Vloer van boerderij aanpassen

Atak

  • #1
Wij zijn de deel van ons huis [ gebouwd op staal ] aan het aanpassen. Dwz, de houten vloer die verhoogd was eruit gehaald met een spijkertrekker zodat de planken heel bleven en nu zijn we bezig met het uitgraven van het gedeelte waar een nieuwe vloer moet komen.

We vullen de gierkelder op met puin en zand en daar komt een combinatie vloer op. De rest moet 27 cm uitgegraven worden om isolatie 10 cm, dekvloer 12 cm en smeervloer ruimte te geven.

Nu is het zo dat de vloer op het zand komt te liggen met een dilatatievoeg van 1 cm piepschuim en niet verankerd wordt aan de fundatie omdat die er bijna niet is, er is alleen een trasraam.

Is het voorgaande goed en moet ik de vloer om de gierkelder heen ook met een dilatatie van 1 cm piepschuim vrij houden?
 

Atak

  • #2
Dat is dus blijkbaar goed. Nu vertelde een verkoper dat het beter is om een dubbele bewapening te doen in de vloer. De een zorgt ervoor dat hij niet hol kan trekken de ander is voor het bol trekken van de vloer.

Ooit van hehoord? er hoeft dan in de smeervloer geen bewapening.

Ad
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Bijna geen fundering kan nooit goed zijn.
laat er eens een constructeur naar kijken voordat je er een hoop tijd en geld in stopt.
 

Atak

  • #4
Het huis staat er al vanaf 1927. Toen was dat blijkbaar gewoon want alle huizen van die leeftijd hier in de Liemers [achter Arnhem] zijn zo gebouwd. De constructeur die de muur doorbraken heeft berekend vond het ook normaal. Hij heeft er wel rekening mee gehouden dat ze in die tijd erg weinig cement gebruikte dus we moeten portalen maken met een onderligger.
 

Menneke

  • #5
De vloer op vullen met puin en zand niet doen dit klinkt altijd in na de had.

koop gewoon vulzand en verdicht dit mechanisch.

zo heb je minste kans dat het achteraf nog wat doet.

je vloer los houden van je bestanden fundament is verstandig als die dan zakt dan zakt die in ze geheel en komt die niet schuin om hoog te staan bij je wanden of erge scheuren in de muur
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Kijk uit met mechanisch verdichten.
Met een trilplaat dicht bij de geringe fundering is geen goed idee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De combinatie combinatievloer en daarnaast een vloer op zand vind ik minder geslaagd. Er is een kans dat de naad ertussen gaat scheuren. Ik zou de vloer op zand (en isolatie) doorstorten, waarbij het gedeelte over de kelder vrijdragend wordt.

Maar er komt daar een extra kracht op de bestaande fundering. Daar moet dus echt wel even een constructeur naar kijken. Formeel is dit ook vergunningplichtig, al zullen de meeste gemeentes het niet zo belangrijk vinden.

Ik denk niet dat de vloer hol gaat klinken als er puin (of loze ruimte) onder zit. Het is een dikke, massieve laag met isolatiemateriaal eronder.
 

Atak

  • #8
We willen de combinatie vloer dikker maken. Ook pas sinds gisteren hoor, Dan komt er dus 10 cm beton met twee staalmatten boven het schuim dat direct doorloopt in de vloer op tempex. Wel wil ik lichtgewicht beton gaan gebruiken of misschien zelfs schuimbeton. We hopen dat dat afdoende is. Verder kwamen we er dus achter dat de betegelde vloer erg dun is, 3 soorten beton en 5 cm dik. dus nog eens 70 m2 eruit slaan en dan maar 1 goede vloer eronder.
Wel een tegenvaller maar dat hoort erbij zegt iedereen. Maar goed dat het andere deel van ons huis gewoon bewoonbaar is. Een constructeur is besteld, groot gelijk om dat aan te raden.

Maar een goed advies, Dank je wel, Ad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu