Verwarming hydraulisch balanceren

Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn (Vinex) wijk zijn er problemen met de verwarming, we maken gebruik van stadsverwarming met een klokthermostaat en thermostaatkranen op de radiatoren. In de meterkast zit een warmtewisselaar met een regelklep.

Sommige mensen hebben een te hoog verbruik en sommige te laag.
Mijn rekening is eerder aan de lage kant.

De bewoners met ee te hoge rekening (tot drie keer) hebben een adviesbureau in de arm genomen, en deze heeft de installatie onderzocht. Een van hun conclusies is dat de installatie niet hydraulisch is gebalanceerd. Nu kan ik nergens vinden wat deze term betekent, wie kan me hier mee helpen ?

PS, ik kan het niet aan het adviesbureau vragen want ik heb ook geen deel uitgemaakt van het onderzoek.
 
Men bedoelt met hydraulisch balanceren waarschijnlijk waterzijdig inregelen. Dit betekent zoveel als de hoeveelheid water die door de radiatoren stroomt zo afregelen dat liefst de temperatuur van het retourwater even hoog is.
De doorstroming van radiatoren die teveel water krijgen, en daarmee het energieverbruik, wordt beperkt. Het water krijgt de kans in de radiator af te koelen.
Dit kan meestal met een instelling in de thermostatische radiatorkraan, als de knop weggehaald is.
 
Waterzijdig inregelen voor stadverwarming levert mijn inziens geen besparing op je rekening, tenzij de vetrekken die niet perse 21 graden hoeven te zijn te warm worden. (denk bv. aan slaapkemers, de hal)
Je joule meter maakt een simpele berekening van het toegevoerde warme water en het retourwater.
samen gerekend met het debiet (de hoeveelheid stromend water) komt er een energieverbruik uit rollen.

Als het adviesbureau tot de conclusie komt dat overige vetrekken ook te warm worden klopt hun relaas. Is de conclusie enkel dat de radiatoren niet ingeregelt zijn klopt dit niet.
Onderlinge verschillen kunnen wel ontstaan als bij jou de overige ruimtes niet op temperatuur te krijgen zijn. Maar dat klinkt dacht ik wel logisch.
 
Bedankt voor de antwoorden.

Nee, de conclusie van het adviesbureau was dat de oorzaak lag in de regelklep van de huisinstallatie (de klep die door de thermostaat open en dicht gaat) hydraulisch balanceren werd als bijzaak genoemd.

Alle vertrekken komen keurig op temperatuur, enige nadeel is dat als de woonkamer warm is de regelklep dichtblijft en de radiatoren boven dus niet warm worden.
 
Er hoort ook een retourtemperatuurbeveiliging in te zitten. (eis van de stadverwarmingsleverancier)
Niet goed inregelen betekend slecht op temperatuur komen van de gehele cv installatie.
Het inregelen is zeker van belang bij stadsverwarming.
 
De beveiliging zal ongetijfeld in de warmtewisselaar zitten.

De installatie is niet ingeregeld. We kregen het advies om zelf met de thermostaatkranen te experimenteren.
 
Zitten er ook thermostaatkranen in de ruimte waar de klokthermostaat hangt? Zoja, komt het niet voor dat de kranen bij een lagere temperatuur dicht gaan dan de uitschakel temperatuur van de thermostaat. Als dit gebeurt dan blijft er warmtevraag terwijl het vertrek niet warmer kan worden. Eventuele openstaande radiatoren in overige vertrekken zullen dan wel warmte blijven opnemen terwijl dat niet gewenst is.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan