Vlechtwerk beton

Amersfow

  • #1
Dag,
Ik maak voor een schuur een 10 cm dikke betonplaat; met aan de randen een vorstrand (tot 60cm). De schuur wordt 10*3 m; de wanden krijgen onderaan een halfsteens muurtje van 50 cm, verder alles hout.
Vragen:

- wat voor vlechtmatten te gebruiken ? (mm staal en mm maas)
- de vorstrand is een "schop" breed (20 cm?). Volstaat het de mat te buigen en in het gat te brengen (uiteraard vrij van de rand/bodem houden). Of is het slimmer hier meer vlechtwerk in aan te brengen ?
- Leg je de matten op 5 cm brokken tegel of zijn er handige afstandhouders beschikbaar ?
- moet ik eerst folie leggen ? Zoja, wat voor folie? Of waterdicht beton ? Of is dat veel duurder dan normaal beton.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
Rond 8mm , maasweidte 150mm

buigen gaat niet: strook knippen/slijpen, en deze er in steken.

brokken trottoirtegel

altijd folie gebruiken.

w
 

Amersfow

  • #3
Dank! Moet het gelast worden of met vlechtdraad weer aan elkaar ?
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #4
De losse "pennen" betonijzer zijn wel om te buigen.

Deze dus haaks omzetten, en dit met vlechtdraad vastzetten aan het andere deel.
 

Amersfow

  • #5
Bij BOUWCENTER zeggen ze dat 5 of 6 mm ijzer wel genoeg is (maas 15cm). Tis voor een schuur, komt geen auto in en ik ga niet met heftrucks rondrijen ;-)
Klopt dat ? (is natuurlijk veel makkelijker te verwerken lijkt me).
 

Ralph

  • #6
Om te beginnen moet er geel zand van min. 20 cm onder de vloer liggen. Daarna leg je folie en leg je je beton netten met min. 30 cm laslengte op stukken betontegels.
Je kan natuurlijk beton netten laten buigen voor de vorstrand en dan ben je in één keer klaar of je doet het op de manier van Willem.S, maar daar ben je wel losse gebogen staven bij nodig om de min. laslengte te krijgen.
Een voorbeeld hieronder

 

Constructeur

  • #7
Hallo,

Met wapening van rond 5 is de kans groot dat je de wapening op de folie trapt tijdens het storten. En voor een plaat van 3 x 10 lijkt mij het verstandiger om rond 8 te nemen.
De afstandhouders van 50 mm zijn geen probleem. Je hebt namelijk de wapening aan de bovenzijde van de vloer nodig bij een vloer met vorstrand.
Voor de folie moet je PE-folie hebben met een dikte van 0,2 mm.

Ik zou voor wat betreft de wanden wel zorgen dat de stijlen van de wanden tot op de betonvloer doorlopen. Een halfsteens metselwerkmuurtje van 10 meter lang is te onstabiel om de windbelasting uit de rest van de wand op te vangen. Waardoor de kans op scheuren in het metselwerk groot is.
Als je voor de stijlen bv hout gebruikt van 38x140 kun je aan de onderkant een uitsparing maken van ca 80 mm diep. Als je daarna tengels aan de buitenkant aanbrengt valt je gevel timmerwerk weer over het metselwerk.
 

Amersfow

  • #8
Ok dank! Ik heb inmiddels 6mm bouwstaalmatten besteld en landbouwfolie. Er komen vaklieden helpen. Ik vraag me wel af of het water geen problemen gaat geven. De "gracht" staat nu vol met hemelwater. Als we die folie aan gaan brengen wordt er nog meer vastgehouden. Ik neem aan dat we dan onderin de vorstrand maar gaten moeten prikken ? "goed aangebracht beton is waterdicht" zegt de betoncentrale. En 10 cm dik lijkt me wel goed aan te brengen. Of daar ook trillen nodig ?


En als het voor het storten nog niet weggezakt is, maar leegpompen ?

Vwb die houten balken; ik had het sowieso al gewild om de binnenkant niet te hoeven voegen en er gipsplaten tegenaan te zetten. Dat het constructief ook moet neem ik mee.
Any idea hoe balken onderaan te bevestigen ? Ik zit te denk aan plaatjes of hoekjes in de natte beton te drukken. Of draadeinden schuin uit laten komen ?
 

Ralph

  • #9
Eerst leeg pompen en dan direkt storten is de enige optie zonder bronbemaling. Word wel een soppartij hoor :)

Beton is niet waterdicht maar water ondoorlatend vanaf min. 20 cm dikte. Alles onder 20 cm is lek.
 

Amersfow

  • #10
Tis gedaan! Folie onderop, 6 mm vlechtwerk; met draad verbonden; 10% overlap, 3 cm van de kant af gehouden; in de vorstrand stukken vlechtwerk haaks aangebracht; 5 m3 beton erin; afgerijd met plank, "gevlinderd" met plankje. Ik ben super tevreden!
Bedankt voor alle tips
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu