Vhr 18-22cc omzetten van radiators naar vv

Hharbers

  • #1
Ik heb een vaillant vhr 18-22 c voor verwarming van mijn jaren 60 woning met radiators.
Huis is matig geisoleerd met nageisoleerde spouw, hr ++ glas en deels wat isolatie in kruipruimte
Aanvoer temperatur is nu 70 graden waarmee benedenverdiepeing ca 45 m2 x 2.6m hoog in koude winter net aan tot 20.5 graden kan verwarmen met de radson compact 21 radiators die er hangen.
Boven op slaapkamers hangen zelfde adiatoren maar die staan eigenlijk altijd dicht op therfmostatknop behalve de handdoek radiator op badkamer als het koud is.

Ik wil ca 12 m2 gaan uitbouwen met nieuwe goed geisoleerde achteggevel, nieuwe kozijnen met isolatieglas en volledig nieuwe geisoleerde beton vloer met vloerverwarming met eventueel 1 van de bestaande radiatoren voor extra capaciteit indien nodig.
Boven wordt het ook 12 m2 groter maar wil ik de radiatoren laten hangen

Kan ik mijn ketel behouden om de vloerverwarming en eventueel de bestaande radiator te voeden?
Keteltemperatuur moegg naar 25 - 35 graden, kan dat wel met dezed ketel.
Doet de handdoek radiator en de radiatoren boven dan nog iets indien het boven te koud is en ik iets bij wil verwarmen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wanneer je de keteltemperatuur naar beneden brengt tot een aangename vloerverwarmingtemperatuur wordt het zeker te koud in de matig geisoleerde bestaande ruimtes. De radiatoren doen praktisch niets meer met zo'n aanvoertemperatuur.

Beter is een vloerverwarmingsverdeler met eigen pomp te gebruiken waar het warme water van de ketel in stroomt en die zelf met een thermostaat dat warme water mixt met het circulerende vloerverwarmingswater zodat een lagere aangename temperatuur ontstaat in het vloerverwarmingscircuit. Er blijft dan water van 70 graden over voor de radiatoren.
 

Hharbers

  • #3
Zoals ik al schreef komt er een nieuwe achtergevel met isolatie, nieuwe betonvloervin hele huis met isolatie en nieuw ramen met hr++ glas
Is deze ketel dan nog onvoldoende
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ik kon niet uit de beschrijving lezen dat het hele huis een nieuwe betonvloer en ramen kreeg, ik begreep uit de tekst alleen de aanbouw.

Technisch gezien kan deze ketel ingesteld worden op een aanvoer temperatuur vanaf 30 graden. Maar praktisch gesproken kun je alleen de ruimtes verwarmen waar vloerverwarming is. De radiatoren hebben bij deze temperatuur geen functie meer.

En als je je op het ogenblik met 70 graden aanvoer en 50 graden retour temperatuur stookt en dat wordt straks 35 om 25, dan moet je twee keer zoveel water per minuut rond pompen om hetzelfde warmtevermogen vanuit de ketel het huis in te krijgen. Dus mogelijk is dan de interne CV pomp te klein om het volledige vermogen van de ketel nuttig te gebruiken.
 

Hharbers

  • #5
Ik lees op diverse websites dat men adviseerd om een radiator in aparte groep er bij te hangen om een ruimte met vloerverwsrming sneller op te kunnen warmen. Is dit dan een radiator voor lage e temperatuur of jaagt men dan wsster van 60 gradddn door de vloerverwarming en radiator men de temperatuur van hele systeem ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Je hebt radiatoren voor lage watertemperaturen maar daar zit vaak een ventilator in om voldoende lucht langs de platen te laten gaan. Met standaard radiatoren lukt het niet. In de meeste gevallen wordt een vloerverwarmingsverdeler gebruikt zoals ik in het eerste bericht opperde waarmee de ketel op een hogere temperatuur kan werken dan het water dat de vloerverwarming in gaat.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Hharbers schreef:
Ik lees op diverse websites dat men adviseerd om een radiator in aparte groep er bij te hangen om een ruimte met vloerverwsrming sneller op te kunnen warmen. Is dit dan een radiator voor lage e temperatuur of jaagt men dan wsster van 60 gradddn door de vloerverwarming en radiator men de temperatuur van hele systeem ?
Ik lees in de teksten alleen maar een twijfel over het goed functioneren van de vloerverwarming. Wanneer deze goed is aangelegd, zijn radiatoren overbodig.
Je maakt het jezelf alleen maar extra moeilijk want je kunt regelproblemen verwachten in een ruimte die je wilt verwarmen met verschillende systemen: vloerverwarming en radiatoren.

Gebruik nou gewoon een verdeler met pomp en laat de cv-ketel water produceren van 60-70 graden C en zet de watertemperatuur NIET lager.

Radiatoren kunnen niet op een verdeler voor de vloerverwarming als extra groep geplaatst worden, omdat de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert aanzienlijk lager is, dan water waarbij een (oudere!) radiator goed functioneert.

Verlaag je de watertemperatuur wel, dan verwacht ik zodra het kouder wordt wel weer een bericht op dit forum.....
 

Hharbers

  • #8
Ok, dat systeem kende ik nog niet.
Cv Ketel geeft dan water van bijv 70 graden naar radiators en vv verdeler. Op vv verdeler zit dan warmte wisselaar ofzo die temperatuur naar 35 terug brengt wat door vv slangen gepompt wordt ? Hoe werkt zoiets?

Wat is max water temperatuur eigeljjk bjj vloerverwarming
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
De vloerverwarmingsverdeler mixt het warme water van de CV ketel met het circulerende water in de vloer. Er zit geen warmtewisselaar tussen, alleen een thermostaatkraan op de verdeler die aan de hand van de watertemperatuur bepaalt hoeveel CV water continu moet worden bijgemixt. Het afgekoelde water uit het circuit gaat weer retour naar de CV ketel. Op de verdeler zit een circulatiepomp die het water door de slangen pompt.

De maximaal temperatuur van een vloerverwarmingssysteem staat vaak rond de 55 graden, maar voor comfort aan de voeten is de ingestelde temperatuur normaliter tussen de 30 en 45 graden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu