Verschillende meningen isolatie schuin dak

Pietjepuk11

  • #1
Omdat er zoveel verschillende meningen worden gegeven over het uitvoeren van een isolatieklus van een schuin dak als dat bij ons, ben ik er nog steeds niet aan begonnen uit angst om de boel te vernielen. Ik zal het nog maar een keer proberen en hopelijk is het antwoord dan groetendeels eensluidend.

Schuin dak van hout met pannen zonder enige vorm van folie, bescherming of wat dan ook buiten zowel als binnen.

Volgorde: Pannen, houten geraamte, dakbeschot

De meest voorkomende afwijkend tip gaat over het wel of niet aanbrnegn van een folie (met gaten?? dampregulerend) tegen het dakbeschot is mijn grootste vraag.

Omdat het een oud huis betreft met veel gaten en kieren tussen de planken van het dakbeschot lijkt het mij niet nodig om nog een dampremmende folie tegen het dakbeschot aan te brengen alhoewel hier de meningen dudielijk over verdeeld zijn op het forum. Ik wil eigenlijk direct tegen het dakbeschot een isolatie aanbrengen zonder dus een folie te gebruiken. Vooral juist direct tegen het dakbeschot aan, om zo ruimte te besparen, omdat we een erg smal maar hoge zolder hebben, waarbij we dus zoveel mogelijk ruimte willen behouden en ook de balken in het zicht willen houden. Iemand vertelde me dat er een materiaal is dat erg dun is (hooguit 2 cm dik) die tegen het dakbeschot kon worden bevestigd met een hoog ventilatiegehalte in het materiaal zelf? Weet de naam niet helaas. Een soort steenwol/glaswol achtige stof.

Als dit mogelijk is wil ik dit tussen de horizontaal lopende gordingen bevestigen cq drukken. Ik las dat je dit soort materialen kon versnijden namelijk. Kan ik dit inderdaad doen tussen horizontale delen of kan dit alleen in de lengte zoals ik eigenlijk overal zie op plaatjes van isolatie van het dakbeschot. Ezxtra regels kost extra ruimte en dat wilen we niet.
De afstand tussen de gordingen is echter ook wel wat groot, zou hier dan een extra balkje tussen gemaakt kunnen worden om de afstan tov elkaar te verkleinen. Wil dit allemaal wel lukken en kunnen, hoe moet ik da de dampdichte folie aa de binnenzijde bevestigen. Die kan namelijk niet over de balk want die willen we in het zicht houden? Ik dacht echter dat de folie over het gehele isoltie en hout moest woden bevestigd, maar dat lijkt ook weer niet logisch omdat men wel vaker de balken in het zicht houdt en daar dus geen folie om aanbrengt??? Moet de folie dan alleen over alle isolatie en gordingen en is het voldoende om dan de balken niet met folie te bekleden en hoe bevestig je de folie dan aan de balken. Ik zal een paar plaatjes attachen en bedankt alvast...



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Jammer dat je niet vermeld hoe dik die isolatie gaat worden.
Ik geloof, maar wie ben ik, als je lekker dik isoleert Rc 3 tot 4 direct tegen het dakbeschot.
Mijn zolder opslag, CV, wassen en drogen. Zo zou ik het bij mezelf maken.
Nog even toevoegen het zou een alu. gecacheerde PIR worden.
 

Chathanky

  • #3
Om optimaal te profiteren van je isolatie zal je je dakbeschot winddicht moeten maken. Dit kan door een dampopen folie of een dunne laag boardplaat. Alternatief kan behang zijn of krantenpapier.
Je dak is dan dampopen en winddicht.
laat je dit achterwegen dan kun je het vergelijken als je met een warme wolle trui in de wind staat bij -10. Je gaat niet echt profiteren van je isolerende laag.

vervolgens breng je de isolatie aan. Deze moet naadloos aansluiten.
Als dit goed zit breng je een dampremmende folie aan. deze overlap je op de naden en tape je af. Als dat gedaan is kun je aan de afwerking beginnen.

Dit is een globale beschrijving als je met minerale isolatieplaten werkt.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Glaswol tegen dak kan als er op de buitenzijde geen folie is aangebracht.
Je schrijft pannen latten dakbeschot.
De isolatie kan dan gewoon tegen het dakbeschot.
Bet het met de vorige schrijver eens, als je de afwerking met de achtezijde tegen de gording zet het regelwerk vlak met de gording.
dan kun je lekker dik isoleren.
Verder heeft het als voordeel dat je het allen hoeft af te werken tegen de spanten.
maar natuurlijk is wat je zelf het mooist vind belangrijk.
tussen de afwerking en regelwerk dampdichte folie goed dicht aanbrengen.
 

Chathanky

  • #6
Toch wel jammer dat er zijn die niet weten dat er verschillende folies zijn.

Hier een plaatje van een dampopen folie.
De waterdamp kan verspreid over de gehele folie naar buiten weg.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
Hallo Pietjepuk
Op 13 mei beschreef je precies hoe je het moet doen met de isolatie.
Punten:
Je zit met het feit balkjes van 10 cm mischien metal stud.
Simpel voor de doe het zelver onder en boven regel met daar tussen staanders die niet vast hoeven, de onder en boven regel zitten vast met schroeven.
punt twee de folie aan de binnenzijde damp dicht.
folie tijdelijk doorlaten steken over de gordingen platen zo strak mogelijk aanbrengen tussen de gordingen.
Afwerken gipsplaten.[ de folie beschermt de balken tegen vies worden]
Als het afgewerkt is, folie die er nog in het zicht zit over de gordingen afsnijden.
Kieren tussen de kop van de platen en de gording afkitten met acrylaatkit.
Eventueel aftimmer lijstje rondom en klaar is Pietje.
Resultaat dak goed geïsoleerd dak en de spanten en gordingen in het zicht.
Kies je voor hout dan is vuren prima en de kun je schuin schroeven.
Je steekt een schroef van 4*60 een cm of 3 van onderen of boven een Beetje schuin hoek ongeveer 60 graden in het balkje en schroeft hem zo vast aan de gording 3 per bevestiging is voldoende.
Steek schroeven noem je dat.

Nog even een tip metal stud is voordeliger,en opmaat te maken met een blikschaar is gegalvaniceerd dus roest bijna niet.
 

Tiho

  • #8
Ik heb allles in hout gedaan en een tip, boor ff door je gording ter plaatste van de balk en schroef daardoor de balk vast.

Steekschroeven is niet erg maatvast naar mijn ervaring.
 

Pietjepuk11

  • #9
Chathanky schreef:
Om optimaal te profiteren van je isolatie zal je je dakbeschot winddicht moeten maken. Dit kan door een dampopen folie of een dunne laag boardplaat. Alternatief kan behang zijn of krantenpapier.
Je dak is dan dampopen en winddicht.
laat je dit achterwegen dan kun je het vergelijken als je met een warme wolle trui in de wind staat bij -10. Je gaat niet echt profiteren van je isolerende laag.

vervolgens breng je de isolatie aan. Deze moet naadloos aansluiten.
Als dit goed zit breng je een dampremmende folie aan. deze overlap je op de naden en tape je af. Als dat gedaan is kun je aan de afwerking beginnen.

Dit is een globale beschrijving als je met minerale isolatieplaten werkt.
Erg duidelijk. Nogmaals een vraag. Zie op een folder van een bouwmarktketen nu ook hoe je een schuin dak moet isoleren en dit komt overeen met wat ik nu al dacht.

Nu is mijn vraag echter, als ik de regeltjes voor de gipsplaten op de gordingen bevestig, waar moet ik dan de dampremmende folie nog aanbrengen. Moet dit direct op het iso materiaal (dus achter de regeltjes en alleen op het iso materiaal) wat me het meest logisch lijkt.
Echter als je dat doet hoe overbrug ik dan de gordingen?? Die blijven dan verstoken van een dampremmende folie, evenals de regeltjes voor de gipsplaten. Als er gipsplaten tegenaan gezet worden dan gaat de damp toch circuleren tussen de gipsplaten de de dampdichte folie dus tussen de regeltjes en de gordingen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Gewoon op de regels direct achter de gipsplaat lijkt mij het makkelijkst.
 

Chathanky

  • #11
Die kunnen zowel voor als achter de rachellatten.
De folie is meestal wel in te passen dat de naden op de latten uit komen en desnoods overlap je de lagen folie wat verder
 

Veronika

  • #12
Wel jammer dat je gaat isoleren, het is prachtig zo!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu