tegel ?
Zet er even een foto bij.
 

Barnhoorn

  • #3
Ik heb geen foto voorhanden omdat het een werk betreft in een vakantiehuisje.

Of de leiding middenin de tegel of aan de rand komt weet ik nog niet, dat hangt er vanaf hoe het uit gaat komen. De kans is natuurlijk het grootst dat tie middenin de tegel uitkomt :-(

Maar eigenlijk geldt mijn vraag voor beide mogelijkheden.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als de leiding aan de rand van een regel zit zet je die tegel met wat beschermingsmateriaal (bijv. karton) in een Workmate oid en slijpt er aan de betreffende kant een strookje uit met een diamantschijf in een 'flex' (= haakse slijper).

Als de leiding in het midden van een tegel uitkomt zit er niets anders op dan de betreffende tegel door te snijden of te slijpen/zagen, en dan daarin hetzelfde te doen als hierboven beschreven.

Er bestaan wel tangen waarmee je stukjes uit de tegel kunt wegknippen, maar vaak draait dat op een kapotte tegel uit, vooral bij (de veel hardere) vloertegels.

Denk bij het slijpen met zo'n haakse slijper aan gezichts-, gehoor- en handbescherming en denk er ook aan dat het enorm stuift. Dus buiten werken en niet als de was van de buren buiten hangt. :wink:

Na het lijmen van de tegel de eventuele naad tussen de twee helften met normale voegspecie dichten, maar de kier tussen tegels en leiding(en) met sanitairkit (of een andere flexibel blijvende kit zoals een polymeerkit).

Zorg dat bij het lijmen van de tegels de lijm niet tot aan de leiding komt. Dus een kier(tje) openhouden, dat naderhand gevuld wordt met de hierboven goenoemnde kit. Dat voorkomt kraakgeluiden of andere problemen door uitzetten van de leiding wanneer ie warm wordt.
 

Barnhoorn

  • #5
Bedankt voor je heldere en uitvoerige uitleg!
 

Barnhoorn

  • #6
@Kees

Komende week ga ik de techniek je aangaf met de cv leiding in de praktijk brengen.

Ik heb de tip met betrekking tot de tegellijm niet tegen de cv leiding laten komen in gedachten genomen.

Nu kit je de boeken ook af met een flexibele kit om werking te voorkomen. Geldt bij de hoeken en randen ook dat je geen tegellijm volledig in de hoek moet zetten of geldt dat daar niet voor.
Ik werk op een houten ondervloer dus de tegellijm moet mede bijdragen aan een lekvrije vloer. Wat dat betreft zou ik zeggen de tegellijm wel helemaal in de hoeken werken maar problemen door werking moet ik natuurlijk ook voorkomen?

Graag nog even jou of iemand anders z'n advies!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
De tegellijm is geen remedie tegen lekken. Geen enkele eigenlijk. Tegellijm plakt maar is niet waterdicht.

Alhoewel ik zelf geen ervaring heb met tegels op een houten vloer (altijd een probleem vanwege de werking van vloer tov. wanden) lijkt het me toch wel raadzaam de waterdichtheid met name te zoeken in gebruik van kimband en kimpasta, dus onder de tegels (vóór je begint met tegelen).

Dan inderdaad zorgen dat de tegellijm niet doorloopt en afdichten met een goede flexibele kit. bespaar niet op de kit, de sitiuatie houten vleor met tegels is naar mijn idee al kritisch genoeg!

Kun je geen betonnen vloertje leggen mbv. zwaluwstaartplaten?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Wat voor soort houten vloer is het, en moet je ook op die vloer douchen.

De tegel bij de cv buis slijp je een sleufje in, ter breedte van de cv leiding.
Het strookje wat je uitgeslepen hebt, lijm je naderhand weer terug na er eerst een blokje vanaf geslepen te hebben, ter breedte van de cv buis.
Als je de sleuf richting de muur maakt, dan zie je er zo min mogelijk van.
Rondom de cv buis afkitten.

 

Barnhoorn

  • #9
Het is een underlayment vloer en inderdaad ga ik hem met pasta insmeren, dat heb ik ook reeds besproken met de fabrikant van de zowel de pasta als de tegellijm.

Bedankt voor de mooi tekening voor het inzagen voor de cv-leiding!

Er is een aparte douchebak dus er wordt niet direct op de tegelvloer gedouchd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu