Vervanging convector in convectorput

Da Vinci

  • #1
Ik ben nieuw hier op het forum en zou graag wat info willen daar ik er niet helemaal meer uitkom.

Wij zijn bezig met een verbouwing aan ons huis, het dakterras op de eerste verdieping bij het huis betrekken en dan ook gelijk de tweede verdieping maar meenemen.

Omdat we toch bezig zijn willen we de convector in de convectorput in de woonkamer gaan vervangen. De reden dat wij deze willen gaan vervangen is dat de capaciteit, naar ons idee (wordt ’s winters in het zitgedeelte van de woonkamer niet warm genoeg, in het keukengedeelte wel na vervanging door de bestaande radiator met een nieuwe met een hogere capaciteit), aan de lage kant is.


De kenmerken van onze convector put betreffen:
  • Binnenmaat is l x b x h = 242 x 30 x 44;
  • Convector ligt op een metalen balken op 14 cm hoogte vanaf de bodem van de put en is geplaatst aan de raamzijde;
  • In het midden is een verticale metalen scheidingswand geplaatst;
  • De afmetingen van de convector betreffen lxbxh = 215x15x7
  • De convector heeft drie leidingen met metalen lamellen.
Ik wil deze gaan vervangen en vroeg mij het volgende af:
  1. Moet de nieuwe convector op dezelfde hoogte op 14 cm van de bodem van de put beginnen of moet deze hoger.
  2. Vergroot ik mijn capaciteit en wordt ook de werking beter indien ik een convector plaats met een breedte van 15 cm maar dan met een hoogte van 10 of 20 cm ==> of gaat deze logica niet op :?
De reden dat ik deze vraag stel is dat de ene partij zegt dat ik eigenlijk een kleinere convector moet plaatsen (type 10 of 11) i.v.m. een relatief te kleine convectorput in verhouding tot de convector en de andere zegt een grotere (type 15 of 16).

Ik hoop dat alles een beetje duidelijk is

Ik ben het spoor een beetje kwijt, wie kan mij helpen :roll:
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je een dubbele batterij plaats zoals we dat in cv termen noemen.heb je de dubbele capaciteit.

Van 15 cm breed en 20 cm hoog.

De zelfde hoogte aanhouden, scheidingschot ook op 14 van de vloer houden.
 

Da Vinci

  • #3
Dank je utreg,

Dus als ik het goed begrijp en ik plaats een batterij met een hoogte van 20 cm (type 16), dan kan mijn put dat goed aan en zal deze circa 3 x zoveel capaciteit hebben. Er zijn hier dus verder geen addertjes onder het gras omdat onze put niet zo diep is, slechts 44 cm.

Bovenkant van de convector komt dan 10 cm onder het rooster.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Da Vinci

Het mooiste is een diepe put,hoe dieper hoe meer convectie warmte eruit komt uiteraard.

Maar zo moet het ook gaan.

Let op het tussenschot laat je tot tegen het rooster aan door lopen.
 

Da Vinci

  • #5
Utreg

Tussenschot loopt tot tegen het rooster, gaat dus goed. Kan je een convector ook nog een beetje knijpen indien nodig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou eerst kijken of de onderkant van de convector niet vervuild is met stof en spinrag, de capaciteit wordt dan veel minder en dan lijkt het of er geen vermogen genoeg is.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Da Vinci


Je kan hem natuurlijk knijpen door middel van een de kraan.
 

Da Vinci

  • #8
Hoi Jan,

Deze wordt door ons regelmatig schoongemaakt en halen er dan inderdaad spinrag uit. Huis was echter voor plaatsing van de andere radiator in de woonkamer (origineel enkelplaats met convector, nu dubbele plaat en dubbele radiator 120x50) niet warm te stoken. Het woonkamer gedeelte blijft alleen nog een beetje achter
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wat voor zin heeft het dan om een grotere convector te plaatsen ?
 

Da Vinci

  • #10
Blij om te horen dat sommige dingen in het leven echt zo eenvoudig blijken te zijn als je denkt.
 

Da Vinci

  • #11
Wij hopen door een grotere convector te plaatsen in de woonkamer dat het daar nog wat aangenamer wordt. Stoken op 20 graden, maar het woongedeelte blijft wat achter. Kan dat misschien ook opgelost worden door de nieuwe plaat wat te knijpen, zodat de ketel minder snel uitspringt. Thermostaat zit namelijk dichter bij de nieuwe radiator dan bij de convectorput :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De antwoorden lopen een beetje raar in elkaar over, ik pas ze wel een beetje aan vanavond zodat het goed leesbaar is.

Wanneer de woonkamer een beetje achterblijft is er misschien nog wat in te regelen met de andere radiatoren, door deze iets te knijpen lukt het misschien ook.
 

Da Vinci

  • #13
Door dat knijpen blijft de ketel langer doordraaien en kan de convector doen waar hij voor gemaakt is, of zie ik het niet goed?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Ja.

U hebt de thermostaat toch niet dicht bij de radiator hangen ?
In dat geval "denkt" de thermostaat dat alles op temperatuur is en schakelt de ketel uit.
 

Da Vinci

  • #15
Radiator hangt aan tegenovergestelde muur op circa 3,2 meter afstand, thermostaat zit op circa 1,6 m van de grond.

Hoe kan ik de radiator het beste knijpen via het blok aan de onderkant of de kraan bij de radiator (is geen thermostatische).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Wanneer de thermostaat aan de overkant van de radiator zit kan het dat de thermostaat niet goed reageert.
Het hangt van het blok af of die ingesteld kan worden, meestal wel sommigen niet, dat kunt u zelf zien aan de dop die er op zit.
Meestal kunnen kranen ook ingesteld worden, haal de knop er af en met een sleuteltje kan de kraan dan geknepen worden.
 

Da Vinci

  • #17
Ok, gaan we dat eerst een proberen voor we de convector gaan vervangen in de put. Beetje zonden om geld weg te gooien als het ook zo opgelost kan worden.

Mijn dank is groot
 

Chathanky

  • #18
Dat is lastig om hier zo een ja of nee op te zeggen.

Wat je zegt over het achter blijven van de woonkamer klinkt mij nogal vreemd, ik neem aan dat de woonkamer de ruimte is waar je termostaat aanwezig is en zou de gewenste temperatuur altijd moeten kunnen halen.

De overige ruimten zouden dan veel te warm worden. dit is aan te passen om hier thermostaatkranen op die overige ruimtes toe te passen.

Het zomaar vergroten van de convectorvermogen kan als nadeel hebben dat de overige ruimten achter blijven en dat is denk ik ook niet wenselijk.

Er blijven nog vragen te over hoe het bij u zit. wat voor ketel heb je, wat voor regeling zit er op, en zoals Jan aangaf is de cv wel goed ingeregeld.
Dingen die je soms niet achter een scherm kunt beoordelen.

Antwoord op je laatste vraag: het is het beste dat de ketel zolang mogelijk op een laag vermogen blijft branden en niet te veel starts en stops hoeft te maken. (dit hangt dus ook van je ketel af)
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #19
Da Vinci,

Zals je al aangaf dat de keuken is achtergebleven in capaciteit (na keuken verbouwing), is die convector de beste oplossing.

Om overal thermostaatkranen te gaan plaatsen, daarmee krijg je geen extra warmte in de woonkamer.
 

Da Vinci

  • #20
Hallo heren,

Hierbij dan wat meer info.

Wij hebben een woonkamer met open keuken en na de keuken verbouwing (=moment aanpassing radiator keuken, grotere capaciteit) kunnen wij het nu wel warmer krijgen in de woonkamer en de keuken.

Voor deze uitbreiding was het niet mogelijk om de woning warmer te krijgen dan 18 graden (ketel stond de gehele tijd op maximaal vermogen te draaien, radiatoren heet, maar nooit hoger dan 18 graden) en nu wordt deze warmer en is te stoken tot 22 graden ketel draait niu niet de gehele tijd.

Tussen de keuken en de woonkamer is een koof aanwezig. De thermostaat zit op de grens tussen de woonkamer en de keuken en valt eigenlijk net iets meer in de keuken (waar de grotere radiator zit).

Ons huis heeft straks na de verbouwing een inhoud van iets meer dan 400 kubieke meters. Wij werken nog met een Remeha W23 Reminox van circa 10 jaar oud (ik heb begrepen dat de capaciteit van de ketel 23KW voldoende is voor ons huis.)

De regeling op de ketel wordt gedaan door een Honeywell Chronotherm 3. De ketel heeft afgelopen jaar een nieuwe besturing en expansie vat gehad en is daarna afgesteld door de installateur (volgens hem stond de ketel alles behalve goed), na afstelling was het warmwater voor de douche ook ineens een stuk beter.

Na de verbouwing willen wij gaan kijken voor eventueel een nieuwe ketel, afhankelijk hoe de waterstraal wordt in onze nieuwe douche (grohe Freehander).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu