Verticale dakbalk verwijderen tbv dakraam

Nian

  • #1
Voor het plaatsen van een dakraam op zolder in ons nieuwbouwhuis moet ik twee verticale dakbalken ten dele verwijderen. Dat wil ik oplossen door horizontale balken tussen de twee buitenliggende dakbalken te plaatsen en vervolgens tussen die horizontale balken weer twee verticale balken plaatsen die verder uit elkaar liggen, zodat daartussen het nieuwe dakraam past.
Het dak bestaat uit (van binnenuit bekeken): spaanplaatachtige binnenafwerking, dampfolie, isolatiemateriaal, buitendoek, panlatten. Om de 60cm zitten er verticale balken van 19cm dik.

Is er een manier om de vervangende dakbalken (zoals boven beschreven) te plaatsen zonder dat ik een groot gat ik de binnenafwerking zaag (groter dan nodig voor het dakraam) en zonder het buitendoek te groot uit te snijden?
 

Aawsum

  • #2
Volgens mij hebben de meeste nieuwbouwhuizen een voorbereiding voor dakramen. Dat zijn plekken waar de door jou beschreven acties al zijn uitgevoerd.
Volgend mij heb je bij de binnenafwerking de mogelijkheid om van buitenaf te werken, dan laat je binnen zoveel mogelijk intact. het buitendoek kun je in een ruit opensnijden, en daarna terugleggen en met speciale tape weer aan elkaar maken.
Een soort operatie wordt het dan.

Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om een dakraam te nemen dat precies tussen de balken past :wink:
 

Nian

  • #3
Alleen een dakraam van 55x78 past precies, maar dat is voor ons een te klein raam.

De mogelijkheid om het doek in ruitvorm open te snijden en vervolgens met tape dicht te plakken spreekt me aan. Dat is volgens mij een goede oplossing voor mijn probleem.
Is die tape gewoon bij een bouwmarkt te koop?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U kunt niet zomaar een paar balken doorzagen, voor hetzelfde geld komt er van alles naar beneden of raakt het dak ontzet, raadpleeg eerst een bouwkundige.
 

Nian

  • #5
Ik ben me er zeer zeker van bewust dat je niet 'zomaar' een paar balken kan doorzagen. De verticale dakbalken zijn onderdeel van de constructie. De vervangende delen worden gemaakt van een dikkere en stevigere balken dan de oorspronkelijke delen.
 

Chathanky

  • #6
Normaal wordt er een horizontale balk aangebracht boven en onder. de vertikale deel wat weg gezaagd wordt verhuist naar de gewenste breedte.
Zo krijg je een raamwerk van balken waar het dakraam en voor een platdak bv. een lichtkoepel in past.

Niet echt een Nico klusje. :mrgreen:
Ik zou zeggen uitbesteden.
Mocht je het perse zelf doen, de zaak goed ondersteunen zolang het raamwerk niet klaar is.
Helaas kennen we jou talllenten niet.
Bij idols kan iedereen ook zingen, eerlijk gezegd maken slechts een enkelen dit waar. :wink:
 

Nian

  • #7
Bezint eer ge begint is een oud gezegde en ook hier van toepassing. Daarom heb ik via internet zoveel mogelijk informatie ingewonnen. Kennis is macht.

De vraag die ik had gesteld ging niet over hoe de vervangende constructie moet zijn, maar over hoe ik die het gemakkelijkste kan verwezenlijken. Een antwoord had ik via googlen niet gevonden. Vandaar dat ik de vraag via dit forum stelde.
Gelukkig is de oplossing heel simpel.

Nog even : dit is wel een klusje voor Nico. Dakramen plaatsen zijn onderdeel van de complete verbouwing van de zolder. De nieuwe muren heb ik zelf van Ytong blokken gemaakt, deurkozijnen geplaatst, verlaagd plafond en voorbereiding voor verlichting in dat verlaagde plafond aangebracht. De enige klus die ik laat doen is het stucwerk.
 

Nian

  • #8
Het plaatsen van de dakramen is gelukt. Het vervangen van de verticale dakbalken was niet moeilijk, alleen het koste meer tijd dan verwacht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu