Vloerbalk doorboord

Luc99

  • #1
Ik heb een constructievraag:

Een boorbedrijf heeft bij het boren van gat voor een afvoer schuin door een vloerbalk van de zolder etage geboord. Het gaat om een balk met een overspanning van 3,7 meter. De balken liggen 75 cm (vrij ver) uit elkaar. Bijgesloten een schetsje.

Het gat (diameter 5 cm) is van bovenaf schuin door de balk geboord. Ik zat er aan te denken om het gat te vullen met epoxy of beton. Zou daarmee (doordat er schuin ingeboord is) de draagkracht van de balk weer voldoende hersteld zijn.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is op afstand niet te beoordelen, er zijn meer zaken die van invloed zijn zoals de draagkracht van de balken en of er wapening doorboord is.
Laat een deskundige hier naar kijken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Wat is de dikte van de balk?
Ziet er niet zo goed uit, ik denk dat vervangen van de balk de beste oplossing is.
Als er voldoende ruimte is zou je aan beide zijden van de balk een stevige plank tegen de zijkant kunnen bevestigen. Maar dan moet je met de bevestiging wel tot aan het einde van de balk kunnen komen.
Volgieten met beton brengt nauwelijks sterkte, epoxy wellicht iets.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Door de vraag van Jan naar wapening bedenk ik dat het dus ook een betonnen balk kan zijn, ik ging van hout uit. Staat overigens nergens.
 

Luc99

  • #5
Het is een houten balk van 21 x 7 cm. Er staat dus nog een stukje van 21x2 cm - wel redelijk zwaar hout (oud huis). Het gat zit vrij dicht bij de muur waardoor er niet veel "vlees" is om een strip/profiel/plank tegenaan te plaatsen. Balk vervangen is een hele operatie omdat deze aan 2 zijden de muur in gaat. Om een nieuwe balk er tussen te krijgen zou de bovenliggende vloer er uit moeten.

 

Tiho

  • #6
Aan beide zijdes een balk tegen de muur bevestigen met slagpluggen, en deze weer met hoekankers aan de balk bevestigen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
:oops:
Ik was uitgegaan van een betonnen balk omdat er een boorbedrijf bij is geweest.
 

Jvsteenb

  • #8
Als eerste zou ik je aanraden om Jan's advies te volgen: laat er een deskundige naar kijken.

Mocht je dat niet willen, en het zelf willen oplossen - zo zou ik het aanpakken:

Allereerst het gat opvullen, met een zo strak mogelijk passend stuk hout, gelijmd met een epoxy-lijm. Vervolgens zou ik een stukje van zo'n 30 cm lang 70 x 170 eronder tegenaan lijmen ( met dezelfde epoxylijm ) en die in een raveeldrager laten rusten, die tegen de muur aan wordt bevestigd.
Als het vol in het zicht zit, is dit misschien niet zo'n fraaie oplossing, maar
konstruktief zal 't wel voldoen. Je kunt het iets mooier maken door het deel naar de muur toe af te schuinen, in een graad of 30 uit de verticaal.
En als je er dan een spotje tegenaan zet, is 't net of het zo hoort :cool:


Vr. gr.

Job
 

Rob100

  • #9
Tiho geeft een perfecte oplossing, balk is verzwakt door gat, aan beide zijden balk met zelfde afmeting verschroeven en in muur opleggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zonder ter plaatste iets gezien te hebben het beoordelen als de perfecte oplossing is heel knap en niet zonder risico.
 

Jvsteenb

  • #11
Bovendien heb je Tiho's oplossing ( die ws. inderdaad prima zal voldoen ) kennelijk niet erg goed gelezen.
Aan beide zijden een deel verschroeven en in de muur opleggen betekent dat de sparing in de muur zal moeten worden verruimd, dat is met de eerder aangedragen oplossingen niet het geval.

Daarnaast is het ook niet per sé de beste oplossing - door aan beide zijden te verschroeven zul je de balk zelf zeker niet versterken, en dan is het maar te hopen dat de toegenomen sterkte door de delen aan weerszijden dat voldoende compenseert. Een goede verlijming zal hier toe bij kunnen dragen.

Een andere optie zou nog zijn om zoals Tiho aangeeft aan beide zijden delen met slagpluggen of evt. met chemische ankers te bevestigen ( hangt van de muur af ) en dan een raveeldrager op die delen te bevestigen, waar de oorspronkelijke balk in rust. Het draagpunt komt op die manier voorbij het gat te liggen, en de balk zal vanaf dat punt dus weer z'n volle draagkracht hebben.

Als het in zicht is, hoeft dit niet erg op te vallen als de aan de muur te bevestigen delen tenminste aan beide zijden netjes aansluiten op de naastliggende balken.

Hoeft de TS ook nog eens geen spotje te monteren :wink:

Blijft het feit dat Jan de meest zinvolle suggestie heeft gedaan die ik hier dan nog maar eens herhaal: Laat er een constructeur naar kijken.


Vr. gr.

Job
 

Rob100

  • #12
Beste allen,
Die constructeur heeft al gesproken
 

Tiho

  • #13
In onze antwoorden staat ook altijd nog zoiets als kijken en ter plekke en zo meneer de constructeur.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als er aan weerzijde van deze gesloopte balk doorlopende gave balken zitten voldoet een standaard raveling ook prima en kan je de balk gewoon inkorten
 

Rob100

  • #15
Raveling is mooie oplossing, alleen dienen de naastgelegen balken hierop berekend / gecontroleerd te worden door constructeur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu