Vloer douche niet op afschot gelegd: mogelijke oplossingen

RH1971

 • #1
Beste mensen,
We hebben afgelopen weken onze badkamer laten verbouwen door een aannemer. Het is prachtig geworden, maar we hebben er helaas nog niet echt van kunnen genieten. Hij heeft namelijk een fout gemaakt bij het op afschot leggen van de douchevloer. Deze ligt eigenlijk gewoon vlak, waarvoor het water de inloopdouche uitstroomt. Hij heeft wel aan aangeboden het snel op te komen lossen. Zijn oplossing (na eerst een drempeltje voorgesteld te hebben: uiteraard afgewezen) is om bovenop de nieuwe tegelvloer weer een nieuwe laag tegels te leggen. Daardoor komt de hele vloer in de badkamer 1 cm hoger te liggen. De tegels in de douche worden er dan uit gesloopt en kunnen op afschot naar de douchegoot gelegd worden. De douchegoot ligt overigens tegen de muur aan.
De vloer in de badkamer was al verhoogd en zal nu dus nog hoger komen te liggen. Ook de pendeldeuren in de douche zullen dan 1 cm hoger komen te hangen, waarmee ze boven een gemetselde scheidingswand uit gaan komen.

Nu dachten we zelf nog een andere oplossing te vinden, namelijk een douchegoot plaatsen die 1 cm minder diep is. Daarmee zouden alleen de tegels in de douche zelf eruit gehaald moeten worden en op afschot gelegd. Op internet heb ik een drain gevonden die aan deze eisen voldoet. Ik heb dit aan de aannemer voorgelegd en dit was zijn reactie: "Een andere drain is in dit geval geen optie ( buiten dat het veel ingrijpender is want de onderste laag wandtegels moeten dan ook worden aangepast).
De afvoer waar de drain op aangesloten is heeft ook wat afschot nodig en dat halen we eruit als we een cm zakken."

Dat laatste is volgens mij niet waar. De afvoer van de huidige drain ligt maar net boven de bodem van de drain, en dat zou ook bij de andere drain zo zijn. Klopt mijn aanname?
Daarnaast vraag ik me af waarom de onderste laag wandtegels dan verwijderd zouden moeten worden. De drain zit toch in de bodem en is niet verankerd aan de wand, toch?

Dit is een afbeelding van de huidige drain (73mm hoog)


Dit is een afbeelding van een lagere drain (63mm hoog)

Is ons idee uitvoerbaar? Of heeft onze aannemer een goed punt?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #2
  De wandtegels zijn natuurlijk te kort, als je de vloer laat zakken.

  Het 1 cm hoger hangen van de deuren zal ook een flinke uitdaging worden, je kunt geen gat naast een gat boren...

  Maar je zult hier toch echt met de aannemer uit moeten komen, hij moet een passende oplossing regelen. Het zal jou toch een zorg zijn hoeveel werk de beste man hiermee heeft, al doet ie de hele badkamer opnieuw.

  (Wel een mega beginnersfout trouwens :oops: )
   

  RH1971

  • #3
  Dank voor je snelle reactie. De wandtegels zijn niet te kort. De wanden zijn eerst getegeld, daarna is de vloer verhoogd. De tegels liggen dus een stukje onder de betonvloer.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #4
  Dan zou ik toch proberen aan te sturen op het verlagen van de douchevloer, zoals je voorstelt.

  Maar laat de aannemer altijd zelf de knoop doorhakken! Hij is verantwoordelijk, en moet voor het eindproduct instaan.
   

  RH1971

  • #5
  Nu zie ik dat de huidige drain een afvoer heeft van 40mm en de andere een afvoer van 50mm. Vervangen van de leidingen is vooralsnog geen optie. Kan de 50mm drain met een verloopstuk wel gekoppeld worden? En houden we dan voldoende afschot? Ik denk het wel, want bij beide ligt de afvoer in de drain zelf nagenoeg op de bodem. Dan maakt het voor het afschot in de leiding toch niet uit?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Zoals gezegd moet de aannemer dit (naar tevredenheid van jullie) oplossen. Daar gaan wij ons niet in mengen. Slotje dus.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu