Verwarming beneden slaat niet aan.

Isel

 • #1
Beste klussers,

Wie kan mij advies geven over mijn probleem?

Wegens een verbouwing heb ik op de benedenverdieping van mijn eengezinswoning 2 radiatoren weg moeten halen (gang en (open) keuken). De enige overgebleven verwarming op de begane grond is nu een convectorput & open haard.
Om de convectorput beneden aan te krijgen moet ik alle radiatorkranen op de bovenste verdieping open hebben staan. Hierdoor is het boven echt een sauna. Daarnaast is het natuurlijk zonde van alle energiekosten.

Iemand vertelde dat dat komt omdat er beneden te weinig radiatoren hangen, waardoor het water niet goed door kan stromen.
Zou het kunnen dat het probleem straks verholpen is als ik de radiator in de gang weer opgehangen heb? Of schatten jullie in dat het noodzakelijk is om ook een extra radiator in de woonkamer/keuken te plaatsen? (los van of dat wenselijk is ivm de warmte.... Op den duur wil ik een plintverwarming onder te (open) keuken hebben, zodat er vanuit die kant ook warmte komt. Maar da's nog even doorsparen)

Iemand suggereerde dat ik op de bovenverdieping ook een thermostaat op moest hangen, zodat boven en beneden apart geregeld kunnen worden. Hoe denken jullie daarover? Als ik dat doe, betekent dat dan dat ik boven niet meer alle radioatorkranen aan hoef te hebben, terwijl het beneden wel warm wordt? Of heeft dat alleen te maken met het gebrek aan radiatoren beneden?

Eigenlijk zou ik op 1 slaapkamer de radiator ook weg willen halen. Die wil ik nooit gebruiken en de ruimte winst zou goed uitkomen. Er blijven dan op de middenverdieping 3 radiatoren over (en er is er op zolder ook nog 1).
Denken jullie dat dat zou kunnen, of krijg ik dan dezefde problemen als ik nu heb (omdat er te weinig doorstroming zou zijn?)

Hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Groet,
Isel
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Het lijkt erop dat je een één-pijpssysteem hebt; hoe oud is het systeem? Door het afdoppen van die 2 radiatoren beneden, moet je andere radiatoren (boven) open moet draaien om die convector aan de praat te krijgen.

  Kan je wat foto's plaatsen van aansluitingen?
   

  Isel

  • #3
  Bedankt voor je reactie. Ik ga proberen een foto te maken, maar waar wil je precies een foto van? Welke aansluitingen? (ik ben een leek & vrouw :D )

  Huis is van 1979. Ketel is een Vaillant-HR ketel. Volgens mij ca 15 jr oud. Maar dat moet ik even nazoeken.

  Wat houdt een één-pijpsysteem in? Dat alle radiatoren/leidingen vanuit een plek komen? Dus als je een schakel (radiator) in die schakel uit draait, dat het de hele lijn geblokkeerd wordt?
   

  Fiesiekus

  • #4
  Dat laatste zou kunnen, hoewel ook een één-pijps-systeem moet doordraaien met (een deel van de) radiatoren dicht.

  Graag foto's van 'n onderblok, aansluiting op radiator, of de leidingen die door een slaapkamer lopen en naar beneden gaan.
   

  Isel

  • #5
  Foto komt dit weekend. is me vandaag niet gelukt en morgen/vrijdag druk (kabel voor overzetten van foto's nog niet gevonden)

  Ik heb wel al even naar de buizen gekeken. Dat was al een hele nuttige en leerzame actie..denk ik.... (had ik dat niet zelf kunnen bedenken? :oops:)

  Vanuit de CV ketel lopen buizen naar slaapkamer1. In slaapkamer1 zit er een aftakking naar de radiator, de rest gaat door naar de benedenverdieping. Op de benedenverdieping komen de buizen in de gang terecht, maar daar houdt dus alles op omdat de radiator daar weg is.
  Mijn beredenering: Dan is het dus niet nodig om de radiator in de slaapkamer1 aan te hebben staan om het beneden warm te krijgen?

  Vanuit de CV-ketel lopen verder (een andere lijn) leidingen naar een andere slaapkamer (slaapkamer2). Vanuit slaapkamer2 lopen de buizen ook door naar beneden. Ze verdwijnen uit het zicht, maar volgens mij moeten die uitkomen in de kruipruimte bij de convectorput. Iets anders is eigenlijk niet mogelijk.
  Zou dat betekenen dat de radiator in slaapkamer2 wel open moet staan om de convectorput aan te krijgen?
  Ik gok dat deze leidingen in de kruipruimte ook verder doorgingen naar de radiator in de keuken (die dus is weggehaald). Vanuit waar die radiator anders werd gevoed zou ik niet kunnen bedenken.

  Als laatste lopen er vanuit de CV nog leidingen rechtstreeks naar slaapkamer3. Maar daar stopt deze "lijn". Deze radiator zou dan dus misschien ook niet persé aan hoeven staan?

  Och, ik roep ook maar wat er vanuit mijn boerenverstand naar boven komt... Hopelijk heb je al iets aan deze aanwijzingen.
   

  Fiesiekus

  • #6
  Denk dat een foto veel meer opheldering geeft. Evt. vermeld je het aantal buizen, aantal aftakkingen en plaats je misschien een schets?

  Welke radiatoren worden nu wel warm? Alle overgebleven? En de convector soms?
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu