Verwijderen schouw begane grond, plat dak, bouwjaar 1938

Wouter&iris

 • #1
Hi allen,

Wij zijn van plan de schouw te verwijderen uit de woonkamer van het huis waarvan wij volgende week de sleutel krijgen. Ik ben in afwachting van de bouwtekeningen bij de gemeente.

Ik heb al even op de muur geklopt en deze klinkt in het midden boven de schouw hol, waarschijnlijk door de buizen aan de binnenkant. Daar omheen klinkt het holler dan de draagmuur waar de schouw tegenaan staat.

Nu zijn wij benieuwd of jullie als klussers iets kunnen zeggen over of de schouw wel of niet dragend is. Mocht het onduidelijk zijn dan hoor ik dat graag, ik blijf deze post updaten zodra ik meer info heb.

Wat feiten over het huis:

- Bouwjaar 1938
- Plat dak
- Dubbele schouw voor gaskachels

Mochten er nog vragen zijn dan zal ik deze beantwoorden!

Alvast bedankt!

Wouter & Iris

1.jpg 2.jpg 715_2160.jpg 718_2160.jpg schoorsteen.JPG Capture.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Is de schoorsteen bovendaks gezamenlijk met de buren?
   

  Wouter&iris

  • #3
  @Rola Ik vermoed van wel vanwege foto 5&6. Deze schoorsteen staat precies op de muur tussen de 2 huizen in en lijken de rookkanalen te zijn van alle woningen.
   

  Wouter&iris

  • #4
  Goedemorgen,

  Ik heb zojuist de originele bouwtekeningen binnen gekregen. Ik heb een screenshot van de begane grond, 1e en 2e verdieping toegevoegd. Daarbij ook nog een afbeelding van de eerste balklaag, de balken lijken dwars door de schouw heen te lopen. Hopelijk geeft dit meer duidelijkheid voor jullie!
  scs.JPG
  1e.JPG 2e.JPG balk.JPG
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  een kanaal is normaal gesproken niet dragend in de zin dat er vloeren op rusten
  maar als je hem alleen op de begane grond verwjderd moet je het bovengelegen metselwerk wel opvangen
   

  Wouter&iris

  • #6
  @Boertje125 moet dit altijd als het door de verdiepingen heen is gemetseld? Hoe zou dit opvangen van het metselwerk in zijn werk gaan?

  Zou de schouw ook op onze houten vloer kunnen rusten? Ik ben namelijk van plan de kruipruimte in te gaan on te zien of de schouw doorloopt onder onze vloer of dat deze er op rust. Is op deze manier te bepalen of het geheel dragend is of werkt dat niet zo?
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #7
  nee dat hoeft niet perce, er kan ook ergens een betonplaat in de constructie zijn opgenomen die eea draagt ook is het vaak zo dat zon soort schoorsten vertand is gemetseld deze zit dan dus om de steen vast in de woningscheidende muur.
   

  Wouter&iris

  • #8
  @Marcn.88 dat maakt het er dan niet makkelijker op. Moeten die vertande bakstenen dan gesloopt worden om de draagmuur intact te houden?

  Is er op basis van de originele blauwdrukken te zeggen of de schouw dragend is? Ik krijg namelijk het idee dat ik de schouw er niet zo even uit kan tikken en dan een stucadoor kan bellen
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  Schouw kan niet op de houten vloer rusten.
  Staalconstructie eronder, te bepalen door een constructeur.
  Of:
  Ga eens praten met de buren, als zij de schoorsteen niet meer gebruiken, dan kan deze bovendaks geheel weg, dan hoef je niets op te vangen, mits je alles aan jouw kant weghaalt.
  Er kan een asbest pijp inzitten.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  dit soort schoorstenen moet je gewoon opvangen als je er maar 1 laag tussen uitsloopt.
  Je wilt immers geen schade veroorzaken bij je bovenburen.
   

  Wouter&iris

  • #11
  @Boertje125 top, thanks voor je antwoord. Dan ga ik hier niet zelf aan beginnen. Is dit voor een klusbedrijf een routineklus of is dit vanwege het opvangen van de schoorsteen specialistisch werk?

  Heeft iemand ook een idee van een kosten indicatie?
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #12
  Dit is gewoon een serieuze klus. Daarvoor heb je een aannemer nodig en geen klusbedrijf. Verder kom je altijd meer tegen dan je vooraf dacht. Het opvangen van de schoorsteen vereist een behoorlijke constructie, verder moet je onder andere muren, plafonds en vloeren herstellen.

  Kortom veel werk en dat kost ook wat. Kosten zijn o.a. afhankelijk van hoe je e.e.a. gaat afwerken, maar enige duizenden euro's ben je in ieder geval wel kwijt als je dit laat doen.

  Ik zou de schouw laten staan. Authentieke details zijn meestal ook goed voor de waarde van de woning.
   

  Wouter&iris

  • #13
  Vandaag de eerste klusdag!

  Ik heb het gipswandje dat in de schouw gezet is weg gehaald. De schouw steunt op een betonnen plaat die op de vloerbalken ligt. Onder de vloer is niets te zien van de schouw.

  Rust de schouw van boven tot beneden op de betonnen plaat of is het aannemelijk dat er op de plafondbalken ook een betonnen plaat ligt voor de tweede verdieping?

  IMG_20220809_144648.jpg IMG_20220809_144512.jpg IMG_20220809_144524.jpg IMG_20220809_144528.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu