Verrotting balken of houtworm?

Trabbit

  • #1
Ik wil de vloer in de hal isoleren, bij het openhalen van de vloer dacht ik dat houtworm de balken volledig hadden opgevreten. Toen ik beter keek, lijkt het mij aannemelijker dat de balken hebben zitten wegrotten aan de kopsekant en dat er wat houtworm is in gekomen gezien het gering aantal gaatjes.


Kruipruimte:


De vloer is een soort dubbele vloer, dus planken dan een ruimte van 12cm en dan de grenenvloer die op de balken ligt.

Van onder naar boven: plank, vermolmd hout, pur, grenenvloer:


Origineel ligt er tussen de vloeren 8cm vermolmd hout, daarboven is ooit blijkbaar pur oid gespoten. Kan dit de oorzaak zijn van het rotten van de balken?

Nu wil ik de tussen de vloeren steenwol aanbrengen, is dit de juiste manier?

Mijn vragen samengevat:
1. Kan het zijn dat de balken zijn gaan rotten door het volspuiten van pur?
2. Is het verstandig alles te verwijderen en vervolgens steenwol tussen de vloeren te stoppen?

Alvast bedankt
 

EricSa

  • #2
Om verdere problemen te voorkomen en het leefklimaat fors te verbeteren zou ik ervoor kiezen om de volledige vloer weg te halen tot op je zandbed. Je zandbed kun je dan ophogen tot zo'n 26 cm onder je bovenkant van de voordeurdorpel. Dat netjes uitvlakken en daar tempex isolatie op van 12 cm waarop je een bouwfolie legt tegen optrekkend vocht. Daarop leg je betonnen afstandhoudertjes waarop je een betonmat legt. Daarop stort je 8cm beton. Dan kan je evt nog wat leidingwerk monteren en daarna een cementdekvloer aanbrengen van 5 cm. Je hebt dan uiteindelijk nog 1 cm over tot bovenkant onderdorpel waardoor je nog een laminaat kan leggen. Dan zit je netjes op hoogte en heb je geen last meer van vocht en is de kilte uit je ruimte.
 

Trabbit

  • #3
Bij mij bestaan de buitenmuren uit horizontaal liggende balken van 20x20cm die liggen op hardstenen blokken (de fundering). Als ik het doe zoals jij adviseert zal het zand op dezelefde hoogte als de fundering komen, en het beton tegen de buitenmuur van balken. Geeft dit geen problemen?

Alvast bedankt!
 

EricSa

  • #4
Sorry, vergeten te vermelden.
Voordat je beton stort moet je langs de rand nog een kantfolie aanbrengen zodat de vloer niet tegen de muur hecht.
 

Trabbit

  • #5
Nog twee vragen voor de zekerheid:
1.
In de door jouw geschetste vloer is er geen ventilatie meer van onderaf (isolatie van vloer ligt dan direct op het zand. Dit is geen probleem? Gezien de kruipruimte nu 7,5 bij 15m is en goed ventileert op 6 plaatsen. Het hout ziet er vanaf de kruipruimte prima uit, de rotting vindt plaats tussen de twee vloeren in, ik vermoed door het volspuiten met pur.

2. tussen buitenmuur en beton zal een kier ontstaan door de werking van het hout, hoe kan je toch via deze kier voorkomen?
 

EricSa

  • #6
Wat punt 1 betreft: ventilatie in de vloer is om vrijgekomen radongas weg te laten waaien. Aangezien je alleen de halvloer dichtmaakt zal er in de rest van het huis wel geventileerd moeten worden onder de vloer. Dit gebeurt nu als t goed is ook al. Ter plaatste van de betonvloer hoef je nu niet te ventileren, vocht en radongas kunnen niet door de folielaag heen.

Punt 2 begrijp ik niet helemaal, normaal gesproken zit er geen hout meer.
 

Trabbit

  • #7
Punt 2:
De buitenmuren zijn ook van hout die liggen op de hardstenen fundatie (balken van 20 bij 20cm die zijn opgestapeld). De betonnenvloer zal dus deels tegen de buitenmuur van hout liggen, daar zou ik dus kantfolie tussen moeten doen. Alleen onder de deur zou ik de betonnen vloer tot aan de buitenkant kunnen laten gaan, omdat ik de balken onder de deur toch weghaal (zijn slecht en ooit verzaagt bij plaatsing nieuwe deur).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu