Verzwaren aansluiting nieuwbouwwoning?

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
Je moet wel 3 fasen, 1 fase is onzin in dit geval.
dus oven fase 1 , kookplaat fase 2
3x25A minimaal
 

Johanneke

  • #22
Een ALS is toch 4 modules. Ik kan toch niet de kookgroepen op verschillende fasen aansluiten als ik niet 3 fase aardlekschakelaren gebruik? Of kan dat toch/
Oh, en wat ik nog vergeet is een fasekoppleaar. Volgens mij is die goed voor 4 modules.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #23
Een monofase als is 2 modules, een kracht als is 4.
Fase koppelingen zijn idd 4 modules.

een kookgroep kan tot 7400VA op 1 fase, en dus ook op een 1 fase aardlek

Maar maak je dit allemaal zelf?
Leg gewoon je wensen bij de installateur en die maakt dat gewoon in orde.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #24
Een 2 polige ALS is 2 modules, een 4 polige 4. Je zou natuurlijk simpelweg een 2 polige ALS per fase kunnen zetten. De kookplaat is wat veel voor 25A maar aan de andere kant, wanneer gebruik je alle zones maximaal? En als de automaat tript kun je hem zelf resetten. Dit is iig wel veruit de voordeligste oplossing.
 

Johanneke

  • #25
Ik was niet van plan dit allemaal zelf te doen. Maar ik ben wel iemand die graag alles wil weten. Ik ben vind het ook leuk om zelf materiaal te verzamelen/kopen.
Wat ik nu niet snap is het volgende.
De inductiekookplaat heeft een aansluitwaarde van 7,2 kw. Dus dat is 2x16A. Die kan ik toch niet op 1 fase die 25A is afgezekerd aansluiten. Dan kan ik nooit alle kookplaten tegelijk gebruiken.Toch?
Die oven loopt wel los. Die is 5,5kW met magnetron tegelijk aan. Dat heb ik nog nooit gedaan en ik verwacht ook niet dat ik dat ooit ga doen. Die durf ik wel op 25A aan te sluiten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #26
De plaat zal gewoon zoveel trekken als hij nodig heeft. Je hebt alleen kans dat als je alle platen tegelijk op max. zet, de hoofdautomaat dat niet leuk vindt en tript. Dit zal waarschijnlijk praktisch nooit gebeuren en als het al gebeurt, kun je de automaat zelf weer inschakelen. Als je het toch wilt verdelen over de fases, ontkom je niet aan tenminste één 4 polige ALS.
 

Appeltje

  • #27
Maak het jezelf niet zo moeilijk en koop gewoon een grotere kast.
Ik heb zelf een kast waar 18 modules naast elkaar in kunnen en dat is echt ideaal! Hou je ook ruimte over voor je domotica (gok erop dat daar die fasekoppeling voor is?).

Mocht je het toch in de oude kast willen doen, haal dan de hoofdschakelaar uit de kast en zet die in een apart kastje eronder: voordeel dat alles makkelijk spanningloos gemaakt kan worden en het levert je een winst van 4 modules op waarmee je dan dus op 21 komt en alles past.

Gr. Richard.
 

Appeltje

  • #28
Oh ja, 2x 18 zit daar dus in... :)

Gr. Richard.
 

Johanneke

  • #29
Hallo Headhunter,

Een aantal berichten geleden gaf jij aan dat de meterkast niet conform bouwbesluit wordt opgeleverd. Ik wil hiermee graag aan de slag richting projectontwikkelaar/aannemer.
Mijn vraag aan jou is of je weet of ik dat ergens zwart op wit kan vinden. Althans wat de eisen zijn waaraan een aansluiting moet voldoen. Ik heb al even op internet in het bouwbesluit gekeken maar kan zo snel niets vinden.

Alvast bedankt,
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #30
Bouwbeslluit verwijst voor elektra naar nen1010 als minimale eis.
 

Johanneke

  • #31
In de NEN 1010 kan ik alleen vage omschrijvingen vinden en dat ze nog bezig zijn met richtlijnen voor de berekening van gelijktijdigheid. Maar goed, ik ga ze maar eens een mail sturen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #32
Ik denk ook niet, dat je in de NEN1010 een knuppel gaat vinden waar je de aannemers eens flink mee om de oren kan slaan, behalve de verplichte hoofdschakelaar en misschien het feit dat bij een woning zonder gas, de kookleiding standaard bedraad hoort te zijn. Voor zover ik weet zijn er geen minimale aansluitwaarden, minimaal aantal groepen of dergelijke zaken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #33
Grondbeginselen van de NEN.
Een installatie moet doelmatig zijn ontworpen.

Een installatie met een ontwerpvermogen van 23kw afzekeren met 25A is natuurlijk verre van doelmatig, 3x25 maakt het een stuk aannemelijker.(75% gelijktijdigheid)

Minimale groepen zijn er wel:
2 algemeen
1 wasmachine aansluiting
1 kookgroep
 

Johanneke

  • #34
Ik heb net een mail gestuurd. Ik laat wel even horen hoe het afloopt. Ben benieuwd. In ieder geval bedankt voor alle info. Was allemaal weer zeer leerzaam.
Nu alleen nog maar hopen dat 23 januari de 1e kamer niet accoord gaat met het nieuwe capaciteitsrecht.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #35
@ Headhunter: TS geeft aan dat de woning is afgezekerd met 1x35A. Die minimale groepen zullen ook ongetwijfeld aanwezig zijn, een tweede kookgroep is daarentegen weer niet verplicht. Ik denkt dat een discussie hierover met de aannemer een gebed zonder einde wordt maar als jij goede argumenten kan aandragen is TS daar uiteraard bij gebaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu