Vliering maken met gebruik dakkapel balken

Vlis

  • #1
Dag klussers en klusdeskundigen,

Ik wil op mijn zolder een vliering gaan maken voor wat extra bergruimte.
Eerst dacht ik dat middels de gordingen te gaan doen, maar na het geheel slopen van het oud verlaagde plafond kwamen er een hoop balken tevoorschijn die van de dakkapel aan de achterzijde zijn. In mijn ogen erg over-gedimensioneerd, maar de dakkapel staat er al 40 jaar op, dus wellicht deden ze dat toen zo?
De gordingen in het dak zitten ook niet op een handige hoogte (te laag) voor een vliering, en dan zouden de aanwezige balken ook in de weg zitten.
De huidige situatie is als volgt: halverwege de zolder staat een A-frame van 150x55 balken, getekend in groen.
zolder.jpg

Van links naar rechts (op het plaatje van boven naar beneden) loopt een lange balk van 6m (140x50) die met muurankers bevestigd zit aan de betonnen muren. Deze rust ook op het A-frame waar hij doorheen loopt.
De 5 lange balken zijn hier haaks op gemaakt en lopen door in het dak van de dakkapel. Deze lijken halverwege aan een balk te 'hangen' die de achterrand van de dakkapel vormt. (niet getekend). Verder rusten ze aan het eind op het houten kozijn van de dakkapel en zijn de buitenste 2 aan de schuine dakbalken bevestigd die de zijkant van de dakkapel vormen. De balken zijn met dikke lange spijkers op de kopse kanten vastgemaakt, dat wil ik sowieso wat gaan 'upgraden' met wat hoekijzers / stalen platen.

Nu is mijn idee om (plaatje 3, 4 en 5) eerst de rode balken te plaatsen: 1 kant vast aan de muur en de andere aan de aanwezige balken met balkdragers.
Daartussen komen dan de blauwe balken om zo een balkenlaag over de hele breedte van het huis te krijgen. Daar komen dan OSB platen overheen.
De blauwe balken zijn ongeveer 2m lang, de ene rode balk 2m en de andere 1,4m.
Op 1 plek is de ruimte tussen de blauwe balken en de bestaande constructie wat groter, daar komt dan een vlizotrap.
zolder2.jpg


Mijn vragen:
Is dit een goede aanpak?
In mijn ogen is de huidige constructie over-gedimensioneerd, is dat ook zo?
Moeten de nieuwe balken ook allemaal 140x50 zijn?
Dat is visueel natuurlijk wel mooi maar ook zwaar, de overspanning is 'maar' 2m.
Moet ik aan de huidige constructie nog iets aanpassen?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën.
Creatieve groet,
Jeroen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu