Verplicht meerdere licht groepen in één ruimte

Red

  • #1
Is het zo dat er in een woonkamer en keuken verplicht meer dan één licht groep hoort te worden aangelegd tbv verlichting, ik doel dus niet op specifieke apparaat groepen (boiler oid).
 

Fiesiekus

  • #2
Wordt aangeraden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Neen alleen in de keuken moeten boven het aanrecht 2 wcd-en zitten die ieder van een andere groep gevoed worden, over de verlichting word niets gemeld.
 

Gerrit

  • #4
Is in de keuken verplicht voor de kontaktdozen boven het werkblad.
 

Red

  • #5
Ik zit in de situatie waarin in de woonkamer 2 centraal dozen zitten ieder op een apparte groep, maar vanuit deze centraal dozen worden stopcontacten gevoed van de slaapkamers er boven, terwijl de verlichting van de slaapkamers boven weer op een 3e groep zit die wordt verspreid via centraal dozen op de slaapkamers.

In de woonkamer heb ik nu een nieuwe beton vloer liggen met daarin de elektra bestaande uit 2 groepen, voor de 2 lichtpunten (centraal dozen) in de woonkamer. Ik wil nu met 2 groepen direct naar boven en zowel de verlichting boven als de WCD's boven vanuit de centraal dozen voeden op de slaapkamers zelf.


Als ik jullie goed begrijp, horen er boven het keukenblad, voor het gebruik van mobiele apparatuur (en dus geen inbouw apparatuur) 2 apparte groepen (WCD's) te zitten? Ik heb wel reeds het voor en achter deel van de keuken qua verlichting over 2 groepen verdeeld en ben van plan alle vaste appartuur boven de 2kW op een eigen groep (dit laatste moet allemaal nog gebeuren) te zetten.
 

Gerrit

  • #6
Kun je die 2e alinea wat nader toelichten?
Je hebt leidingen voor de verlichting in de vloer zitten.......?
 

Red

  • #7
Mja, dat veroorzaakt wat verwarring, ik verdeel de nieuwe groepen op de begane grond grotendeels via de vloer, ook in de woonkamer. Maar op 2 plaatsen in de woonkamer ga ik via de schakelaars (dozen) omhoog naar de bestaande leidingen in het plafond, alleen voor de verlichting in de woonkamer. In feite zijn dit zo ongeveer de enige stukken leiding na de renovatie die nog origineel zijn (behalve de draad, die wordt overal nieuw met de huidige draadkleuren ipv rood, groen grijs). De groepen/leidingen voor boven leg ik appart aan, direct vanuit de groepenkast zo snel mogelijk omhoog naar het plafond van de 2e verdieping en vandaar uit naar de centraaldozen (houten plafond/zoldervloer). Vanuit deze centraaldozen de WCD's weer voeden voor op de slaapkamers en badkamer.

Het is een omslachtig verhaal, maar in de oude situatie worden de WCD's van de slaapkamers gevoed via de centraaldozen van de eronder gelegen woonkamer, terwijl de verlichtings groep van deze slaapkamers amper WCD's kent. Ik vraag me af of men vanwege regelgeving van toen op deze manier 2 groepen op één slaapkamer heeft gerealiseerd, of gewoon uit gemakzucht. De WCD's van de slaapkamers zitten laag bij de grond en dus vrij dicht bij de centraaldozen van de woonkamer.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
1 Het is makkelijk aanleggen.
2 gaat er nu iets niet goed op en slaapkamer dan heb je nog licht.

Maar het is beslist geen regel.

Hier in huis is het net zo gedaan maar daar zitten wel wcd-en voor algemeen gebruik op de lichtgroep van de slaapkamers nl die van de zolder.
 

Red

  • #9
Ja dat klopt, evt kan ik met een beetje fantasie bv de WCD in de buurt de bedden, op een andere groep zetten, zodat evt bed lampjes op een andere groep zitten dan de basis verlichting.

Het probleem van de oude situatie is dat er natuurlijk te weinig WCD's zijn en vooral op de verkeerde plaats en ook nog eens uitgevoerd met een enkele doos zodat bij het gebruik van randaarde stopcontacten er maar één WCD op de huidige doos gaat. Vanuit een centraal dozen systeem is het nu eenmaal wat makkelijk en logischer uitbreiden.

Het is een hele ingreep, maar het is niet logisch om de gehele beneden verdieping aan de laatste norm aan te passen (oa WCD's met RA) en boven maar half werk te leveren.


Maar boven het werkblad van de keuken horen dus minimaal 2 WCD's te zitten, beide op een apparte groep? Het zal wel, maar de logica ontgaat me een beetje, ik kan me voorstellen dat men het niet op de groep van de verlichting wil hebben zodat je bij een defecte koffiezetter niet zonder licht komt te zitten, maar 2 groepen voor 2 verschillende WCD's... :cool:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Geen apparte groep maar een verschillende groep.

dus 1 bv bij de zolder op en 1 bij de groep van de woonkamer of 1 bij de verlichting van de keuken en 1 bij de zolder.

Reden: in de keuken worden vaak meerdere redelijk zware machines tegelijk gebruikt en dus een redelijk grote kans op overbelasting.
Dus zou het niet functioneel zijn als deze beiden uit dezelfde groep gevoed werden.En wij werken volgens de Nen en daarin staat dat elke installatie deugelijk en functioneel moet zijn.
 

Gerrit

  • #11
Het hoeven geen aparte groepen te zijn, maar verschillende groepen.
Heb je b.v. een groep voor keuken en bijkeuken, daar haal je de voeding voor de andere kontaktdoos uit de kamer.

Nogmaals, het is maar een voorbeeld.
 

Red

  • #12
Ok ik begrijp het, het doel is om overbelasting van één groep te voorkomen en daarom 2 groepen gebruik wat licht groepen mogen zijn. Dat valt wel te maken. Het keukenblok bestrijkt het voorste en achterste deel (uitbreiding) van de keuken; en het voor en achter deel zitten op 2 verschilleinde groepen gepland. Alles rondom het keukenblok moet ik nog aanleggen dus dat is geen punt, het leidingwerk valt in een verlaagd plafond.
 

Gerrit

  • #13
Sukses er mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu