Vlaggenmast plaatsen

Donder

  • #1
Hallo,

Ik wil een vlaggenmast van 6 meter in m'n voortuin plaatsen. Het is een holle mast en ik wil de mast daarom ergens overheen schuiven wat ik in de grond heb bevestigd.

Ik zat te denken aan een 40 m'n pvc buis die ik een halve meter in de grond plaats in snelbeton. Desnoods een staaf betonijzer in de buis en in de buis eveneens beton gieten.

Iemand idee of dit stevig genoeg is om de krachten die er op de mast komen kan weerstaan?

Alvast bedankt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom de mast om iets heen schuiven en niet in iets steken? Als je een passende pvc-pijp in de grond plaatst kun je de vlaggenmast er zo in laten zakken.
 

Donder

  • #3
Ja dat klopt. Daar zijn zelfs standaard buizen voor te krijgen. Maar daar wordt de mast een stuk korter van en dat wil ik juist niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Waarom wordt de mast daar korter van?
 

Poster

  • #5
Kijk eens bij droogmolen ankers, en die in de beton.
 

Tiho

  • #6
Pvc 40 is daar nooit sterk genoeg voor. Neemdan een massieve 40 mm stang van staal.
 

Donder

  • #7
Omdat de mast dan een stuk, bij de bijbehorende buizen maar liefst 1 meter, de grond in verdwijnt.

Ik vrees dat de ankers voor droogmolens een te kleine diameter hebben en bovendien vind ik ze wat te kort voor een 6 m lange mast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Vond een mooi overzicht van de verschillen:
Code:
Overschuifkoker
Totale mastlengte blijft boven maaiveld
De verzinkte overschuifkoker wordt aanbevolen bij een permanente plaatsing van de vlaggenmast. Omdat de mast over de koker wordt geschoven blijft de werkelijke lengte van de mast tevens de lengte boven de grond.

Grondbuis
Eenvoudige grondbevestiging
De standaard aluminium grondbuis is een ideale oplossing als u niet dagelijks vlagt. De grondbuis is een eenvoudige grondbevestiging. Bovendien steken er geen obstakels uit de grond als u de mast verwijdert. Houdt u er wel rekening mee dat de mast aan effectieve lengte verliest wanneer u hem in de grondbuis plaatst.

Kantelvoet
Kantelbaar en loodrecht
Bij langere vlaggenmasten (masten vanaf 7 m) en bij draaitopsystemen met vaste banieruithouder adviseert Aermast een kantelvoet. Zoals de naam al zegt kantelt de voet probleemloos uw vlaggenmast. De stalen kantelvoeten uit het programma grondbevestigingen zijn verzinkt en worden geleverd met drie haakankers. De kantelvoet is nastelbaar waardoor de vlaggenmast altijd loodrecht gesteld kan worden. Ook na een eventuele verzakking van het fundament kunt u de mast bijstellen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Over de voet. Vind op internet bij verhuurbedrijven wel los plaatsbare voeten. Ik schat dat die al snel zo'n 300kg wegen. Onder de grond zal je een vergelijkbare voet moeten hebben denk ik.

Nadeel van de buis die uit de grond steekt is dat deze exact verticaal geplaatst moet worden, en niet nastelbaar is. Het plaatsen van de mast over de buis kan ook lastig zijn. Wat weegt het ding?
Een kantelvoet lijkt me veel handiger.

 

Donder

  • #10
Probleem met die overschiifkokers is, is dat ze niet in de juiste maat verkrijgbaar zijn. De mast heeft een binnendiameter van 44 mm. Daar zijn geen kokers voor te vinden.
Maar ook deze moeten exact verticaal geplaatst worden. D mast eroverheen schuiven is geen probleem. Hij is helemaal hol en van polyester, dus weegt niet zoveel.

Wellicht moet het maar een stalen buis met de juiste diameter worden.
 

Janzzen

  • #11
Ik heb een aantal jaren terug een kantelankervoet besteld. Niet voor een vlaggenmast, maar om een antennemast van te maken. Met klemmen een 6 meter lange buis eraan gemonteerd met nog eens twee meter buis extra plus antennes.

Moet zeggen; als je dit kunt doen: DOEN!

Zo'n kantelankervoet is makkelijk te stellen en ook als je voet wat verzakt of scheef gaat staan, kun je de bovenplaat bijstellen en de boel weer recht zetten. kantelen? Drie bouten los draaien en kantelen maar.

Gat graven van 30x30 en 90cm diep, beton erin, kantelankervoet erin en effe wachten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu