Vloer en muurisolatie

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers,

Ik weet dat er al veel over geschreven is, maar wil weten of ik het goed heb begrepen. Mijn huis in Frankrijk, ben ik aan het opknappen en wil deze ook gelijk isoleren.

De muren zijn ca. 60 cm dik en gemaakt van keien uit de rivier. Nu wil ik deze muur aan de binnenzijde isoleren. Ik dacht zelf aan de volgende volgorde.

1. Buitenmuur
2. Ventilatieruimte van ± 3 cm
3. Balken van vloer tot plafond
4. Isolatie (glaswol of steenwol) tussen de balken
5. dampdichte = dampremmende = dampwerende folie
6. 12,5 mm Gipsplaat
8. Afwerking muur

De vloer op de begane grond wil ik ook gelijk isoleren. Dit is merendeel een houten vloer met daaronder een kelder van 140 cm hoog (deze is niet vochtig). Omdat op de vloer 2 soorten, parket of plavuizen komen, wil ik deze aan de kelderzijde isoleren. De volgorde waar ik aan denk is van boven naar beneden is:

1. Parket;
2. 3 mm groene isolatie platen;
3. Groene vochtwerende vloerplaten 22 mm of vloerdelen;
4. isolatie (steenwol of glaswol) zonder dampdichte = dampremmende = dampwerende folie.

In sommige ruimtes komt er geen parket en dan is de situatie:

1. Gelakte vloerdelen;
2. isolatie (steenwol of glaswol) zonder dampdichte = dampremmende = dampwerende folie.

Bij de plavuizen is de volgorde waar ik aan denk is:

1. Plavuizen;
3. Groene vochtwerende vloerplaten 22 mm;
4. Isolatie (steenwol of glaswol) zonder dampdichte = dampremmende = dampwerende folie.

In de keuken is er nog een andere situatie, onder de plavuizenvloer is door de vorige bewoner beton gestort. Dit beton wil ik vanuit de kelder ook isoleren, zelf denk ik aan die piepschuime platen, deze kan ik nl. vanuit de kelder vastlijmen op het beton.

Heb ik overal aan gedacht en zijn dit de juiste methodes of hebben jullie andere ideeën. Alvast bedankt voor het meedenken.

mvg,

Ron
 
Je muur aan de binnenkant isoleren zou zonde zijn van je zomercomfort.
Ik mag aannemen dat dit huis in de zomer nu goed koel blijft i.v.m. de massa.
De vloer is wel een goed idee, maar de muren zou ik als het kan aan de buitenzijde isoleren.

Ik moet toegeven dat dit niet de makkelijkste weg is. Mocht je aan de binnenzijde isoleren doe dit dan niet te dik zodat je in de zomer nog wat comfort overhoud.

Mijn indruk is dat zomercomfort aldaar geen overbodige luxe is, dus houd de massa van het huis binnen en isoleer deze niet weg. Voordeel is ook dat de opgebouwde warmte ook een flinke buffer is voor de winter.
 
Beste Chathanky,

Isoleren aan de buitenzijde is niet mogelijk, vandaar dat ik dit aan de binnenzijde wil doen. En ja zomers is het lekker koel in huis. Dikte voor isolatie (ik denk zelf aan steenwol) wil ik 45 mm gebruiken. Nu heb ik nog een vraag wat gebruik je voor dampdichte = dampremmende = dampwerende folie, kan je daar gewoon plastic voor gebruiken en zo ja moet je daarvoor minimale dikte gebruiken. Alvast bedankt maar weer.

mvg,

Ron
 
Die isolatie aan de binnenzijde is nadelig voor de koeling in de zomer. Houd ook rekening met klimaatverandering; we moeten meer aan isoleren tegen de hitte (gaan) denken dan aan tegen koude.
 
De mate van dampwerendheid is afhankelijk van het product.
Deze worden dampdicht/werend/open genoemd voor het gemak.
Zelfs dampdichte folie laat nog wel wat vocht door. Van belang is dat het vocht aan de warme zijde minder snel in de constructie gaat trekken dan het aan de buitenzijde weer weg kan, anders onstaat er een ophoping van vocht in de constructie die voor aantasting en vochtproblemen kan zorgen.

Aan de leefzijde dus een damdicht/werend en aan de buitenzijde dampopen folie indien van toepassing.
Dampdicht is wenselijk bij vochtige ruimte`s of constructies die weinig waterdamp doorlaten.
In het geval van rivierkeien is het de vraag of de voegen vocht doorlaten. (de keien zelf zullen geen vocht doorlaten) Zo niet dan moet de spouw ook geventileerd zijn en wordt er aan de koude zijde van de isolatie meestal een dampopen folie gebruikt die strak aansluit op de isolatie om te voorkomen dat de ventilatie afbreuk doet aan de isolatiewaarde.

Dampopen folie wordt ook toegepast om de isolatie te beschermen tegen direct watercontakt als er kans bestaat op bv. inslag van regenwater of lekken.
 
Nog even een aanvulling:

Als ventilatie tussen buitenmuur en isoltaie hou ik ca. 3 cm ruimte over. Omdat ook de vloerdelen zijn vervangen is er aan één zijde de vloer hieronder geheel open en een andere zijde maak ik diverse gaten in de vloer zodat het daar ook kan doorluchten. In de kelder wil ik een paar gaten in de muur maken, met roosters, voor de ventilatie.

Nu heb ik nog een vraag omtrent die folie, ik las in diverse berichten dat ik voor dampdichte = dampremmende = dampwerende folie ook bouwfolie T100 of T200 kan gebruiken. De prijzen wat ik zo heb gevonden is voor:

PE bouwfolie T100
Afmeting: 6 x 50 mtr
Prijs (prijs verwijderd, mod)

PE Bouwfolie T200
Afmeting: 6 x 50 mtr
Prijs ca 2 x de prijs van T100 (eigenlijke prijs verwijderd, mod)
Kan ik gewoon de T100 bouwfolie gebruiken of dit te dun of te kwetsbaar.
 
Zelf toch nog even verder gezocht omtrent info vloerisolatie. Ik zag ook dat er vochtwerende en isolerende ondervloeren bestaan. Kan ik dit in de plaats van de 3 mm groene isolatie platen gebruiken, dan wordt de situatie bij parket:

1. Parket;
2. vochtwerende en isolerende ondervloeren;
3. Groene vochtwerende vloerplaten 22 mm of vloerdelen;
4. isolatie (steenwol of glaswol) zonder dampdichte = dampremmende = dampwerende folie.

Ik ben nl. bang dat er in de 3 mm groene isolatie platen door eventuele vocht uit de kelder vochtig worden bij de bestaande vloerdelen. Of heb ik het hier mis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan