Vloeradvies

DonC

 • #1
Ik heb van de week de sleutels ontvangen van mijn moderne gasloze nieuwbouwappartement met wko installatie. Ik heb me ingelezen over de leggen vloer en kwam tot de conclusie dat een keramische vloer de beste keuze zou zijn voor op de anhydrietvloer met vloerverwarming, maar nu blijkt dat de kosten van een tegelzetter veel te hoog zijn voor mijn budget, zodat ik moet beslissen wat ik nu ga doen.

Ik heb de warmteweerstand van de diverse andere oplossingen bekeken en ben tot de conclusie gekomen dat een PVC vloer een goed alternatief zou zijn. Er zou ook geen ondervloer nodig zijn; klopt dat, want ik moet wel denken aan geluidsdemping voor de onderburen.

Nu vroeg ik mij af wat in mijn geval de beste keuze zou zijn: (click)tegels of vinyl uit een stuk, lijmen of zwevend. Ik vraag mij af of de maximale temperatuur van 27 of 28 graden, wat aangegeven staat bij de producten staat bij bouwmarkten, geen probleem zou opleveren in de zomer; de temperatuur in mijn oude appartement is zomers periodes rond de 30 graden geweest, in 2018 is het wekenlang hoger geweest dan 27 graden. Ik heb gehoord van pvc (en laminaat)dat gaat ruiken i.c.m. vloerverwarming en dat zie ik niet zitten. Ik denk dat ik de vloer wil gaan laten leggen door een vakman, want het moet meteen goed zijn, maar ik wil weten wat de valkuilen zijn van dit type vloer op een anhydrietvloer met vloerverwarming.

PS: Voor tips voor betere alternatieven op pvc sta ik open.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Wat wil je voor afwerking

  als je eigenlijk tegels wilt kan je er nu ook een goedkoop zeiltje ingooien en over 2 jaar tegels
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  DonC schreef:
  ....want ik moet wel denken aan geluidsdemping voor de onderburen.
  Informeer eerst eens of de verdiepingsvloeren al zodanig zijn geconstrueerd, dat daarmee al rekening is gehouden met de huidige wettelijke normen m.b.t. geluidsoverlast.
  Is m.i toch alles bepalend m.b.t. de keuze van je gewenste vloerafwerking.
   

  DonC

  • #4
  Boertje125,

  Dit is een optie, maar ik wil voor de verandering een keer ergens intrekken wat "klaar" is. Dat is mij nooit gelukt en dat leidt altijd tot onrust bij mij. Daarnaast gaat de buiteninrichting van het terras, de latere zorg, ook in de papieren lopen. En PVC kan ook mooi zijn?

  Degooyer,

  Er staat "geluidsisolatie: ja" op de bouwtekening. Maar volgens mij ben ik nog steeds verplicht om demping te verzorgen, al zei de makelaar dat ik de anhydrietvloer ook zou kunnen coaten/verven. Maar goed, geluidsoverlast is de meest voorkomende reden voor burenruzie en dat wil ik voorkomen. Overigens ga ik niet op schoenen lopen en ik verwacht van mijn gasten ook dat ze hun schoenen uitdoen.

  Wat betreft een ondervloer. In mijn documentatie staat dat de maximale isolatiewaarde(RC-waarde) van vloerbedekking, ondervloer en/of folie totaal onder de 0,11 m2 K/W dient te blijven.

  Dit bovenstaande is de reden dat ik van tapijt, hout en laminaat afzie, want dat is te isolerend. Tegels wordt te duur door het leggen en dan blijft er weinig over. Men zal vast ook moeten egaliseren en primer erop moeten smeren, dus dat komt bovenop de 40-50euro /m2 en dat heb ik niet.

  Ik heb de waterpas op de vloer gelegd, en het lijkt waterpas, maar het zal vast nog geschuurd moeten worden. Overigens ook als er pvc, linoleum e.d op komt, want je ziet elk klein steentje en onevenheid door zo'n vloer is mij vertellen.

  Hoe dan ook, ik zal allerlei pvc met db demping waarden, dus dat lijkt mij inherent aan het product?

  Sorry dat ik hier zoveel vraag, maar ik heb slechte ervaringen met adviezen bij bouwmarketen en ik heb een beperkt budget.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #5
  Ik lees in je bevindingen: "gehoord .....,"gelezen....", "geen laminaat want dat is te isolerend", "Tegels wordt te duur", "de makelaar zei..." etc.
  Als ik dit zo lees heb je nogal wat adviseurs, die ook nog eens tegenstrijdige zaken vermelden.
  Ik zou je adviseren om een voordelig laminaat te nemen met een geluiddempende ondervloer en vermoed, dat je dan wel binnen je budget kan blijven. Laminaat over vloerverwarming is een goede combinatie, twijfel daar niet aan.
  Ook vaste vloerbedekking (als deze maar niet voorzien van een warmte-isolerende rug) kan heel goed i.c.m. vloerverwarming
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Dus je komt in een nieuwbouw met vloerverwarming. Uit jouw verhaal blijkt dat tegels of iets met een hard oppervlak in verband met de buren niet ideaal zijn. Een aantal soorten vloerbedekkingen kan je beter niet gebruiken wat betreft de afgifte van warmte.

  Dan ben ik heel benieuwd wat de gevolgen gaan worden voor gasloos Nederland.
   

  DonC

  • #7
  Degooyer,

  Deze interpretatie klopt natuurlijk niet, want dit geldt alleen voor appartementen met onderburen. Woningbouwverenigingen en VVE's schrijven de norm voor en daar dien je je aan te houden.

  Moderne appartementen zijn veel beter geluidgeisoleerd dan vroeger het geval was. Ik kom uit jaren 60 appartementencomplex gegoten uit beton waar je als je uit wilt slapen rechtop in je bed zit wanneer de boven- of onderbuurman zijn scheermesje leeg aan het tappen is op de rand van de wasbak van de badkamer. Je kan letterlijk een speld horen vallen.

  De geluidsisolatie van tegenwoordig is veel beter, maar je moet ondanks dat aan de 10db norm houden. Daarnaast moet ik mij aan een RC waarde van <11 m2K/W houden betreft de vloerverwarming.

  Ik ben een leek, anders zou ik hier niet posten, en het lijkt mij daarom nogal logisch dat ik mijn geringe kennis in deze van horen en lezen heb, en niet uit ervaring verkregen heb. Het is toch niet heel vreemd dat ik zonder ervaring en gedegen kennis de verkeerde conclusies trek; iedereen kan schrijven wat het wil op internet, b.v. de propaganda van antivaxxers, wat geleid heeft tot een te lage dekkingspercentage voor mogelijk dodelijke ziektes als mazelen in Nederland, is hier een goed voorbeeld van. En ik moet maar uitvogelen wat hiervan klopt.

  Dat gezegd hebbende heb ik heel veel aan jouw waardevolle advies dat ik ook laminaat en tapijt kan gaan leggen en dat de RC waarde dan onder 11 m²K/W blijft. Dat betekent dat de documentatie die ik gelezen heb verouderd of te algemeen is.

  Mijn budget is overigens 50 euro/m2, dus ik heb op zich financiele ruimte. Slechts dure vloeren als natuurtegels, keramische tegels en echt hout worden door het leggen te duur.


  Ik neig nu naar laminaat met een heatfoil ondervloer met rm waarde van 0,014 en een geluidsdemping van 10db. Dit kost 3,90 per m2, dan blijft er ruimte voor een mooi laminaat, plinten en legkosten. Schijnbaar moet je de rm waardes van de vloeren optellen en krijg je de rc waarde.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  DonC schreef:
  Ik heb van de week de sleutels ontvangen van mijn moderne gasloze nieuwbouwappartement met wko installatie. Ik heb me ingelezen over de leggen vloer en kwam tot de conclusie dat een keramische vloer de beste keuze zou zijn voor op de anhydrietvloer met vloerverwarming, maar nu blijkt dat de kosten van een tegelzetter veel te hoog zijn voor mijn budget, zodat ik moet beslissen wat ik nu ga doen.
  Uuuuh
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  5
  Gerelateerde onderwerpen
  Vloeradvies badkamer

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu