Verzinkt en RVS combineren, en boren in paalvoet.

T-bone

  • #1
Wij zijn bezig een hekwerk te monteren op ons dakterras. We hebben 7x7 bankirai palen gemonteerd in verzinkte voetjes, waartussen we de bankirai hekdelen moeten plaatsen.

Aan de bovenkant gebruiken we gewoon 4x4x4 RVS versterkingshoekjes, die we onzichtbaar monteren:

Image 01.jpeg


Image 02.jpeg

Echter, aan de onderkant komt de onderregel van het hekwerk dusdanig laag, dat deze over de paalvoet uitkomt:
Image 04.jpeg


Een simpele oplossing is natuurlijk om het hoekje aan de bovenkant te monteren, dit is echter niet zo mooi:
Image 05.jpeg


Ik had zelf twee alternatieve oplossingen bedacht, Één van de oplossingen is om door de verzinkte paalvoet heen te boren, en het hoekje op dezelfde wijze als boven te monteren.

Een andere oplossing is om de gaten in de paalvoet te gebruiken om ander hoekbeslag te monteren:

Image 03.jpeg


Image 06.jpeg

Dit laatste lijkt mij een mooie oplossing, echter er zijn een aantal plekken waar het hekwerk een hoek maakt, waar we dan maar voor één van de twee zijden een oplossing hebben.

Aangezien al het gebruikte hout zéér duurzaam is, zijn wij ook hiervoor op zoek naar een oplossing die zo lang mogelijk mee gaat. Ik kan me voorstellen dat boren in de paalvoet de ijzeren binnenlaag blootlegt en dus een zwakke plek creert die snel kan gaan roesten.

Ook kan het moeilijker worden om de paaltjes waterpas te stellen als ik één van de twee gaten ook voor het beslag wil gebruiken.

Dus wat zouden jullie aanraden qua beslag aan de onderkant?
- Beslag aan bovenkant van regel
- Beslag gelijk met het gat in de voet
- Beslag boren in zijde zonder gaten van de voet.

Verder vroeg ik me ook nog af of het beter is om verzinkt op verzinkt beslag te gebruiken ipv RVS op verzinkt, en hoeveel dit in de praktijk uit maakt.

Aan de ene kant heb ik gelezen dat RVS op verzinkt verhoogde kans op oxidatie geeft, maar aan de andere kant worden op sommige websites kant-en-klare setjes van RVS hoekjes met verzinkte slotbouten erbij verkocht, waaruit ik dan opmaak dat RVS en verzinkt wel prima te combineren is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Rvs en verzinkt gaat niet goed samen door galvanische corrosie.
Hoe snel de aantasting gaat hangt af van een aantal factoren.
Een kunststof ring ertussen wil helpen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik snap sowieso de keuze voor gegalvaniseerde paalvoeten niet. Die zitten helemaal aan de onderkant waardoor de lang nat blijven en doordat het geen RVS is roesten ze zo weg. Ik heb nog nooit gegalvaniseerde spullen gezien die buiten niet roesten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Verzinkt en rvs is inderdaad geen gelukkige combinatie. Ik zou gaan voor de oplossing van de laatste foto en dan als je de hoek om gaat gewoon gaten boren in de voet. Mocht je bang zijn voor snelle roest dan kun je het boorgaat behandelen met zinkspray.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Boor je de gaten in de planken wel voor?
 

T-bone

  • #6
Bedankt voor de reacties!
De laatste optie leek mij zelf ook de beste, ik kan hem ook verzinkt bestellen, dan heb ik ook geen last van galvanische corrosie.

Bevestigingsset-voor-betonpaal-verzinkt.jpg


In de hoekjes boren lijkt mij ook het mooiste, zinkspray was ik nog niet mee bekend, maar dat klinkt als een goede oplossing hier!

Wat betreft de andere vragen / opmerkingen:
Deze voetjes worden volgens mij bijna altijd verzinkt gebruikt en zijn voor zover ik kon vinden ook niet anders te verkrijgen. Lichte roestplekken zijn natuurlijk ook minder erg dan bij een verzinkte schroef waar dan net je bitje niet meer in past en die je er niet meer uitkrijgt (voor de houtdraadbouten zal dit ook minder snel gebeuren?). Ook zitten er gaten in de binnenkant van de voet die als afwatering fungeren. Heb wel gekozen voor een thermisch verzinkte voet, zodat er hopelijk een iets dikker laagje om zit.

En ja, ik boor de houtdraadbouten inderdaad voor ;).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu