Verplicht hoofdschakelaar plaatsen?

Gofferje

  • #1
Onze nieuwbouwwoning wordt momenteel gebouwd:
3 x 25A en middels busboard aangesloten. Niet alle benodigde groepen laat ik bij het bouwen aanleggen. Er zal echter, volgens het elektrabedrijf dat installeert, nauwelijks/geen ruimte in de kast zijn voor uitbreiding.
Ik zal dus een tweede kast moeten plaatsen. Op zich geen probleem maar hierover heb ik een vraagje:
ik weet dat als je de 2e kast precies naast de hoofdkast monteert, de 2 kasten eigenlijk als 1 worden gezien en er dus geen hoofdzekering hoeft te worden voorzien.
Maar hoe zit dit, als er WEL iets ruimte tussen zit (enkele centimeters tot 2 decimeter)? Moet ik dan wel een hoofdschakelaar in kast 2 voorzien?
En wat is wijsheid? De elektricien zal ongetwijfeld de door hem aangelegde groepen over 2 fasen verdelen (extra aardlek was uiteraard flinke meerprijs). Zal ik alleen fase 3 naar de 2e kast brengen, of gewoon alle 3 de fasen om flexibeler te zijn, ook qua faseverdeling? Ik ga overigens gewoon met din-rail werken, en niet (ook) met busboard.
Bedankt voor jullie adviezen!

David.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De elektricien is officieel verplicht de belasting te verdelen over 3 fasen.
En dat geld ook bij uitbreiding.
Een scheiding tussen 2 kasten maakt het niet overzichtelijk, dus hoofdschakelaar plaatsen.

een eigen hoofdzekering hoeft niet.
 

Gofferje

  • #3
Headhunter, ik begrijp je niet helemaal.
Extra aardlek plaatsen was meerwerkoptie a 296 euro, dus heb ik niet gedaan. Ga er dus vanuit dat ik 'maar' 2 aardleks krijg. Impliciet dacht ik 2 aardleks van 1 fase, maar zou ook 3-fasen aardleks kunnen zijn dan? Maar daar mogen officieel toch (beter) geen 1-fase automaten achter?...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De netbeheerder eist bij een 3 fasen aansluiting dat de belasting verdeeld word over 3 fasen.Als er maar 2 fasen belast worden voldoet de installateur niet aan de eisen.

Er mogen wel 1 fase eindgroepen achter 3 fasen aardlekschakelaar, de regel is ingetrokken omdat de theoretische gelijktijdige aardfout van dezelfde grote op 3 fasen gelijktijdig in de praktijk vrijwel onmogelijk is.

Installateur is flink aan de prijs.

Ook jammer dat een nieuwe installatie uitgebreid gaat worden met andere materialen dan het origineel, lijkt altijd zo slordig.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
The headhunter schreef:
Een scheiding tussen 2 kasten maakt het niet overzichtelijk, dus hoofdschakelaar plaatsen.
Ik heb vroeger geleerd dat je zodra je meer dan 8 eindgroepen hebt je ook verplicht een hoofdschakelaar moest gebruiken, ik weet alleen niet of die eis nu nog geldig is. (verwacht haast van wel)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Aantal groepen is vervallen, je moet een verdeler met 1 handeling spanningsloos kunnen maken.Dus HS is altijd verplicht.
 

Gofferje

  • #7
Er mogen wel 1 fase eindgroepen achter 3 fasen aardlekschakelaar, de regel is ingetrokken omdat de theoretische gelijktijdige aardfout van dezelfde grote op 3 fasen gelijktijdig in de praktijk vrijwel onmogelijk is.
ok! En hoe zit het met het aantal 1-fase eindgroepen achter de 3 fasen aardlek? 4 per fase of 4 totaal? En hoe als je ook 3-fasen eindgroepen hebt?

bedankt!

David.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat wel of niet precies mag weet ik zelf niet. Maar ik vind dat er aan het gebruik van zo'n driefasen aardlekschakelaar + 4 groepen per fase daarachter een groot nadeel zit:

Alles zit op dezelfde aardlekschakelaar. Gaat die eruit omdat er ergens een lek is dan zoek je je suf waar de oorzaak zou kunnen zitten. Bovendien is je hele huis meteen donker en erger: als dat in een vakantie gebeurt omdat er een lekstroompje in de tuin is, staan je koelkast en evt. vriezer ook meteen zonder spanning.

Het voordeel van losse aardlekschakelaars is juist dat je de boel zodanig kunt inrichten dat er bij eruit gaan van zo'n ALS altijd nog licht is van een andere groep. En dat de tuinverlichting niet op dezelfde ALS zit als de koelapparaten. Dat soort dingen.

Misschien stof om over na te denken? :wink:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
De regel is max 4 groepen totaal achter een aardlekschakelaar, ongeacht of het een 1 of 3 fase model is.
 

Gofferje

  • #10
Nog 1 aanvullende vraag: zet ik de hoofdschakelaar van kast 2 ACHTER de hoofdschakelaar van kast 1, of is het beter om de hoofdschakelaars van kast 1 en 2 parallel achter de hoofdzekering te zetten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Geen van beide, je mag maar 1 hoofdschakelaar plaatsen.
 

Gofferje

  • #12
Hè? Das in tegenspraak met de eerdere van headhunter!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Nee hoor. Het blijft immers 1 verdeler, ook al bestaat die toevallig uit 2 naast elkaar hangende kasten.

Als de kasten niet naast elkaar hangen, is de 2e verdeler dus een onderverdeler en moet deze selectief voorbeveiligd worden. Met 3x25 hoodzekeringen ga je dat sowieso niet redden.
 

Maurice81

  • #14
@kees, wordt wel een erg dure grap om je hele installatie met aardlekautomaten uit te rusten, beetje overkill voor een woonhuis naar mijn mening. Als je installatie in orde is heb je ook geen lek spanningen die noemenswaardig zijn.

Als je je groepen logisch verdeeld hoeft dit ook helemaal geen probleem te zijn, je zou evt wel je buiten elektra op een aardlek automaat kunnen zetten evenals zonnepanelen bijvoorbeeld.

@ts waarom zou je zelf met een ander merk spullen aan de slag gaan, plaats al jaren kasten met bussboard en nooit problemen mee, zoals headhunter al zei 't wordt er rommelig van.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
@Maurice:
Heb ik ergens aangegeven dat er aardlekautomaten gebruikt zouden moeten worden?

In een normale situatie met 'losse aardlekschakelaars' (dus géén driefase ALS) heb je 1 enkelfasige aardlekschakelaar per 4 groepen, verdeeld over de 3 fasen. Dus minimaal 3 aardlekschakelaars. Dan kun je de groepen zodanig over de aardlekschakelaars verdelen, dat als er één aardlekschakelaar uit gaat er nog altijd verlichting blijft. En je kunt er naar streven dat de groep van de tuinverlichting op een andere aardlekschakelaar zit dan die van de koelapparatuur.

De gebruikelijke situatie dus.

Dat jij van de door mij genoemde mijn 'losse aardlekschakelaars' (bedoeld als tegenhanger van één driefase ALS) 'aardlekautomaten' wilt maken kan ik niet helpen. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu