Verschillende soorten WCD's in een ruimte, geaard WCD altijd geaard?

Sinds kort woon ik in een voor mij nieuw huurhuis uit ongeveer 1985. In de keuken, schuur zijn geaarde wcd's. Op zolder zijn twee geaarde wcd's waar de ketel en ventilatie (denk ik) inzitten. Nu wil ik mijn droger op zolder zetten en vermoed ik dat de ongeaarde wcd's daar makkelijk te aarden zijn (omdat daar al twee geaarde wcd's zitten. In de woonkamer zag ik net dat er 1 geaard wcd is en 4 niet geaarde wcd's. Een beetje gek vind ik. Kan een geaarde wcd ook ongeaard zijn aangesloten? En wat zijn de regels mbt één geaarde wcd en meerdere ongeaarde? Het gaat me met name om veiligheid.
 
Het kan zijn dat er een wcd met randaarde is geplaatst zonder de aardedraad aan te sluiten. Dat is echter fout en gevaarlijk ivm schijnveiligheid die wordt gecreëerd. Om dit te checken even de ramen van de wcd's schroeven en kijken of er een aarde draad is aangesloten.

Ook dienen tegenwoordig in een ruimte alle wcd's van aarde te zijn voorzien of geen. Een combinatie mag dus niet. Al kan het zijn dat dat vroeger anders is geweest. Over die regel is hier op het forum ook geregeld discussie omdat er ook wel iets voor valt te zeggen om een deel van de wcd's van aarde te voorzien ipv geen enkele.

Ofwel: eerste punt is wel kwalijk en het tweede vind ik zelf niet zo spannend.

Of je gemakkelijk aarde bij kunt trekken hangt natuurlijk af van het leidingverloop. Dat zou je even in kaart moeten brengen.
 
Ik ga morgen het stopcontact even controleren, was me eerder nog niet opgevallen, maar vind het ook een gekke plek. Als dat stopcontact later is toegevoegd kan ik wellicht de verhuurder de andere stopcontacten in de woonkamer laten aarden op basis van die regel.

Aarde bijtrekken kan toch vanuit de centraaldoos als daar aarde is? Ik was in de veronderstelling dat het dan vrij eenvoudig is, itt tot wanneer het uit de groepenkast moet komen.

Edit: op zolder komt de aarde rechtstreeks uit de meterkast voor ketel en cv (gaan met buis naar beneden zo te zien. Ze liggen recht boven de meterkast. Mag ik aannemen dat het leidingverloop dan ook nagenoeg recht is of verschilt dit erg?
 
Laatst bewerkt:
Een aardedraad richting een WCD moet altijd via hetzelfde traject lopen als de stroomvoerende draden. Dit is voor overzicht en om te voorkomen dat bij een reparatie de aarde wordt onderbroken zonder dat de monteur door heeft dat bij die aarde nog stroomvoerende draden horen. Dan wordt een onveilige situatie gecreeerd omdat actieve WCDs en verbruikers dan zonder aarde komen te zitten.

Bij een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor een veilige installatie in het pand. Misschien een goed idee de situatie met hen door te nemen en aanpassingen door/via de verhuurder te laten doen?
 
Als alle wcd's via de centraaldoos lopen dan is aarde erbij trekken inderdaad eenvoudig. Maar zoals je nu zelf al hebt geconstateerd is dat niet altijd zo.

Leidingverloop valt zo niet veel over te zeggen al is het aannemelijk dat die leiding een vrij korte route naar de groepenkast zal volgen.
 
Ik wil idd in overleg met verhuurder eea doen, maar ik wil van tevoren uitzoeken wat mogelijkheden zijn om met een goed verhaal te komen. Bedankt voor jullie input.
 
Ook dienen tegenwoordig in een ruimte alle wcd's van aarde te zijn voorzien of geen. Een combinatie mag dus niet. Al kan het zijn dat dat vroeger anders is geweest.

Voor de volledigheid: "Tegenwoordig" staat er niet meer in de normen dat je beide soorten contactdozen niet door elkaar mag gebruiken, want tegenwoordig staat er gewoon in de normen dat alle contactdozen geaard moeten zijn. :wink:

Maar voor kleine aanpassingen hoef je natuurlijk niet aan de jongste normen te voldoen, maar kun je aanpassen volgens het "rechtens verkregen niveau" oftewel de normen ten tijde van aanleg.

De regel dat je geen geaarde en ongeaarde contactdozen in dezelfde ruimte mag toepassen is juist een hele oude, dit staat al in NEN1010 2e druk (1962). Overigens ook met enkele uitzonderingen, zoals (uit mijn hoofd) buiten handbereik geplaatste contactdozen voor een specifieke toepassing zoals een scheltransformator of een klok (jaja, je verzint het niet).

Wanneer je toch beide soorten contactdozen door elkaar gebruikt kán dit in theorie ook voor problemen zorgen. Stel je sluit een geaard apparaat met een netfilter, zoals een computer, aan op een contactdoos zonder randaarde. Door het ontwerp van het netfilter komt er ca. de helft van de netspanning op de beschermingsleiding te staan, dus zo'n 115V. Deze spanning staat op alles wat normaal met aarde verbonden is, dus ook de behuizing en de chassisdelen en GND contacten van alle connectors (de stroom die eventueel gaat lopen is wel beperkt, het "kietelt" hooguit even als je dit aanraakt terwijl je zelf goed contact hebt met aarde). Nu sluit je een geaard randapparaat (bijvoorbeeld een monitor of printer) aan en je steekt de stekker hiervan wel in een geaarde contactdoos. Met het aansluiten van een signaalkabel (USB, HDMI) verbind je vervolgens beide apparaten met elkaar. Net voordat je de laatste connector insteekt kan er dus een spanningsverschil van 115V tussen de connector en het chassisdeel staan, na aansluiten kan er een vereffeningsstroom door de signaalkabel gaan lopen. Je zou niet de eerste zijn die hiermee een videokaart o.i.d. sloopt.

Daarom dat er ook wordt aangeraden om wanneer je een computerwerkplek inricht en aansluit op een contactdoos zonder randaarde (liever niet natuurlijk), om dan alle geaarde apparatuur (computer, monitor(s), etc.) aan te sluiten op dezelfde geaarde stekkerdoos. Het geheel is dan weliswaar niet geaard, maar wel ten opzichte van elkaar vereffend.
 
De topic starter wilt een droger op zolder erbij zetten.
Hele discussie gaat over aarding nu, maar niemand die aangeeft dat een droger op een aparte groep moet.(voor zover ik het nog weet)
Alles boven de 2000W moet toch op een aparte groep, en de vaatwasser wasmachine wasdroger zowiezo.
Of is alles nu echt al weer heel anders.
 
Voorheen waren er inderdaad normen die stelden dat apparaten met een aansluitwaarde hoger dan 2000W (nog vroeger 3000W) op een aparte eindgroep moeten worden aangesloten. Deze normen zijn vervallen.

Dit neemt natuurlijk niet weg dat het nog steeds heel erg verstandig is om wel een aparte eindgroep te realiseren voor deze apparaten. Dat de normen dingen minder strict reguleren wil niet zeggen dat we niet meer hoeven na te denken.

Maar ook de drogers zijn veranderd. Mijn droger heeft bijvoorbeeld een aansluitwaarde van 950W. De droger van @Fuut misschien ook wel. Voor een dergelijk apparaat is een aparte eindgroep nooit nodig geweest.
 
  • Like
Waarderingen: M Jacobs
Ik ben van die richtlijn op de hoogte. Ik lees nu ook dat deze blijkbaar vervallen is. In mijn vorige huurhuis had ik maar drie groepen in totaal Ik heb nooit problemen gehad met droger. Ik zal eens opzoeken hoeveel watt het is, hij is relatief nieuw.

Edit: 950 watt staat erop, dus valt erg mee.
 
Laatst bewerkt:
Vooralsnog besteden we ons geld even aan andere zaken, de was blijkt verrassend snel te drogen zonder droger op zolder! Maar op den duur zal een droger wel weer fijn zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu