Vijver rand

Moling

  • #1
Ondanks wat zoek werk op het forum, ben ik er niet in geslaagd om antwoord te krijgen op de volgende vraag:

Mijn vijver wordt 4,5 x 1,5 x 1meter (LxBxH), waarvan 30cm boven de grond uit komt (wetende dat water altijd 10cm onder de rand staat). Hierbij wil ik de randen opmetselen met betonblokken van 10cm dik. Ik wil namelijk geen dikke rand.

Krijg ik problemen?
Zijn er oplossingen?
Moet ik merfor gebruiken?

Dank voor het delen van jullie kennis.
 

KlusRob

  • #2
Onder de grond zou ik sowieso metselen met blokken van 15 cm dik, en om de laag murfor ertussen. Boven de grond is het advies ook om minimaal 15 cm te blijven metselen.
Water heeft namelijk veel kracht, zeker bij vorst in de winter. Zou niet de eerste vijver zijn die uit elkaar wordt gedrukt!

Maar wat makkelijker is, en steviger zelfs, is opmetselen tot +/- 10 cm onder maaiveld, en een betonnen rand eromheen storten. Of in jouw geval, een muurtje.
Je moet dan in de laatste laag in de stootvoegen een aantal spouwankers oid recht omhoog in te metselen.
Hier bovenop/aanvast maak je dan een netje betonijzer.
Dan een bekisting stellen ter breedte van een muurtje van 10 cm, gemeten vanaf de binnenzijde van je vijver.
Deze aan de buitenkant verstevigen met balkjes 5x7, en aan de bovenkant de beide zijden om de 50cm aan elkaar koppelen. De binnenste bekisting moet je wel over de stenen heen laten steken, en deze boor/schroef je aan je metselwerk vast, ook weer om de 50 cm. De buitenste laat je op het metselwerk rusten als dat breder is.

En dan met beleid (!) volstorten met beton.

Zo heb ik het bij mijn koivijver destijds ook gedaan, werkt perfect. Als je de bekisting dan goed waterpas maakt aan de bovenkant, hoef je ook niet zo nauwkeurig horizontaal te metselen, maar kom je gelijk goed uit aan de bovenkant.

Waarom wil je trouwens het water zo ver onder de rand? Het is toch veel mooier als het water zo dicht mogelijk bij de rand staat (3-4 cm)?

Groet, Rob
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu