Verlichting kelderhok aansluiten (schakelaar + stopcontact)

Remichi

  • #1
Heb een nieuwe tl-bak in mijn kelderhok gehangen. nu is echter bij de draden loshalen het een en ander in de war geraakt en krijg ik het allemaal niet meer werkend. de schakelaar en het stopcontact zitten in verschillende dozen, maar dan kan best 1 algemene doos worden,dan moet ik alleen even de juiste stopcontact/schakelaar halen bij de bouwmarkt.

ik heb de volgende situatie:

uit de muur:
-blauw (1)
-bruin (2)
-geel/groen (3)

tl bak
-3 aansluitmogelijkheden (N (4), L (5), en aarde(6))

draad naar tl bak
-blauw (7)
-bruin (8)
-zwart (9)
-geel/groen (10)

stopcontact
-blauw (11)
-bruin (12)
-geel/groen (13)

schakelaar
-bruin (14)
-zwart (15)

nu heb ik blauw aan tl bak gekoppeld, blauw komt samen met andere blauw van de muur en stopcontact. dus nummers 1,11,7,4 zijn aan elkaar gekoppeld.

verder heb ik zwart op tl bak en die gaat naar zwart op schakelaar. dus 5,9,15

dan bruin gaat van muur naar schakelaar, en vandaar naar stopcontact. dus 2,14,12. of moet het zijn van muur naar schakelaar en van muur naar stopcontact? dus 2,14 en 2,12?

geel/groen komt gewoon allemaal samen op zelfde punt vanuit muur, tl bak en stopcontact 6,10,3,13

ook als ik N en L omdraai in tl bak werkt het niet.

wat doe ik verkeerd?? sorry voor de eventuele onduidelijke uitleg .
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
In grote lijnen lijkt het het kloppen, maar komt de voeding niet van bruin(8)? Die mis ik in je verhaal. Meet het eea ook even na liefst met 2 polig meetinstrument, een multimeter bijvoorbeeld.
 

Remichi

  • #3
Nu ben ik nog verder van huis...het licht en stopcontact in de kelder doen het nog steeds niet, en nu komt er nog eens bij dat een groep het boven in de flat het ook niet meer doet!
Beneden in kelder heb ik even alle draden uit muur afgestopt met een steentje. Verder boven in meterkast staat hoofdschakelaar aan en alle stop knoppen staan ook aan.
Het licht in toilet,badkamer,gang en keuken doet het ineens niet meer. Volgens mij zijn dit 2 stoppen.

Hoe kan ik te werk gaan om dit weer in orde te maken? het licht in flat is even het belangrijkste, daarna komt kelderhok....aargh ben ten einde raad...[/u]
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ik denk dat je de draden weer met elkaar moet verbinden, dus alle bruine met elkaar, alle blauwe met elkaar en alle geel/groene met elkaar.
 

Remichi

  • #5
In de kelder komt dus bruin,blauw,groen/geel uit de muur vanaf meterkast. Hierop heb ik afzonderlijk steeds een steentje gezet. In de kelder is dus licht, stopcontact en schakelaar afgesloten.
Wat moet in kelder dan aan elkaar verbinden?
Wel vreemd dat ineens van de 3 groepen ineens nog maar 1 het doet.
 

Gerrit

  • #6
Het zou kunnen dat de hoofdbeveiliging er uit ligt.
Plaats even een foto van je meterkast.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Zou het zo kunnen zijn dat eea in de kelder toch iets anders in elkaar zit en dat die bedrading daar ook de rest van die groep voedt? Begin dus eens alle bruine daar met elkaar te verbinden, alle blauwe met elkaar en alle geel/groene met elkaar. Met een spanningszoeker of multimeter kun je nagaan tot waar je nog spanning hebt. Begin bij de groepenkast en werk zo verder.
 

Remichi

  • #8
Ben vandaag alleen in huis wezen behang van de muur halen.merkte dat ik geen heet water had,de ketel deed het dus ook niet.de 2 groepen op aarde doen het niet blijkt.toch als ik op test knop van aarde schakelaar druk schiet hij gewoon uit.
Denk dat ik maandag een elektriciën ga bellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu