Vliering op nieuwbouw woning

Vampire_DKC

  • #1
Hallo allen,

In onze woning (bouwjaar 2013) gaan wij 2 slaapkamers op zolder realiseren. Hiervoor zullen komende week twee dakkapel geplaatst worden. De plafondhoogte van de dakkapel komt op 225 uit. De nok van het dak is ongeveer 380-400. Om hier nuttig gebruik van te maken wil ik dus een vliering gaan maken boven de slaapkamers. Op de vliering zullen oa de kerstspullen en andere seizoen spullen komen te staan.

De scheidingswand tussen slaapkamer en voorzolder/overloop ga ik maken van cellenbetonblokken van 70 of 100mm (moet nog even het kozijn uitzoeken die gaat de dikte bepalen). Dit wordt een dragende muur voor de dwarsbalken.
De andere kant van de balken komen tegen de buitenmuur. Deze afstand is ongeveer 320cm.

Volgens de balkenschuif volstaan balken van 70x170 met h.o.h. van 40cm. Zouden iets lichtere balken ook nog kunnen?

Moet op de tussen muur in de lengte van de muur nog een balk komen om de dwarsbalken op te bevestigen of kan ik ze direct op de muur leggen en daarom vast zetten met beugels?

Daarnaast zie ik twee manieren van bevestigen, direct aan de muur met balken dragers of eerst een balk vlak op de muur en daar de balkendragers op. Wat zijn de voor en nadelen van deze twee methodes want daar kan ik zo niks over vinden.




Edit nu met plaatje

Groeten,
Kevin
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een cellenbetonmuur van 70 mm is niet geschikt als draagmuur. Deze moet volgens opgaven van de leverancier minimaal 100 mm zijn.

Maar waarom maak je geen overspanning van muur tot muur? Daarmee kun je het aantal m2 flink vergroten.

Hier heb ik de dakkapel wat hoger laten maken en de plafondhoogte meteen op 260 gezet. :wink:

Nokhoogte zat op bijna 5 meter boven de betonnen vloer, dus had ik genoeg ruimte.
 

Vampire_DKC

  • #3
Een hoogte van 260 had ik graag gedaan, maar is helaas niet mogelijk doordat de andere dakkapellen in de straat ook niet zo hoog zijn. Dus ik zou de vergunning daarvoor niet krijgen.

Aan een overspanning ben ik aan het denken, maar die zorgt er ook weer voor dat er geen natuurlijk licht op de vliering is en maakt alles een stuk lager.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De plafondhoogte hoeft niet perse gelijk te zijn aan de dakkapel.

Je maakt een dragende wand erbij. Is de verdiepingsvloer hier op berekend? Zo'n vraag kan je beter aan een constructeur voorleggen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
De dakkapel aan de achterzijde is vergunningsvrij die kan je wel hoger maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu