Vloer van waaltjes/baksteen impregneren

Erik_w107

  • #1
Onze woning heeft een hal waarvan de vloer bestaat uit baksteen / waaltjes. Deze stenen liggen er netjes in en passen bij de stijl van het huis. Er ligt ook vloerverwarming onder. Deze stenen zijn echter onbehandeld waardoor er snel vuil intrekt van natte schoenen en ander nattigheid / vettigheid. De vloer impregneren met een of ander middel lijkt me hiervoor de oplossing waardoor hij (vermoed ik) ook donkerder wordt, wat mij ook wel aan staat.

Heeft iemand ervaring hiermee ? Welke middelen zijn hiervoor geschikt ? Ik heb al veel hierover gezocht maar kom dan bij impregneren van gevelstenen (buiten) of vloeren van natuurstenen uit.

Moet ik denken aan iets als epoxy ? Of is een water gedragen lak o.i.d. geschikt ? Er moet geen dikke laag bovenop komen te liggen, het moet in de bovenste laag van de stenen trekken. Wie weet er iets over ?

Bedankt, Erik
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
We bevelen hier geen merken aan.
Kijk eens hierbij.
 

Erik_w107

  • #3
Ik ben ook niet op zoek naar merken. Ik weet gewoon niet waar ik naar op zoek moet om een oplossing te vinden voor dit probleem. En vraag daarom naar ervaring van anderen.

De link geeft juist resultaten waar ik in mijn post al van schreef dat ik daar niet naar op zoek ben ... impregneren van natuursteen. Dat zoek ik dus niet. Ik heb waaltjes ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Tja, misschien zit er wel spul bij dat ook gebruikt kan worden bij waaltjes. :?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als je naar de fabrikant van de producten gaat, die in die link staan, dan zul je daar ook producten tegen komen, die wel geschikt zijn hiervoor.
Zoals bv producten om klinkers te impregneren.
Het is dus niet alleen maar voor natuur steen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Met alleen het impregneren, zal er alsnog vuil tussen de stenen zakken. In EH&T heeft men een vloer met muntjes afgewerkt met inderdaad een expoy gietvloer. Voorwaarde voor deze afwerking is dat de steentjes goed vast liggen. Al zal de epoxy welke tussen de steentjes zakt ook wel zijn werk doen door eea vast te lijmen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je dit met epoxy wil volgieten gaat het een kostbare zaak worden. Enkel de bovenkant ermee "verven" moet op zich wel kunnen. Zit ook te denken aan lijnolie, in een laag of vier.

Maar ik denk dat een middel bedoeld voor (natuur)steen of beton beter is. Misschien specifiek zoeken op iets van zandsteen, ivm de zuigende werking.
 

Erik_w107

  • #8
Heren bedankt voor de reacties.

Voor wat betreft het gebruik van epoxy zat ik ook meer te denken aan een dunne laag die in de bovenkant van de stenen trekt en niet een echte laag er bovenop. De stenen zitten muurvast, dat zit goed.

Lijnzaadolie (gekookte) is ook door mijn hoofd gegaan, maar twijfel erover. Ik denk dat ik verder tussen de (natuur)steen producten ga zoeken en evt. wat proefjes doen.

Nogmaals bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Lijnzaadolie zal waarschijnlijk te glad worden.
Er zijn producten voor vloeren die ook toegepast kunnen worden op de waaltjes, ze worden dan ook veel gemakkelijker schoon te houden, wel vooraf even met de hogedrukspuit er overheen.
 

Erik_w107

  • #10
wel vooraf even met de hogedrukspuit er overheen.
... ja, ja grapjas .. dat zal ontzettend gewaardeerd worden om binneshuis met een hogedrukreiniger aan de slag te gaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Toch is het wel serieus bedoeld: De steentjes zijn nu (plaatselijk) sterk vervuild. Dit vuil zul je uit de steentjes moeten halen. Op je knieën met een handborstel en een emmer sop met groene zeep zal ook werken....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik had wel commentaar verwacht. :wink:

De stenen zullen eerst gereinigd moeten worden en dat kan best met een hogedrukspuit met z'n terrasracer en met een grote waterstofzuiger erbij.
Geen werkje voor dit jaargetijde maar voorjaar/zomer want er komt vocht in de vloer dat er weer uit moet.
Met een fatsoenlijke stoomreiniger kan het ook maar dat kost veel meer tijd en levert net zoveel vocht op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu