Vlekken op zonnepanelen

Theo-Johnson

  • #1
Iemand enig idee wat dit voor vlekken zijn (zie foto's)?. Ik bedoel niet de viezigheid direct na de plaatasing op de eerste foto (waar de vlekken juist niet te zien zijn!!) maar de vlekken op de volgende foto's.

Panelen zijn geplaatst op 2 december. Panelen zijn geplaatst in miezerige omstandigheden. Vlekken dus niet te zien net na de plaatsing.

Mijn eerste idee: condens? Maar: Ik plaats een foto van 11 december en ook een foto van vandaag 30 december en constateer dat de vlek op het tweede paneel van links onder min of meer hetzelfde is. Condens zou er toch telkens anders uit moeten zijn en niet exact gelijk? Wat zou het verder kunnen zijn?

Ik zie geen afwijkingen in het rendement, maar weet niet of dat representatief is (de panelen brengen nauwelijks iets op).

Buren hebben het niet, die hebben de panelen al wel weken/maanden langer.

Foto direct na de plaatsing

IMG-20211230-WA0003.jpg


Foto 11 december

IMG-20211211-WA0001.jpg


Foto's 30 december

20211230_140741.jpg


20211230_140754.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Wat is merk en type van de panelen? En wat zegt degene die ze geplaatst heeft ervan?

Lijkt mij delaminatie. Gevolg van inferieure materialen of een fabrikant die zijn proces niet op orde heeft. Is niet direct een probleem op dit moment maar de opbrengst kan er wel wat door teruglopen.

In December doen zonnepanelen sowieso weinig dus ik zou niet direct nu naar de opbrengst getallen kijken.
 
  • Like
Waarderingen: Theo-Johnson

Theo-Johnson

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Persoon die het geplaatst heeft lijkt het nog niet direct te weten, maar heeft wel aangegeven het op te gaan lossen als het nodig is. Het zijn "LG Solar NeON2 mono 340 wp all black" panelen die kennelijk nog in de schuur lagen.. De beste man is betrouwbaar en lost het op, maar wat dit laatste precies zegt weet ik natuurlijk ook niet..

LG zou goed moeten zijn toch (en niet inferieur). Kan ik zelf controleren welke panelen erop gelegd zijn? Of zouden het bv. ook afgekeurde LG panelen kunnen zijn of iets dergelijks?

Ik probeer ook via andere routes - zoals deze - erachter te komen wat dit kan zijn zodat ik niet van 1 bron uit hoef te gaan (de installateur zelf).
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Controleren had je kunnen doen toen ze nog op de grond waren. Nu moet je daarvoor het dak op en een paneel optillen om de sticker op de achterzijde te zien.

Je zou er vanuit mogen gaan dat de installateur levert wat hij belooft. Zolang hij zegt het op te lossen, is het prima toch. We lezen hier ook vaak genoeg over installateurs die niet meer bereikbaar zijn als er wat aan de hand is.

Ik heb verder geen ervaring met LG panelen dus kan er inhoudelijk weinig over zeggen maar het imago van LG is zeker niet slecht inderdaad.

Ik hou het op delaminatie maar misschien zijn er hier anderen die er meer over weten.

Desnoods spreek je schriftelijk met de installatuleur af dat je in het voorjaar de opbrengst in de gaten houdt en dan weer contact hebt met hem om te zien of er iets moet gebeuren of niet.

Als de opbrengst goed is, is er geen reden voor actie. Dat de vlekken niet mooi zijn, is doorgaans geen reden voor garantie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Waarom liggen er 2 verschillende soorten panelen op het dak?
 
  • Like
Waarderingen: A-technischevent en Freakie

Theo-Johnson

  • #6
Dag Walker, de reden daarvoor is dat er vanuit de (nieuw)bouw 3 panelen standaard zijn geleverd. Er is voor gekozen om daar andere panelen bij te plaatsen.
 

Theo-Johnson

  • #7
Ik kreeg het volgende bericht terug.

Ik ga er vanuit dat het uiteindelijk wordt opgelost.

Wat zijn jullie gedachtes hierbij?

Screenshot_20220104-105542_WhatsApp.jpg

Screenshot_20220104-105548_WhatsApp.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik ben het met hem eens. Prima geregeld zo.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Theo-Johnson schreef:
Dag Walker, de reden daarvoor is dat er vanuit de (nieuw)bouw 3 panelen standaard zijn geleverd.
De zogenoemde schaampanelen waarmee de aannemer zegt "Kijk, ik bouw net niet goed genoeg, en deze woning voldoet net niet aan de eisen, maar met deze 3 panelen zijn we ineens energiezuinig".
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu