Vloerbedekking trap

Robbie's

  • #1
Hoe kan ik het meest effectief lijm na verwijderen vloerbedekking van de trap halen. Het idee was de trap te verven maar na eerste trede krijg ik twijfels of dat haalbaar is. Hoe zwarte lijm verwijderen? Het lijkt of aan de bovenkant traptrede andere lijm is gebruikt dan onderkant maar wellicht vergis ik mij.

Bedankt.

 

Robbie's

  • #2
Had mijn vraag onder Trappen moeten plaatsen maar ondertussen al aardig wat over hetzelfde onderwerp gevonden op dit forum. Ala..tine vloerverwijderaar gekocht en morgen aan de slag. Spul schijnt vreselijk te stinken dus goed luchten. Het is een vreselijk harde wit/gele lijm. Ik ga er nooit meer vloerbedekking op lijmen. De bovenkant valt mee. Is gewoon ondervloer, foam en steek ik er zo af. Alles is aan de onderkant gelijmd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Vloerverwijderaar lijkt me geen oplossing om een trap lijmvrij te maken.

Is de zwarte lijm op bitumenbasis?
Een klein beetje eraf krabben en heet maken, als het bitumenbasis is merk je dat direct aan de teergeur.

Topic verplaatst.
 

Robbie's

  • #4
Hi Jan,

De bovenkant valt mee. Is gewoon ondervloer, foam en steek ik er zo af. Alles is aan de onderkant gelijmd. Bij bouwmarkt adviseerde ze vloerlijmverwijderaar van Ala..tine. zie momenteel nog geen andere oplossing. Ik ga het ook proberen met scherpe afkrabber (zo'n driehoek met scherpe punten). Als er nog andere tips zijn dan hoor ik het graag. Het is hard en wat stroperig spul. Denk dat het lijm is van Bi..on.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik heb goede ervaringen met een oscillerende multitoolmachine met een gebogen spatel, die is zelf weer scherp te slijpen.
De beroerdste stukken met de zelfde machine met een multitool zaagblad voor metaal erin van 30 mm breed.
Kijk even op internet voor zaagjes, die zijn stukken goedkoper en beter dan de gemiddelde winkel.
Als u denkt de machine niet vaker te gebruiken dan zijn de machines van de grootgrutters en de actieve winkel goed genoeg.
 

Robbie's

  • #6
Bedankt Jan. Ik ga morgen eens bij de actieve winkel kijken. Het is voor eenmalig gebruik en als dat ook goed werkt ga ik liever niet met chemische rommel aan de slag :-)
 

Robbie's

  • #7
Heeft mij een dag gekost maar trap is aardig schoon van lijmresten. Toch vloerbedekking verwijderaar van Al..tine gebruikt. Insmeren en daarna afgedekt met plastic. Anderhalf uur laten inwerken en daarna lijm afgestoken. Ik overweeg nu PVC op de traptreden te gebruiken maar PVC strook is eigenlijk 3cm te smal en zou aan extra stukje achteraan er in moeten klikken. Gaat dat werken.of toch beter plak PVC gebruiken op trap?

 

Robbie's

  • #8
Hi Jan,

Oorspronkelijke tekst aangepast naar "plak PVC". Dus PVC waar je folie van af haalt en dan kun je de strook plakken op de trap. Ik heb echter ook nog Klik PVC liggen (met zeer dunne kurk laag) maar dat is dus Klik, niet plak. Kun je dus PVC gebruiken om een trap meet te bekleden en hoe werk je de hoeken dan af? Met een aluminium dunne strip is het enige dat ik momenteel kan verzinnen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Plak pvc heeft mijn voorkeur, het is dunner en je kunt er daardoor een trapkant op of tegenaan plakken, klick pvc is daarvoor te dik.
De drie cm die je tekort komt in de breedte heb je dan ook terug, mogelijk dat je er iets af moet slijpen/snijden, dat kun je dan ook met de multitool met gebogen spatel.
 

Robbie's

  • #10
Hi Jan,

Bedankt. Ik ga voor plak PVC. Denk dat goede kwaliteit plak PVC ook meer kan hebben dan trappenlak (ook al kun je daar tegenwoordig ook mooi spul voor kopen inclusief antislip).

Vandaag zag ik ook bij de bouwmarkt dat je special voor de trap plak PVC van 30cm breed kan kopen. Dan heb ik geen extra
strip nodig. Alleen de kleuren waren beperkt en moet maar net goed zijn.

Vandaag alles afgeschuurd (eerst vetvrij gemaakt) en onderkant in de grondverf gezet. Het is namelijk niet mijn bedoeling om ook de onderkant te "beplakken" met PVC.

Korte vraag: moet je bij plak PVC ook een paar millimeter speling houden aan de zijkanten voor de werking? Ik verwacht van niet maar ik wil het zeker weten.

Bedankt.

Groet, Rob
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Kan tegen de kanten geplakt worden, over zo'n korte afstand is de werking minimaal.
Bedenk wel dat de pvc kapot gelopen kan worden zonder trapkant, met trapkant is trouwens ook veiliger.
Ook de voorkant en de hoek van de traptrede is dan beschermd.
 

Robbie's

  • #12
Hi Jan,

Bedankt. Het is inderdaad mijn bedoeling om ook een trapkant van aluminium te kopen. Ik heb gezien dat je die kunt plaatsen zonder dat je de schroefjes ziet door er een PVC stroop tussen te schuiven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu