Verlaagde plafonds en verdiepingsvloeren

Kahm-Jai

 • #1
Besten,

Ik wil het plafond verlagen van ons nieuwbouw huis. ongeveer 15 cm, moet voldoende zijn voor halogeen inbouwspots. Dan blijft het boven de 2.30m en kan ik ook 230V halogeen gebruiken toch?

Volgende vraag is ik wil graag een houten constructie gebruiken, waarop ik metalen rachels schroef. Deze houten constructie wil ik als een soort "TTTTTTTTTTT" structuur aanbrengen waar ik dan weer een houten balk tegen aan schroef "]]]]]]]]]]]]" En dan haaks op deze rachels de metalen rachel schroef omdat het bovenplafond waarschijnlijk niet 100% exact gelijk is. Daarna plafondplaat+ van rigips.

- Welke dikte houten balkjes moet ik gebruiken (ik wil graag geschaafd vuren gebruiken)
- Hoe ver moet de HoH afstand zijn van de houten balken en wat moet de HOH afstand zijn van de rachels?
- De verdiepingsvloer is een soort beton met lange isolatie gaten erin, geen idee hoe je dit noemt, kunnen hierin slagpluggen gebruikt worden? zo ja, hoe dik en hoe lang?

WC is 1.9 bij 1.4m
Badkamer is ongeveer 3.9 bij 2.4m

Graag jullie advies hierin, bedankt,

Brahm
 

Fiesiekus

 • #2
Waarom monteer je niet rondom aan de wanden een plank en daaraan over de korte zijde van de ruimtes, nieuwe balkjes? Waterpas, om de 30 cm, 44 x 66 mm. Dan daaraan gipsplaten schroeven en klaar is u.

Deze opzet kan overigens ook met de metal-stud profielen: 1 tegen de lange wanden en daartussen overdwars de dragers
 

Kahm-Jai

 • #3
Ik dacht misschien dat de overspanning dan te groot werd? kans op doorzakken van de balkjes?
De 44x66mm balkjes, moet ik die dan horizontaal of verticaal aan de balk bevestigen die aan de muur zit?
 

Fiesiekus

 • #4
Verticaal, zodat je gipsplaatschroeven in het 44 mm brede deel komen.
 

Kahm-Jai

 • #5
Super bedankt! gaat helemaal goedkomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Neem een maatje groter, rachels voor gipsplaten zijn minimaal 22 x 50 mm.
Een breedte van 50 mm is echt minimaal om te voorkomen dat het karton op de gipsplaat uitscheurt met het schroeven, bij strijklicht is dat vrijwel terug te zien.

Ik vraag me af waarom u zoveel wilt zakken met het verlaagd plafond, de spots hebben toch niet zoveel inbouwdiepte nodig ?
2.30 meter plafondhoogte is wel heel erg weinig.
 

Fiesiekus

 • #7
44 mm is prima als je platen dwars op de rachels plaatst en schroeft. Je kan dan ver genoeg van de rand af schroeven zonder scheuren.
 

Kahm-Jai

 • #8
Het verlaagde plafond wordt 15cm lager dan 265cm , dus 250cm hoogte nog. (bedoelde dat hij >230cm was zodat ik 230 volt halogeen armaturen kon gebruiken in natte ruimte)

Tevens moet ik er rekening mee houden dat de MV bij de WC links uit de wand komt, deze spiraalbuizen hebben een dikte van 12,5 cm, dan leg ik een bocht zodat hij door de gipsplaat heen valt.

Afwijkende gedachten welkom!
Grt.
Brahm
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #9
Houd er ook rekening mee dat de eventueel bestaande centraal dozen verwijderd moeten worden en er nieuwe, in het nieuwe plafond moeten worden aangebracht. Het is nl niet de bedoeling dat de bestaande dozen onbereikbaar achter het plafond verdwijnen.
 

Kahm-Jai

 • #10
Centraaldoos verplaatsen? Hoe doe ik dat in hemelsnaam, leidingwerk en centraaldoos zijn ingegoten in de betonnen verdiepingsvloer. Ze hoeven er in principe toch niet meer bij?

Ik kan elk draadje verlengen door een PVC buis met lasdoppen en een doos bereikbaar hangen???
 

Fiesiekus

 • #11
Daar heb je dus een probleem. Las- en centraaldozen moeten bereikbaar blijven, desnoods via een gat in je verlaagde plafond. Of dus door te verlagen (alle draden opnieuw en langer trekken naar de verlaagde lasdoos).

Maar de do(o)zen moet(en) bereikbaar zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
 • #12
Lees eens in de rubriek elektra, de diverse ellende verhalen over het niet bereikbaar zijn van de Centraal Dozen; 'Een deel van de elektra is uitgevallen' of 'ik wil een aanpassing doen maar de CD's zijn niet bereikbaar'. Houd dan de moker en breekijzer maar bij de hand.
Het verlengen van de draden vanuit de bestaande CD heeft als gevolg dat je de draden nooit meer kan verwijderen of veranderen. Naast dat dit dus heel onpraktisch is, is het ook voorschrift dat de dozen bereikbaaar zijn. Dat geldt dus ook voor alle elektra tbv de spotjes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu