Verwijderen van schakelaar centraal afzuigsysteem

Gilze

  • #1
Mijn zwager heeft pas een huis gekocht voorzien van een centraal afzuigsysteem. De afzuigkap is hierop aangsloten met een schakelaar, hierin brand een zwak lichtje als deze uit staat. Dit geheel werkt niet naar behoren) weinig zuigkracht ivm af te leggen afstand) en ziet er niet uit.
Ik wil dit weg halen en een gemotoriseerde afzuigkap direct naar buiten plaatsen.

Als ik deze schakelaar helemaal los gooi reageert het afzuigsysteem niet meer op de schakelaar in de badkamer. Van de schakelaar in de keuken vertrekt een 4aderige kabel richting afzuigsysteem. Moet ik een aantal van deze draden met elkaar doorverbinden?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Weet je nog welke draad aan welke klem van de schakelaar zat?

In dat geval de losgehaalde stekker in stand 1 zetten (laagste stand) en met een Multimeter de doorgang tussen alle klemmen meten.

Voorbeeld:

Klem 1 - Klem 2: geen doorgang
Klem 1 - Klem 3: doorgang
Klem 1 - Klem 4: geen doorgang
Klem 2 - Klem 3 ...

Vervolgens met steekklemmen het gedrag van de schakelaar in stand 1 nabootsen, dus de betreffende leidingen doorverbinden.

Anders help een schakelschema van de ventilatieunit.
 

Gilze

  • #3
Er zit maar 1 stand op: aan of uit
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
En de besturing in de badkamer werkt met beide standen van de schakelaar in de keuken? Alleen als je de schakelaar los haalt, doet die het niet?
 

Gilze

  • #5
Inderdaad, het lijkt een soort van wisselschakeling te zijn, in de wc is het systeem ook in te schakelen, is het dan een kruisschakeling? Blijkbaar kan ik niet zomaar een schakelaar weghalen. Ik denk dus dat ik 2 draden moet doorverbinden, maar weet niet welke....
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Hmh, bij een wisselschakelaar heb je er maar drie klemmen. Bij een kruisschakelaar heb je d'r inderdaad vier. Maar een kruisschakelaar heeft alleen zin als je de verbruiker op drie of meer punten kunt schakelen. Bij jou zijn het er twee, badkamer en keuken.

Hoe dan ook: Als je nu de schakelaar in een van de twee standen doormeet en dan de betreffende leidingen met elkaar verbind, dan zou het weer moeten werken.
 

Gilze

  • #7
Er is wel een derde schakelpunt: de wc beneden.

Ik weet niet hoe de draden op de schakelaar hebben gezeten. Er zaten er 2 onderaan de schakelaar en 2 bovenaan. Op 1 hiervan staat spanning; er brandde een lichtje in de schakelaar. Als ik deze aan 1 van de andere koppel zal de afzuiger aanslaan. Wat gebeurt er als ik de 2 andere probeer. In het slechtste geval de stop eruit? Dan zou ik het na 2 stoppen altijd moeten weten, toch?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
En welke kleuren hebben die vier aders? Misschien zegt dat wat over de functie.
 

Gilze

  • #9
Opgelost:
De aders waren zwart, zwart, bruin, blauw en geel/groen (ongebruikt)

De blauwe was de nul
de bruine de fase
de 2 zwarte waren schakeldraden

Ik heb het u als volgt opgelost:
1 schakeldraad aan de nul
1 schakeldraad aan de fase

Nu werkt de schakelaar in de badkamer weer!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu