Vervangen ventilatiepijp in koof.

De grage klusser

  • #1
Hallo,

ik zit met het volgende,in september komt mijn nieuwe keuken,en daarbij zit ook een schouwafzuigkap,met een aansluiting van 140 mm,een pelgrim,450 m3 afvoer.

nu zit er op de aansluitplek, waar altijd de vorige wasemkap gezeten heeft,een aansluiting van 90 mm.

dit is natuurlijk veel te weinig,nu vraag ik mij af;is het mogelijk om die pijp die in die koof naar boven loopt,naar het dak,om die te vervangen voor een exemplaar van 140 mm?
of is dit ondoenlijk,en hoe zou je dit dan moeten doen?

wanneer dit geen doen is,dan overweeg ik de grootste platte buis te nemen,en die dan van de wasemkap,zo in de buitenmuur te maken.

wat denken jullie wat is het beste? :?
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat het eerste idee het beste is. Hoe dat uit te voeren kunnen we hier niet beoordelen zonder info over de leidingloop, bochten, hoe bereikbaar/weggewerkt etc.

In een bestaande muur (spouw?) zo een flink gat maken: ik ben er niet weg van. Is ook ontsierend aan de buitenzijde. Kijk, je woont in Leiderdorp.....mag er wel een beetje knappies uit zien he? 't Is tenslotte Leiden niet :wink: .
 

De grage klusser

  • #3
Tja,door de woning loopt een koof,van de kruipruimte door alle ruimte's heen.naar zolder,en dan door het dak.

wat ik nu heb is een rond gat in een koof,ongeveer 100mm,daarin zie je een pijp,een metalen pijp van ongeveer 90 mm,deze gaat met een gebogen bocht naar boven,meer kun je niet zien.

in de koof loopt in elk geval een standleiding waar allerlei afvoeren op aangesloten zijn,misschien wel meer leidingen,maar dat weet ik niet.

tja,hoe nu verder,of hoe kom ik achter meer informatie,of wat voor informatie willen jullie,of jij nog meer weten?
 

Fiesiekus

  • #4
Dan moet je de koof open (kunnen) maken en kijken wat er aan vervanging mogelijk is. Verder vriendelijk verzoek een vraag in slechts 1 rubriek te posten. Ik dacht nl. dat mijn vorige bericht weggehaald was (kkek eerst naar je identiek bericht).
 

Chathanky

  • #5
Om Wat voor lengte gaat het wat in 90 mm is uitgevoerd?

Als het lawaai van luchtstroom leefbaar voor je is kun je overwegen om het zo te laten.
Als de lengte van de kleine buis niet te groot is zal het afzuigdebiet niet dramatisch afnemen.

Het verschil van 450 naar 300M3 zal niet veel vermindering van prestaties geven. Het kan dus veel werk zijn wat mischien weinig verbetering oplevert.

Wat is de lengte ( van beide kanaaldiameters die er gebruikt zijn) en wat voor merk en type afzuigkap heb je, dan kan ik mischien wat uitzoeken voor je.

Platte kanalen leveren meer weerstand en dit is dan ook niet de oplossing voor je probleem.
Het kan zelfs zo zijn dat de weerstand nog groter is dan van een rond kanaal.
Vb. een kanaal van 150mm x 50mm staat kwa weerstand gelijk aan een kanaal van 75 mm rond. Tel uit je "winst" als je het gaat veranderen.


Ps. dubbelpost, ook op Elektrisch te vinden.
 

De grage klusser

  • #6
Allereerst,ik zal voortaan alleen in 1 rubriek tegelijk posten.

de lengte wat in in 90 mm is uitgevoerd is,ongeveer 5.50 mtr. maar daar komt dan nog de 2.70 mtr bij die van de koof naar de wasemkap gaat in 140 mm.

eigenlijk heeft de wasemkap nooit goed gefunctioneerd,wij hebben 2 verschillende gehad in de loop der jaren,maar veel lawaai,en slechte afzuiging,deze 2 hadden wel dezelfde aansluiting als de pijp 90 of 100 mm.

maar inmiddels door te lezen op deze site,denk ik dat het slechte functioneren van de kap komt door de lange en smalle aansluiting.
je verwacht dit niet,het is gewoon standaard zo afgeleverd,bij de bouw van het huis!! (1983).
de afzuigkap is van pelgrim type psk 675 rvs. :)

wanneer ik er voor zou kiezen om in de spouwmuur een gat te laten boren van 140 mm(diamantboorbedrijf?) ,dan zou ik aan een totale lengte komen van 2.60 mtr.

wanneer ik de buis zou willen vervangen in de koof,dan moet zeker ook het gat op het dak worden vergroot met een dikkere pijp,en trek je dan van boven de oude pijp eruit,en laat je dan de nieuwe zakken?

qua lengte en omslachtigheid lijkt door de muur te boren makkelijker,simpeler?
 

Chathanky

  • #7
5.5 meter is wel teveel om nog een goede afzuiging te hebben.
Tot een meter was de "schade" nog te overzien.
 

De grage klusser

  • #8
Ik vermoedde al zoiets,door het lezen van de adviezen,wordt je gelukkig wat wijzer,ik heb zelf net bij pelgrim gekeken,het blijkt dat deze afzuigkap een afvoer heeft van 125 mm.

maar in de installatietekening staat een gat aangegeven door de gevel of plafond van 140 mm,naar blijkt gewoon iets ruimer gehouden om makkelkijk te passen.

zou het op de afstand van 2.60 mtr.,dus door de spouwmuur heen ,nog uitmaken of ik platte pijp neem(grootste model),of ronde pijp?

en hebben jullie enig idee,wat er gerekend wordt door een boorbedrijf voor een gat van 140 mm boren? :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu