Verschillende kruisschakelaars?

Bolbo

  • #1
Wij hebben een kruisschakeling voor de plafondlamp in de slaapkamer, met 1 wisselschakelaar bij de deur, en twee schakelaars aan de beide zijden van het bed, waarvan 1 (links) een wisselschakelaar is en 1 (rechts) een kruisschakelaar.
Ik heb alle 3 vervangen door een nieuw model (wisselschakelaar door wisselschakelaar en kruis door kruis), alles zo aangesloten als het zat en toch werkte de schakeling achteraf niet meer naar behoren. M.n. dat we nu slechts nog licht hebben als de linker bedschakelaar 'naar beneden' staat. Alleen in die positie werken de andere schakelaars om het licht aan/uit te doen. Als de linker bedschakelaar naar boven (bovenzijde ingedrukt zogezegd) staat werkt er niets, in geen enkele combinatie van de andere 2 schakelaars.
Aan wisselschakelaars kan je, denk ik, niet veel verkeerd doen aangezien daar 3 aansluitingen op zitten. Dus ik denk dat het probleem in de kruisschakelaar zit. Ik heb ook gezien dat het schema op de oude anders is dan op de nieuwe. Zie bijgevoegde foto's.
Oud:

Nieuw:

Ik heb het geprobeerd te beredeneren, aansluitingen op de kruisschakelaar verwisseld, maar ik krijg het niet goed. Ik snap de schemaatjes niet echt goed (ben geen techneut).
Kan iemand mij, met het schema van de oude en nieuwe kruisschakelaar, en wetende hoe het zat op de oude, vertellen hoe ik de kabels van de oude kruisschakelaar naar de nieuwe moet overzetten zodat ik weer een werkende schakeling krijg?
Of heb ik gewoon een verkeerde schakelaar gekocht? Op het etiket staat wel degelijk kruisschakelaar (in het Spaans) 'conmutador de cruce'
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zie geen schema op de kruisschakelaar, aan de tekentjes zou ik eerder afleiden dat het om een dubbelpolige schakelaar zou gaan
 

Bolbo

  • #3
Bedankt voor je reactie. Bedoel je de oude of de nieuwe?
 

Bolbo

  • #4
Niemand die weet wat die 4 pijltjes op de nieuwe schakelaar betekenen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als het daadwerkelijk een kruisschakelaar is, waar het schema mij niet van overtuigt, sluit je hem gewoon hetzelfde aan als de oude. Wat op L en L1 zat op 1 en 3. Wat op 1 en 2 zat op 4 en 6.

Meten is weten... Met een multimeter kun je deze schakelaar doorpiepen en dan ontdek je snel genoeg of het een kruisschakelaar is ja of nee.
 

Bolbo

  • #6
Bedankt, dat was het tipje wat ik even nodig had! Daar had ik niet aan gedacht...stom!
 

Bolbo

  • #7
Nog even terugkoppelen.
Kruisschakelaars (oud en nieuw) doorgemeten, die bleken (ondanks de verschillende schemaatjes) exact hetzelfde te doen...!
Dus moest het probleem wel in de andere schakelaars zitten. Ondanks dat ik die had aangesloten 'zoals ze zaten' - 1 pool boven, 2 onder - bleek dat de nieuwe wisselschakelaars anders waren opgezet dan de oude, in de zin dat de pool aan de ene kant niet de L was, maar de pool met nummer 2, om de een of andere reden. Dat was wel aan het schemaatje te zien...als je weet waar je naar kijken moet. Weer wat geleerd.
Dus die draden juist aangesloten en nu werkt het weer naar behoren!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Mooi dat het gelukt is. Bedankt voor de terugkoppeling! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu