Verwarming werkkamer wordt niet warm

Schijndela

  • #1
Sinds we meer thuiswerken door Corona lopen we tegen het probleem aan dat de verwarming op de slaapkamer niet echt warm wordt.
Aangezien de thermostaat in de huiskamer hangt en de radiator waarschijnlijk is afgestemd voor een slaapkamer wordt de temperatuur niet echt aangenaam om te werken.
Het hoger zetten van de thermostaat leidt uiteraard niet tot verbetering en is dus ook niet gunstig voor de gasrekening :-)
Nu vraag ik me af hoe ik dit het beste kan oplossen. de huidige radiator vervangen door een andere radiator?
Op dit moment hangt er in deze kamer een enkele paneel radiator 1200x500mm zou ik hiermee het probleem kunnen oplossen? Zoja hoeveel "Watt" zou ik dan nodig hebben.
De werkkamer is een ruimte van ongeveer 8M2

Of is het advies toch anders?

Ik hoor het graag.

Gegroet,
Arie
 

Bert pit

  • #2
Je ketel heeft een minimaal vermogen (doorgaans 5 tot 8 KW). Dit kan je ketel niet kwijt op een klein radiatortje. Dus als je de radiatoren in de woonkamer uitzet en de thermostaat hoog, dan gaat de ketel pendelen of uit. Er wordt dan meestal te weinig warmte afgegeven om ook je werkkamer verwarmen.

Een aanzienlijk grotere radiator monteren en een andere radiator elders openzetten zou het kunnen verhelpen. Ook kun je proberen met de huidige radiator volledig en de huiskamer een beetje open het op te lossen.

Om exact te adviseren moet je het minimaal vermogen van de ketel weten en het afgifte vermogen van de radiatoren bij een bepaalde aanvoertempertuur en de aanvoertamperatuur van de ketel.
 

Schijndela

  • #3
Dag Bert,

Bedankt voor je reactie de ketel die wij hier in huis hebben is een Remeha Calenta 40 C CW5 ik heb geen idee wat hier het vermogen van is. 5Kw?
op de benedenverdieping staan alle radiatoren open. op de eerste verdieping enkel de radiator op de werkkamer en badkamer.

Hoe achterhaal ik het afgiftevermogen van de radiator en de aan en afvoer van de ketel?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een snelle google-zoekopdracht zegt me 7,0 tot 35,1 kW.

Staan de radiatorkranen beneden volledig open? Zoals gezegd kun je ze verder dichtdraaien (eventueel sommige helemaal); dan krijgt de bovenverdieping relatief meer warmte.

Anders kun je ook nog naar een slimmer systeem kijken, zodat je de verwarming per verdieping/kamer kan regelen. Ik heb bijvoorbeeld een systeem met een thermostaat per kamer, en vloerverwarming en radiatorknoppen die daaraan gekoppeld zijn. Dan kan alles apart van elkaar warmtevraag sturen en blokkeren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
word de radiator wel net zo warm als dat ze beneden worden? als dit niet het geval is zal er is eerst goed ingeregeld moeten worden
 

Schijndela

  • #6
Klopt, alle radiatoren op de benedenverdieping staan allemaal open mij is altijd geadviseerd om een goede werking van een CV ketel te garanderen. en dat andere ruimtes eventueel "geknepen" kunnen worden!

Een slimmer systeem is natuurlijk heel erg leuk maar volgens mij klinkt het vrij kostbaar om dit verwezenlijkt te krijgen voor 1 werkkamer.
 

Schijndela

  • #7
Radiator wordt wel warm maar niet zo warm als beneden idd.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Er moet inderdaad wel iets aan blijven staan op de verdieping waar de thermostaat hangt, maar voor een goede werking hoeven ze echt niet allemaal 100% open.

Je systeem lijkt nu ingeregeld te zijn om de benedenverdieping een veel hogere warmteafgifte te geven dan boven. Dan slaat de thermostaat wat sneller uit en blijft het boven relatief koel (wat veel mensen fijn vinden). Je kunt dus of de radiatoren waterzijdig inregelen, of gewoon de draaiknoppen daarvoor gebruiken (komt op hetzelfde neer) om te testen of het iets verandert.

Je hebt zo te zien een redelijk moderne cv-ketel, dus die kan zelf het een en ander moduleren om optimaal te blijven werken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Er is nu niets bijzonders aan de hand.
Het vermogen van een slaapkamer is niet altijd berekend op dezelfde temperatuur als b.v.
de woonkamer of de slaapkamer. Meestal ging men er destijds van uit dat 18°C voldoende was.

Als de slaapkamer ook gebruikt gaat worden als werk/studeerkamer dan zal daar een radiator
of convector moeten komen met veer vermogen als de huidige radiator, en dat bij een ruimte
temperatuur van 20°C of 21°C.

Je dient het vermogen te (laten) berekenen voor de betreffende ruimte en bij het liefst een niet te lage ruimte temperatuur.
 

Schijndela

  • #10
Ah, ok dus als ik het goed begrijp werk aan de winkel :P
Het waterzijdig inregelen van de radiatoren heb ik ook weleens naar gekeken volgens mij dien ik dan de nodige radiatorknoppen (11 stuks) te vervangen omdat het volgens mij niet werkt op een enkele radiator.
Het plaatsen van een nieuwe radiator (na berekening) lijkt me dan een van de eenvoudigste en minst kostbare oplossingen.
Of zijn beide opties aan te bevelen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Ik zou een radiator of convector nemen met voldoende vermogen om de juiste temperatuur te halen in die ruimte. Ingegeven en ombouwen kan later altijd nog.

Het probleem zit hier meer in de temperatuur verhouding tussen de woonkamer en slaapkamers en de daarbij behorende vermogens.
 

Bert pit

  • #12
Ik heb zelf ook dezelfde (oudere) Calenta 40 C CW5, die zou volgens de specs 5,5 KW minimaal vermogen hebben. Vermoedelijk werkt je met opentherm. Opentherm wil snel aanwarmen en neemt als referentie de ruimte waar de thermostaat hangt. Vervolgens op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur warm houden.

Een radiator met een hoger vermogen zal zoals hier al wordt aangegeven zeker helpen. Het je nu een enkelpaneel radiator, dan zal een dubbelle van dezelfde afmeting veel beter verwarmen, een dubbele met convector (T22) of zelfs een driedubbele met convector (T33) heeft nog meer vermogen.
 

Schijndela

  • #13
Dank jullie allen voor jullie waardevolle reacties ik weet wat me te wachten staat
 

ThreeKus

  • #14
Het bereken van de omvang van een radiator voor een ruimte kan relatief eenvoudig met de app van IMI HyTools. Kijk ook deze video:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu