Verwijderen steunpaal bij dakkapel

corbosman

  • #1
Hoi, zo'n 20 jaar geleden hebben wij bij de aankoop van ons huis een aantal dakkapellen laten plaatsen. 1 er van is 4m breed. Door allerlei omstandigheden die nu niet meer echt ter zake doende zijn is die van 4m geeindigd met een paal in het midden. We zijn nu bezig met nadenken over een kleine verbouwing van deze kamer (oa nieuw kunststof kozijn van 4m), en dan is het wellicht nu het moment om ook deze paal te laten verwijderen. Ik heb er een aantal jaar geleden al eens naar laten kijken en de aannemer destijds zei dat het wel mogelijk was, maar voor we verder konden trok de aannemer zich terug.

Voor ik nu weer gericht ga zoeken naar aannemers wilde ik dit toch eens hier vragen. Is het mogelijk om deze paal te laten verwijderen en eea te verstevigen zodat het dak goed opgevangen wordt? Ik heb een foto van nu, en fotos van tijdens de bouw van 20 jaar geleden. Je ziet op de 1e foto dat ze 20 jaar geleden al een paal nodig hadden. Er was toen niet goed nagedacht over de constructie vermoed ik.

1642682616767.png


1642682651153.png


IMG_1738.jpeg
 

Blof-fan

  • #2
Ik denk dat het dan toch wel ter zake doende omstandigheden zijn.
Ik denk niet dat er gezegd kan worden of die paal verwijderd kan worden of niet, als men niet weet waarom dat ding er überhaupt is neergezet?
 

corbosman

  • #3
Destijds was ik in het buitenland en werd er gezegd "hey, vind je het erg als er een paal komt". Ik had andere dingen aan m'n hoofd en zei nee. Was jong, enz enz. Pas nadat we terug waren zagen we dat het niet handig was zo, maar ik lag er toen niet zo wakker van. Mijn vermoeden is dat ze niet goed nagedacht hadden over de constructie en er achter kwamen dat zoals ze het gedaan hadden niet werkt en de bovenste plank ging doorzakken. Architect is al lang overleden, aannemer bestaat al lang niet meer. Dus heel veel heb je niet hier aan want ik weet het "waarom" niet.
 

corbosman

  • #4
1 ding wat mij recent opviel is dat die draagplank aan de bovenkant horizontaal ligt. Volgens mij is dat veel minder sterk dan verticaal. Maar ik ben IT-er en geen constructeur dus who knows. Als ik het waarom had geweten had ik dat er natuurlijk bij gezet :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Zonder paal zal de constructie te ver doorbuigen. Wellicht kun je een stalen ligger in laten brengen. Maar dat zal een forse jongen moeten worden... En je bent wel op slopershoogte.
 

corbosman

  • #6
Er gaat sowieso eea verbouwd worden aan die ruimte, waaronder dus het dakkapel zelf, dus het is nu of nooit.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik denk eigenlijk, dat je verwachting wat te hoog ligt. De verwachting namelijk, dat er iemand op dit forum aan de hand van die paar foto's kan en wil beoordelen of die paal al of niet verwijderd kan worden, zonder gevolgen voor de constructie. En dat jij dan denkt daarop dan blindelings kunt vertrouwen, zonder enig idee te hebben van het al of niet terzake kundig zijn van de beantwoorder.

Het lijkt me eigenlijk veel logischer, dat dat alleen te bepalen is door een constructeur, die de situatie ter plekke bekijkt en dan waarschijnlijk ook nog de originele bouwtekeningen daarbij nodig heeft. Voor een dakkapel van 4 meter breed zal er (lijkt mij) een bouwvergunning nodig zijn geweest en dus moeten er tekeningen beschikbaar zijn (geweest).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
En die tekeningen liggen bij de gemeente in het archief. Eerste stap is dus om die tekeningen op te vragen.
 

Willem52

  • #9
Bij een sporenkap moet je zowiezo de constructie goed doorrekenen als je sporen onderbreekt.
 

corbosman

  • #10
Nee hoor, die verwachting heb ik niet. Ik ga sowieso een aannemer/constructeur in schakelen. Het idee was meer om een ruw beeld te krijgen van de mogelijkheden/onmogelijkheden, maar dat was kennelijk te hoog gegrepen.

Tekeningen zijn trouwens allemaal aanwezig, hoef ik niet voor naar archief. Ik weet wel even genoeg denk ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu