Vloerhoogte voor afvoer

JanvVelt

 • #1
Beste Leden,

Onlangs heb ik een nieuwe woning gekocht, het betreft een appartement uit de jaren 70 2e verdieping. Omdat de keuken erg klein is hebben we besloten om de keuken te verplaatsen naar een andere kamer. We hebben besloten om een kamer te kiezen die dichtbij de afvoer van de badkamer is. De gehele woning heeft een betonnen vloer. Na het slopen van de tegels in de badkamer hebben we gezien dat de afvoer ongeveer 5-7cm boven normale vloer loopt (badkamer is ook verhoogd...), hierdoor moeten we de kamer naast badkamer ook ook verhogen. Nu maak ik me een beetje zorgen over hoe ik dit probleem het beste kan oplossen, de kamer waar ik het over heb is is 5,06m x 3,25m (16,45m2). De vloer moet ongeveer 10 cm verhoogd worden. Ik heb op deze forum gelezen dat het mogelijk is om een vloer te verhogen met zandcement en/of cellenbetonblokken/gasbetonblokken/ytong, ook heb ik gelezen dat het erg zwaar kan zijn wat betreft de belasting op de huidige vloer. Omdat het een kookeiland betreft willen we de afvoer en alle overige leidingen via de vloer verbergen. De afstand van de afvoer van de keuken tot de afvoer van de badkamer is ongeveer 1,5m. Is het storten van zandcement in de gehele kamer van 10cm te zwaar? is het wel mogelijk met cellenbetonblokken/gasbetonblokken/ytong? Waar moet ik rekening mee houden? Graag wil ik de kosten ook laag houden.

Bij voorbaat dank voor de advies

Groetjes,

Jan
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #2
Een kookeiland in een appartement is simpelweg problematisch; je kunt beter je plannen aanpassen naar bijvoorbeeld een schiereiland, of de vaatwasser en wasbak in een aparte rij doen tegen een muur (zodat je hooguit wat elektra door de vloer hoeft te leggen).

De hele vloer met 10 centimeter ophogen is om meerdere redenen een slecht idee.
 

JanvVelt

 • #3
Oeh, wat voor redenen bijvoorbeeld?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #4
Onder andere gewicht, kosten en ruimte (er is een reden dat plafondhoogte tegenwoordig onderdeel uitmaakt van het bouwbesluit).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Is het een betonnen vloer, of een vloer van holle baksteen met een cementdekvloer?

Sowieso zul je eea in overleg met / na toestemming van de VVE moeten doen omdat je wijzigingen aan gaat brengen aan de constructieve delen van het appartementencomplex.

Persoonlijk zou ik hier niet aan beginnen.
 

JanvVelt

 • #6
Het betreft een betonnen vloer!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Ik heb de topics samengevoegd.

10cm verhogen is ongeveer 4 ton aan gewicht erbij.

Kan je dat hoge deel niet verlagen?
 

JanvVelt

 • #8
Nee dat lukt dus niet, wat als ik ytong blokken gebruik? Is het dan wel haalbaar?
 

TCW82

 • #9
Een 10 cm dik ytong blok van 40 bij 60 cm weegt ongeveer 18 kg.
volgens mij heb je voor die 16 vierkante meter net geen 70 blokken nodig. dat komt dan op pak hem beet 1250 kg. Hoe je die blokken verder moet gebruiken en afwerken weet ik niet.
 

JanvVelt

 • #10
Wauw, dat scheelt wel veel vergeleken met 4 ton. Wellicht is dat wel een optie dan. Als er iemand is die hier meer over weet zou ik het erg waarderen!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Ook bij Ytongblokken moet je eigenlijk eerst controleren of de vloer het extra gewicht aan kan. Al zal het bij een hedendaagse betonvloer het niet snel een probleem zijn. Wat voor type betonvloer is het, hoe is de volledige vloeropbouw?

Heeft de vve al toestemming gegeven?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu