Vloerbalken raveling

Inhico

  • #1
Ik wil een deel van onze zolder gaan gebruiken voor berging van niet al te zware spullen. Momenteel is er geen vloer en hangt het plafond van de ruimte eronder (badkamer) aan balken van ca 50x70 mm op ca 60cm hoh, overspanning 2,30m.
Volgens onze aannemer zijn die balken van 50x70 voldoende om daarop een vloertje te maken. Ik heb er wat planken opgelegd en zak er inderdaad niet door als ik er op sta. Maar ik vind het wat magertjes.
Met de balkenschuif kom ik echter op een 48x145 (C18) (keuze voor laagst mogelijke balk). Dat lijkt me wat overdreven, maar misschien beter safe dan sorry.

De nieuwe balken zouden dan een kwartslag gedraaid liggen, overspanning ca 200cm. Aan één kant kan ik de nieuwe balken opleggen op een halfsteens-muur. Aan de andere kant kan dat niet. Daar staat een steens-muur die doorloopt tot aan het dak.
Mijn vraag gaat over hoe ik het het beste aan die kant kan doen. Ik dacht zelf aan een raveel-balk tegen de muur en dan de staartbalken daartegenaan bevestigen met raveeldragers. (hopelijk gebruik ik de juiste terminologie).

Echter tegen die muur zit al een balk van 50x70mm. Het zou me nogal wat werk besparen als ik die niet hoef te verwijderen. Ik zie dan in theorie twee/drie mogelijkheden:
1) In de 48x145 balken op het uiteinde een uitsparing maken van 50x70mm (dat is dan bijna de halve hoogte) en dan opleggen op die 50x70 balk tegen de muur. Vervolgens met hoekijzers/(keil)bouten aan de muur vastzetten.
2) Boven de 50x70 balken een tweede balk maken, te bevestigen aan de muur met (keil)bouten. Daar vervolgens de staartbalken tegenaan met raveeldragers.
3) Variant op de vorige: alleen ter plekke van de staartbalken boven de 50x70 balken een stuk balk. En vervolgens daarop raveeldragers. In dat geval fungeert dat stukje extra balk alleen als afstandshouder. De raveeldrager zou dan aan de achterliggende muur moeten worden vastgemaakt.

De vraag is natuurlijk of de door mij geschetste oplossingen mogelijk en verantwoord zijn.

Alvast dank voor uw advies!

Peter
 

KlusPep

  • #2
Miscshien kan je de kinderbinten aan de muurbalk bevestigen met balkschoentjes?

Komt de muurbalk (50x70) in hoogte overeen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Verstandig dat je deze balken wilt verstevigen!

Eén is prima als je zeker weet dat die balk goed vast zit, dan zijn die hoekijzers niet eens nodig.

Twee is altijd goed. En ook makkelijker, dus dat zou mijn voorkeur hebben.

Variant drie meteen skippen. Slechte oplossing.

Andere oplossing zou kunnen zijn om de bestaande balken op te dikken.

Plaats eens een foto van de huidige situatie.

Volgens mij is hier geen raveling aanwezig, de termen zijn dan niet geheel correct. De balk tegen de muur zou ik moerbalk noemen (ik weet niet of hier nog een specifiekere term voor is) en de andere zijn de kinderbalken.
 

Inhico

  • #4
Dank voor de snelle reacties! Ik zal een foto maken en plaatsen.

Overigens is mijn idee bij optie 2 dat er boven de bestaande balk van 50x70 een balk komt met dezelfde dikte en met een hoogte zodanig dat de totale hoogte minimaal gelijk is aan die van de nieuwe balken. Dus het plafond op dezelfde hoogte als voorheen.

Opdikken van bestaande balken heb ik ook overwogen, maar in verband met toekomstige kabels,leidingen en ventilatiekanaal komt een komt het ook wel goed uit om de balkenrichting te veranderen.
Verder is de hoh van de oude balken wat onregelmatig en ca 70c (dus niet 60). Daarmee onhandig voor de gipsplaten die er tegen aan moeten (er zat een plafond van grote platen zachtboard).

Overigens: zijn balkschoentjes hetzelfde als raveeldragers? Mogelijk bedoel ik balkschoentjes.

Edit: even gegoogled en ik bedoel inderdaad balkschoentjes :oops:

Peter
 

KlusPep

  • #5
Naar mijn mening heb je nu een mooi plan op papier staan. Succes met je bouw!
 

Inhico

  • #6
Hierbij een foto van de balk tegen te muur. aan de rechterzijde loopt het nog zo'n 50 cm door. Daar is een schuin dak. Links is nog net een andere muur zichtbaar. Aan de andere kant ervan zit de overloop/trappenhuis. Hier vervang ik plafond en plaats ik zoldervloer wat later (eerst deze ruimte af).
Rechtsboven zie je een verdikking van de muur (met voor mij onduidelijke functie). Op die plek is er geen ruimte voor een extra balk boven de bestaande. De eerste nieuwe balk zou net rechts daarvan moeten komen. Misschien daar maar voor optie 1 gaan.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Even wat checken, want het is me niet geheel duidelijk. Bestaande balken zijn 50x70, hoh 600 en liggen plat. Wat is de afmeting van de balk tegen de muur?

Je wil verder deze balkrichting omdraaien. Ik denk dat de genoemde overspanning 2.3m in de nieuwe richting is?

Teken het anders even met afmetingen erbij.
 

Inhico

  • #8
De bestaande balken zijn inderdaad ca 50x70 (bxh). De balk tegen de muur (op de foto) is 51x73 (bxh). Ze liggen niet plat. Met hoh heb ik me vergist met andere kamer. Voor deze ruimte is dat varierend tussen 55 en 59cm.

De genoemde overspanning van 2,3m is inderdaad bij de nieuwe richting van de balken.

In de oude situatie (oude richting balken) is de overspanning ca 1,45m. Daarin is de balkrichting haaks op het schuine dak, met daarin voor ca de helft van de breedte een dakkapel.
Aan die kant ontbreekt op dit moment een oplegpunt voor balken. De constructie is nu duidelijk alleen bedoeld voor het ophangen van een plafond.
Dus zou ik bij handhaven van de balkrichting sowieso een (raveel?)balk moeten aanbrengen.

Redenen om voor de nieuwe balkrichting te kiezen zijn:
- handiger ivm met leidingen/etc.
- ik moet toch al één raveelbalk plaatsen. Dan ben ik al aan het rommelen met de bestaande balken. 2 extra balken maakt dan ook niet veel meer uit. Dit in vergelijking met vervangen of opdikken van bestaande 50x70 balken.
- De huidige balken lopen door boven de overloop en trap. Daar ga ik tzt ook aan de slag, maar dat is over minimaal een jaar. Dus daar wil ik het bestaande plafond met bijbehorende balken voorlopig laten zitten.
- naast de ruimte waar we het over hebben zit een voormalige hooizolder met spant op ca50 cm van de muur die (bij de nieuwe balkrichting) zou dienen als opleg. Ik wil de vloer van het zoldertje (en dus de balken) laten doorlopen tot aan dat spant.

Tjonge, nog niet eenvoudig om het onder woorden te brengen. Ik weet niet of het me lukt een tekening te maken die het wel duidelijk te maken. Ik ga het proberen.

Dank voor het meedenken en de adviezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu