Vloer vlak maken voor fermacell en eventueel vloerverwarming

CPD

  • #1
Beste,

Mijn woning dateert uit 1746 en is een rijksmonument. Constructief is er al heel veel gedaan. Zo is het hele dak gerestaureerd aan de buitenkant, zijn er bepaalde vloeren en platte daken compleet vervangen (balken, beschot, isolatie, dakbedekking). Echter zijn er zoveel opties en m.b.t. de woonkamer zou ik graag wat tips willen. De woonkamer is ook de woning scheidende vloer waarin 15cm steenwolplaten zitten voor isolatie (geluid en temperatuur).

De woonkamer had een flink verschil inhoogte. De woonkamer is 10m diep en 4,5m breed. Vanaf de voorkant naar de achterkant toe zat een hoogteverschil van ca. 6cm. Ik heb hiervoor het hout weggehaald aan de zijkanten en heb de vloer gesteld op het niveau van het trapgat. De balken daar zijn blijven zitten en dit is als 0-punt gehanteerd. Hierop zijn dus alle koppen gesteld en die liggen gelijk, echter zijn een aantal balken ook verzakt naar het midden toe, omdat er een muur heeft gestaan die nu weg is. In die zin liggen nu de kopse kanten op hetzelfde niveau, maar de vloer is dus niet vlak / waterpas. De vloer is weer dichtgemaakt met oude vloerdelen (planken).

Nu is mijn vraag wat ik nu kan doen om de vloer recht te krijgen. Ik wil er namelijk fermacell platen op plaatsen en daaroverheen een dekvloer en eigenlijk ook vloerverwarming. Het is namelijk een vrij hoge ruimte van 2.80m en met 3 radiators die er nu hangen is het best lastig om warm te stoken.

- Egaliseren met egaline. Hiervoor moet ik wel flink wat gaan afkitten, er zitten flink wat openingen tussen het hout.
- Vloerdelen verwijderen, balken uitvullen en delen terugplaatsen of underlayment
- Vloerdelen verwijderen, lewis platen en daar lichtgewicht beton in met vloerverwarming. Deze optie is wat lastiger, want constructie van de balken voldoen hier niet aan de eisen.
- Droge korrels van bijvoorbeeld fermacell. Nadeel is wel dat hier je vloer flink hoger van wordt. De fermacell platen zijn ook al 45mm.
- Reparatiemortel smeren om de lager stukken?

Verder zijn de kosten ook belangrijk. Ik kan een hoop zelf, maar heb wel gemerkt dat egaline een specialistische klus is. Ik heb 1 balkon gedaan van 4,5m2 en dat is toch een stuk lastiger dan je verwacht.

Verder ook de vraag in hoeverre een droogbouwsysteem vloerverwarming i.c.m. fermacell werkt?

Hoor het graag.
 
Laatst bewerkt:

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik zou in deze toepassing een droogbouwsysteem adviseren. Per saldo is dat aanzienlijk lichter in gewicht, geringere opbouwhoogte en veel sneller in de opwarmtijd en mogelijk zelfs voordeliger als ik al die extra werkzaamheden die je zou willen doen in acht neem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu