Vijf standen schakelaar plafond ventilator aansluiten, hulp

Pete.Z

  • #1
Goedendag iedereen,

Ik lees al heel lang mee op dit forum, en heb al veel hulp gehad op die manier, maar ik heb me nu toch speciaal geregistreerd om hier deze vraag te kunnen stellen....kom er echt even niet uit.
Ik ben een redelijk ervaren klusser met elektra, maar heb nu een probleem met de aansluiting van een 5-standen schakelaar om een plafond fan aan te sturen.
Allemaal oud spul, fan werkt wel, direct 220 er op geeft resultaat, maar ik kom er niet uit hoe precies de muurschakelaar aan te sluiten.
Er gaat ergens spanning in, en die komt er weer uit, dat snap ik, maar hoe sluit ik dit aan op die manier dat de fan daadwerkelijk op 5 standen gezet kan worden?

bedankt voor de hulp alvast!

Pete









 

Pete.Z

  • #2
Niemand?
Ben er nog niet uit, jammer genoeg.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Misschien dat wat meer info over de ventilator en een foto van de andere zijde van de trafo de nodige duidelijkheid verschaft? Kennelijk zijn weinigen die dit zo herkennen...
 

Rene2807

  • #4
De schakelaar hoort in serie te staan met de ventilator.
(net zoals een normale schakelaar)

In deze schakelaar zit een transformator met verschillende aftakkingen.
In stand 1, wordt de ventilator in serie gezet met de grootste weerstand van de transformator.
In stand 5, waarschijnlijk zonder transformator.
Dus direct 230V op de ventilator.

Dus de bruine (L) op de schakelaar.
Dan met een zwarte draad van de schakelaar naar de ventilator, en met een blauwe draad (N) van de ventilator naar je verdeeldoos.
En vergeet de aarde van de ventilator niet.
 

Pete.Z

  • #5
Ik moet dus de schakelaar tussen de bruine draad uit de wanddoos zetten, en de blauwe draad uit de wanddoos direct naar de ventilator.
En dan neem ik aan dat de bruine draad aan de ene kant van het kroonsteentje op de schakelaar er in komt, en via de andere kant van kroonsteentje er weer uit gaat?

Als dat de manier is, ben ik op het verkeerde been gezet door de blauwe en bruine draad die in de kroonsteen zijn blijven zitten na demontage een jaar of vijf geleden....
 

Rene2807

  • #6
Hoe de bedrading momenteel is bij jou kan ik vanaf hier niet zien.
Maak anders eens een foto van de situatie.

Om je verder te helpen:
Je moet deze 5-standen schakelaar eigenlijk beschouwen als een normale schakelaar.

Dus om de officieele kleuren aan te houden, de bruin op de kroonsteen van de 5-standen schakelaar.
Dan de andere kant van de kroonsteen met een zwarte draad naar de ventilator.
En een blauwe draad van de ventilator weer terug naar je aansluitpunt.(wat ik vermoed bij jou de wanddoos is)
 

Honda2012

  • #7
Volgens mij is de kroonsteen voor de ingaande spanning, blauw en bruin dus. Alleen zie ik nergens een uitgaande aansluiting.

Dus wat ook al werd gezegd, een foto van de andere kant zou wat meer duidelijkheid verschaffen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik weet zeker dat dat niet correct is!

Krijg je (op de hoogste stand) een grote knal... :?

Als je foes naar de foto kijkt zie je dat aan de andere kant van de kroonsteen twee blauwe draden zijn aangesloten. Je hebt dus geen enkele zekerheid dat de kleuren kloppen.

Het lijkt er inderdaad sterk op dat de (blauwe) draden in de hoogste stand met elkaart doorverbonden zijn. Daarom sluit ik me geheel aan bij het idee van Rene2807: unit in serie zetten, de trafo is geen trafo maar een inductieve serieweerstand (zoals bij een voorschakelapparaat van een TL buis). Alleen dan een die je in stappen kunt schakelen.
 

Rinus747

  • #9
Vergewis je er eerst van dat het een 230V apparaat is, en niets dat bedoeld is voor 12Vac of zo!

Ik denk niet dat het hier gaat om een transformator schakeling waant dan zouden er twee ingaande draden en twee uitgaande draden zijn. (Of drie draden: Een neutraal aansluiting (blauw) + een ingaande draad (bruin of zwart) + een uitgaande draad (zwart))

Daarom denk ik dat het hier gaat om een instelbare spoel (instelbare inductie). Zo ja dan moet deze als volgt aangesloten worden:

De blauwe draad is de neutrale leiding. Die moet zo wie zo direct naar de ventilator. Neem je apparaat, dat twee draadjes heeft, op in de zwarte draad tussen schakelaar en ventilator. (Mocht het apparaatje meer dan 2 aansluitingen hebben dan was ik abuis, en dan dit dus niet doen!)

Succes Rinus
 

Honda2012

  • #10
Dus eigenlijk hadden de blauwe draden zwart moeten zijn :? Beetje rare keus van de fabrikant (of beunhaas :wink: ) want zo kom je wel in de war.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Heb je wel eens gekeken naar de kleuren die in België of bijv Zwitserland in de installatie gebruikt worden? Wijken compleet af.

Daarbij is er volgens mij geen enkele verplichting om binnen een apparaat de exacte kleurvoorschriften van het betreffende land aan te houden. Zo zijn in een TL-armatuur de draden meestal allemaal wit. In een wasmachine wordt vaak voor elk onderdeel een paar draden in dezelfde kleur gebruikt, bijv die voor het verwarmingselement 2 x grijs, de motor 5 x zwart, de deurschakelaar 3 x rood (willekeurig gekozen).

De kleuren zeggen dus echt helemaal niets over de functie ervan.

Aan de buitenkant is het wel verkeerd aangesloten: het zou bruin en zwart moeten zijn. Maar ja, je weet niet wie dat ooit zo heeft gedaan, die regeling is al heel wat jaartjes oud, waarschijnlijk van voor er triacs bestonden (dat is minstens 45 jaar geleden!)...
 

Pete.Z

  • #12
Het is 230 volt, dat is zeker, staat ook op de gele sticker in de schakelaar. Achterkant is een gladde montageplaat, dus zonder in- of uitgangen.
Ik ga er van uit dat ik inderdaad de schakelaar in de bruine draad moet opnemen, zoals Rene2807 al zei, zal morgen eerst even een proefaansluiting maken voor ik alles definitief monteer, en hier even melden of de boel is afgebrand of dat het werkt.... :mrgreen:

dank zo ver iedereen voor het meedenken en de tips!!
 

Pete.Z

  • #13
Gelukt, exact zoals Rene al aangaf, fan werkt perfect, van zacht briesje op 1, tot orkaanstand op 5, bedankt iedereen voor tips!
 

Rene2807

  • #14
Bedankt voor de terug koppeling :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu