Verwarmingsleidingen wegwerken - oplossingen of materialen?

Bass

  • #1
Beste medeklussers,

Ik ga binnenkort beginnen met het opknappen van een slaapkamer. Er lopen daar wat cv-leidingen die ik graag wat handiger/fraaier zou willen laten lopen. De huidige situatie is als op de foto.



Ik wil daar eigenlijk twee dingen oplossen:
1. De vreende bocht onderaan de standleiding. Ik denk dat die er zit om een hoofdligger van de betonnen broodjesvloer te omzeilen (ik kan geen andere reden bedenken).
2. En ik wil de horizontale leidingen fatsoeneren en dus het liefst uit het zicht hebben.

Voor het eerste probleem denk ik dat ik eerst probeer om door de hoofdligger te boren (als die er inderdaad zit) en dan tussen de voorspanstrengen door. Zodat ik met de leidingen recht omlaag kan.
Ik kan echter ook het gebogen leidingstukje iets omlaag halen en in de betondekvloer proberen te leggen.

Voor het tweede probleem denk ik eraan om de leidingen af te takken van de standleiding in de dekvloer en dan de leidingen door de vloer via een onderblok op de radiator aan te sluiten.

In beide gevallen zou ik vanaf de bestaande t-stukken met knelkoppelingen overgaan op koperleiding waarvan ik de verbindingen in de vloer soldeer, en met koper verder ga tot aan de radiator. Beneden in de keuken ga ik van koper weer met knelkoppelingen over op de bestaande stalen leiding.

Zit ik op een goed spoor of heeft er iemand een ander idee voor oplossingen of materialen?
De vloer wordt overigens voorzien van nieuw laminaat en de muren stuc ik opnieuw dus laat dat geen belemmering zijn!
 

Kanterz

  • #2
Sowieso sla je in mijn ogen de plank al goed mis als je cv leidingen maakt met gesoldeerde fittingen..
puur omdat water in je cv wel tot 80graden celcius kunnen komen.
ik zou dan eerder als je het zelf wilt doen met dikwandige pijp doen, en de verbindingen dmv schroefdraad+fitterskit te maken in de vloer.
je zou dan bijvoorbeeld eeb 1/2" sok gelijk of nog net iets lager dan je nieuwe laminaatvloer, en je draait daar dan een stukje verchroomde pijp 15mm met aan 1 kant een 1/2" puntstukje eraan (verkrijgbaar, misschien zelf wel bij dhz) welke je de 15mm kant in je t-stuk dat je vervangt steek, en bij de radiator in je onderblok.
slangen zou ook nog een optie kunnen zijn, alleen heb je hier speciaal gereedschap voor nodig. een draadsnij setje is niet zo duur in aanschaf, en denk als je het ergens wilt lenen je dat eerder klaar krijgt dan een perstang of iets vergelijkbaars..

hopelijk je iets aan mijn lap tekst!
suc6
 

Bass

  • #3
Wat is het probleem van een watertemperatuur van 80gr C? Het smeltpunt van de soldeertin is volgens mij nogal wat hoger en daarbij: de watertemperatuur van een flinke warm-drinkwatervoorziening (bijv close-in boiler)is toch ook zo hoog? Dat loopt ook zonder probleem door soldeerverbindingen. Of doel je op een ander probleem?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
@ Kanterz, volgens mij slaat u de plank behoorlijk is.
Zoals Bass ook aangeeft heeft de temperatuur van een c.v. installatie niets te maken met het eventueel solderen.
Draad snijden op dunwandige pijp zal niet meevallen en verbindingen in de vloer met draad en/of knelfittingen is al helemaal uit den boze.


De leidingen kunnen wat betreft de stukken door de vloer in koper uitgevoerd worden en hardgesoldeerd worden, zilversolderen is nog beter.
Wegwerken in de dekvloer is dan mogelijk.
 

Xr8

  • #5
Dikwandig is als klusser niet echt handig. Vereist veel specifieke gereedschappen, koppelingen en kennis. Koper of dunwandige cv buis is prima. Als u door de vloer wilt is flexibel koper met mantel een optie.

Let dat waar de leidingen door de vloer gaan, cv buis of koper deze beschermd moet zijn dmv een mantelpijp. Dit om inwerking van cement ed tegen te gaan.

Succes.
 

Bass

  • #6
Bedankt voor de reacties. Ik ga het maar eens proberen. Voor de leiding in de vloer gebruik ik inderdaad wicu of gewoon koper in een geribbelde mantelbuis.
Omdat ik het verschil tussen hard- en zachtsolderen niet goed wist, heb ik even e.e.a. opgezocht op een webstite van een bekende soldeermaterialenleverancier. Ze raden daar aan om koperen cv-leidingen te zacht te solderen, gewoon dus eigenlijk als normale drinkwaterleidingen. De maximale gebruikstemperatuur is dan overigens 175grC. Moet goed komen!
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Leidingen en fittingen goed schuren en insmeren met soldeer vloeistof/vet dat is het aller belangrijkste.


Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu